Vrijdag 19/08/2022

Satire

KVHV wil zich omvormen tot 'Katholieke Staat'

null Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe
Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe

De berichtgeving stelt teleur. Wanneer journalisten alle feiten checken en elke uitspraak nuanceren, welk verhaal blijft er dan nog over? Het nieuws kan beter, veel beter. Daarom herschrijft Tim F. Van der Mensbrugghe wekelijks het nieuws. Met andere woorden, de week zoals ze had kunnen - of moeten - zijn.

Tim F. Van der Mensbrugghe

Maandag 5 januari

Euthanasiewens erkend als psychische stoornis
Mensen die om de een of andere reden euthanasie wensen te ondergaan, leiden aan een ernstige psychische stoornis. "Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met een euthanasiewens een verhoogd risico lopen op emotionele problemen en een vermindering van de levenskwaliteit", observeert Urbain Armagneau, een opiniemaker met een diploma. In de meeste gevallen is de euthanasiewens chronisch van aard. "Dat wil zeggen: de stoornis gaat niet vanzelf voorbij. Zo heeft de euthanasiewens ondraaglijk lijden tot gevolg."

Dat is onder andere het geval bij Mark Dreverhaven (61) uit Sint-Job-in-'t-Goor. "Mijn vrouw is zo lelijk dat dat bij mij ondraaglijk lijden veroorzaakt", vertelt Mark. "Ze is uitbehandeld, geen enkele plastisch chirurg kan nog iets aan haar uiterlijk verhelpen. Haar kaakbeen is rechtgezet, haar lippen zijn opgespoten en weer leeggelaten, haar wenkbrauwen hebben al overal op haar voorhoofd gestaan en vorig jaar heeft Jeff Hoeyberghs haar bochel nog een halve meter verschoven, maar het heeft allemaal niets uitgehaald. Telkens als ik haar zie, word ik onpasselijk. Mijn situatie is uitzichtloos. Ik wil dat er een eind aan komt."

"In vele gevallen kun je je afvragen of de euthanasiewens wel oprecht is", stipt professor Levensbeëindiging Wim Distelmans (VUB) aan. "Misschien wil de patiënt uit uw voorbeeld gewoon zelfmoord plegen? Het is niet omdat je een tikkeltje suïcidaal bent dat je ondraaglijk lijdt. Je voelt gewoon een zekere aandrang om jezelf op te knopen, om je polsen over te snijden of je leven anderszins te beëindigen. Maar het is niet omdat je levensmoe bent en in dit aardse bestaan geen sprankeltje hoop of vreugde meer vindt, dat je oprecht lijdt aan een euthanasiewens. Veel mensen schrikken toch als ze horen hoe acuut de behandeling van zo'n euthanasiewens is."

null Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe
Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe

Dinsdag 6 januari

Opmars KVHV wakkert christianofobie aan
Dat het Vlaams Katholiek Hoogstudentenverbond (KVHV) via de N-VA is doorgedrongen tot de cenakels van de macht, baart linkse christenen zorgen. "De opkomst van het KVHV en de dreiging die daarvan uitgaat, wakkert de christianofobie aan. Dit zal zich keren tegen gematigde christenen", vreest Mieke Van Hecke (CD&V).

Veel Vlamingen zijn bang dat het KVHV zijn vreemde, sektarische gebruiken vanuit de verloederde studentenbuurten zal exporteren naar het hele land. "Moeten wij binnenkort allemaal met een pet rondlopen, liederen zingen en naar de mis gaan?", vraagt Didier Everaert (42) zich af. "Dat jaagt mij angst aan. Het is niet dat ik alle christenen over dezelfde kam wil scheren, maar wie de progressieve waarden van onze samenleving verwerpt, zie ik liever vertrekken."

De jongste tijd is er een grote toename van het aantal dodelijke incidenten waarbij christenen betrokken zijn. In de meeste gevallen gaat het om verkeersongevallen, maar toch bestaat er een correlatie met de opkomst van het KVHV, meent Rik Coolsaet, hoogleraar Maatschappelijke Dingen aan de UGent.

"Alles wijst erop dat het KVHV voorbereidingen treft om zich om te vormen tot Katholieke Staat", weet Coolsaet. "Daardoor neemt de antichristelijke retoriek toe, vooral bij linkse partijen. Heel erg is dat niet, want radicalisme zorgt voor zout in de samenleving."

Gematigde christenen proberen hun kinderen op het rechte pad te houden met een enerzijds-anderzijds-verhaal, maar vaak heeft dat weinig effect. "Het KVHV trekt vooral strijdbare jongeren aan die het cool vinden om hun geloof agressief te belijden", duidt Coolsaet. "Dat gematigde geloofsgenoten daar het slachtoffer van kunnen worden, vinden ze niet eens erg."

Leden van het KVHV. Beeld PHOTO_NEWS
Leden van het KVHV.Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe
Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe

Woensdag 7 januari

Bourgeois gaat moslims testen op gevoel voor humor
De Vlaamse regering wil van burgers met een islamitische geloofsachtergrond testen hoe ontwikkeld hun gevoel voor humor is. Dat heeft minister-president Geert Bourgeois (N-VA) aangekondigd nadat een tweetal Franse moslims een bloedbad heeft aangericht wegens een serie misbegrepen cartoons. "Correctie: de cartoons waren niet verkeerd begrepen, de moslims in kwestie hadden gewoon geen gevoel voor humor", zegt Bourgeois.

Om nieuwe aanslagen door humorloze moslims te voorkomen, wil het kernkabinet ze een test opleggen. "We zullen moslims niet alleen beledigende cartoons voorhouden, maar ze ook onderwerpen aan situatiehumor", kondigt Bourgeois aan met pretlichtjes in zijn ogen. "Die situatiehumor kan verschillende vormen aannemen, bijvoorbeeld door de testpersonen jarenlang tevergeefs naar werk te laten zoeken of ze bij ieder bloederig akkefietje nadrukkelijk op te roepen zich van de daders te distantiëren. Als de moslims dan niet een béétje grinniken, laat staan in een onbedaarlijke lach schieten, worden ze uit hun sociale woning gezet, wordt hen het kindergeld afgepakt en mogen ze zich zorgen beginnen te maken over hun verblijfsvergunning. Dan zal het lachen hen wel vergaan."

De socialisten in de oppositie - niet te verwarren met de christelijke socialisten uit de meerderheid - schreeuwen moord en brand. "Gevoel voor humor hangt sterk samen met je sociale achtergrond. Dat heeft niets te maken met je geloofsovertuiging, tenzij die christelijk is", stelt putatief partijvoorzitter Bruno Tobback.

Vlamingen die belast zijn met een islamitische geloofsachtergrond vrezen dat ze gesjareld zijn. "O wee als ze mij naar Geert Hoste of FC De Kampioenen laten kijken", bibbert de gesluierde Meryem Cengiz (51) uit Gent. "Dan heb ik liever dat ze mij een paar gore grappen van Freddy De Vadder of Gunter Lamoot voorschotelen. Ik vind het altijd leuk als zij op het podium uitbeelden hoe ze aan hun piemeltje snokken. Van de Profeet - Allah zegene hem - mag je daar eigenlijk niet naar kijken, maar ik kan me daar best mee vermeien."

Haar geloofsgenoot Abdullah Çüpiler (44), uit Wondelgem, vindt het beledigend dat de Vlaamse regering wil controleren of hij tegen beledigingen kan. "Het grootste probleem is gewoon dat onze talenkennis niet goed genoeg is om al te gelaagde grappen te begrijpen. Maar met simpele pipi-kaka-lolletjes kunnen wij evengoed lachen, hoor. Tenzij iemand zijn poep afveegt met de Koran. Dat mag niet, want Mohammed deed dat ook niet", giechelt Abdullah.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois. Beeld BELGA
Vlaams minister-president Geert Bourgeois.Beeld BELGA

Donderdag 8 januari

VRT investeert in bijtende satire die niemand beledigt
De aanslag op de redactie van het satirische magazine Charlie Hebdo zorgt voor een koersverandering bij westerse media. Opeens beseffen redactiechefs en uitgeefdirecteurs dat ze jarenlang hun taak hebben verwaarloosd door de lezer te weinig satire voor te schotelen. Ook bij de openbare omroep is de boodschap aangekomen.

"Jarenlang hebben we onze kop in het zand gestoken. Nu beseffen we dat we moeten opkomen voor de westerse vrijheden", zegt Luc Rademakers, algemeen hoofdredacteur van de VRT. "Dat doen we het beste met snijdende satire, zonder evenwel aan onze decretaal vastgelegde neutraliteit te verzaken. Beledigingen kunnen dus niet."

Rademakers heeft zelf al enkele satirische grapjes in gedachten. "Een man komt binnen in de pittabar en bestelt een kleine döner kebab. De pittabakker schept het broodje vol vlees, té vol. 'Oei, mag het wat meer zijn?', vraagt hij in zijn platste Verkavelingsvlaams. Grappig, hé?", schatert de hoofdredacteur. "Zelf bedacht. Zo zie je maar: je hoeft geen bevolkingsgroepen te provoceren of te vervallen in stereotypen om satire te brengen die bijt."

Minister van Media Sven Gatz (Open Vld) vindt het een goede zaak dat de VRT kiest voor satire: "Zolang de openbare omroep beseft dat de absolute vrijheid van meningsuiting maar een relatief begrip is, zie ik geen probleem."

Het satirische programma komt al over twee weken op de buis en zal Het Journaal vervangen. "Daarin zat er naar mijn smaak iets te veel niet-satirisch moslimterrorisme. Zo zet je bevolkingsgroepen tegen elkaar op. Die fout zullen we in de toekomst niet meer maken", belooft Rademakers. "We hopen dat andere media ons moedige voorbeeld volgen."

Het nieuwe satirische programma krijgt de naam 'Vertrouwen, verbinden, vooruitgaan'.

Vrijdag 9 januari

Europese moslims verdeeld over zelfhaat
Binnen de gemeenschap van Europeanen met een islamitische geloofsachtergrond, voor het gemak moslims genoemd, heerst grote onenigheid over de hoeveelheid zelfhaat die zij op zichzelf moeten toepassen. Sommige islamieten vinden dat zij geen verantwoordelijkheid dragen voor de aanslagen in Frankrijk, anderen voelen zich schuldig door associatie. Nog anderen hebben begrip voor het korte lontje van de moordenaars, die worden omschreven als kwetsbare jongens die geen blijf meer wisten met hun gekwetste gevoelens.

Westerse media voeren het liefst de specimens op die zich wentelen in schuldbesef, zoals Rotterdams burgemeester Ahmed Aboutaleb. "Ik vind van mezelf en al mijn geloofsgenoten dat we beter kunnen oprotten vanwaar we gekomen zijn", zei een Aboutaleb tegen de NOS. "We moeten ons in het stof werpen, de Westerling zijn stinkvoeten wassen en eeuwig om vergiffenis smeken. We delen dezelfde religie als de moordenaars, dat maakt ons mee verantwoordelijk. Excuus, excuus, excuus. De enige manier waarop wij voldoende afstand kunnen nemen van deze moordpartij is door massaal de Europese laagvlakte te verlaten."

Critici vinden die zelfhaat veel te ongenuanceerd. "Zó had ik het nu ook niet bedoeld toen ik zei dat alle moslims zich moesten schamen voor wat er woensdag gebeurd is", merkt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) op. "Een minimum aan berouw is op zijn plaats, maar ze moeten er nu ook niet mee overdrijven. Straks gaan moslims nog hun eigen moskeeën bekladden."

"Tja, die zelfhaat, dat is balanceren op een slappe koord, hé. Gelukkig heb ik er zelf weinig last van", zegt Dyab Abou Jahjah. "Moslims vinden het vooral vervelend dat terroristen zich luidkeels beroepen op Allah wanneer ze Westerlingen neerknallen. Dat geeft zo'n slechte indruk. Zou ik langs deze weg mogen vragen aan de extremisten om bij toekomstige aanslagen iets meer zelfcensuur aan de dag te leggen? Daar wordt iedereen beter van. Dank u."

Rotterdams burgemeester Ahmed Aboutaleb Beeld ANP
Rotterdams burgemeester Ahmed AboutalebBeeld ANP
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234