Maandag 04/07/2022

Matchfixing

KV Mechelen alleen in beker en Europa op de strafbank

KV Mechelen maakt zich op voor 1A. In de beker en de Europa League zullen ze niet te zien zijn. Beeld BELGA
KV Mechelen maakt zich op voor 1A. In de beker en de Europa League zullen ze niet te zien zijn.Beeld BELGA

Het BAS-verdict is geveld en dat is hard voor KV Mechelen en vier bestuurders, want allen zijn schuldig aan matchvervalsing. De sanctie oogt milder: KVM mag zonder puntenaftrek in 1A starten, in de beker en Europa moet het wel een jaar op de strafbank zitten. Soap gedaan? Niet noodzakelijk.

Bart Fieremans

Met zijn eindoordeel trekt het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) een streep onder een van de grootste zwarte pagina’s in het Belgische voetbal en lijkt de competitie in eerste klasse A op 26 juli nu toch tijdig te zullen starten. Of toch niet? Beerschot greep de verse veroordeling van KV Mechelen als club voor matchvervalsing al aan om een nieuwe juridische actie te zetten. Gisteren vertrok een brief naar de licentiecommissie met de vraag om de proflicentie van KV Mechelen in te trekken. Het reglement van de Pro League kent geen licentie toe aan clubs die veroordeeld zijn voor daden van competitievervalsing of medeplichtigheid daaraan.

De kans dat dat nog rechtstreekse gevolgen heeft voor komend seizoen lijkt gering. Dus mag KV Mechelen zich opmaken voor 1A, zelfs al heeft na de Geschillencommissie Hoger Beroep ook het BAS de club schuldig bevonden aan matchfixing. Het argument van de verdediging dat bij een eventuele veroordeling alleen individuen schuldig zijn en niet de club – zoals ook de nieuwe sterke man Dieter Penninckx gecommuniceerd had – volgt het BAS niet.

Tegelijk komen de vier betrokken bestuurders van KV Mechelen er bekaaid van af. Ex-voorzitter Johan Timmermans, ex-aandeelhouder Olivier Somers en ex-financieel directeur Thierry Steemans zien zich tien jaar lang geschorst door de voetbalbond. Voormalig sportief directeur Stefaan Vanroy heeft zeven jaar aan de broek. Voor alle vier de bestuurders geldt een verbod op heraansluiting bij de voetbalbond.

Warrig bondsreglement

Zware straffen dus. Dat geldt minder voor KV Mechelen als club. Eerder was KVM al ontsnapt aan degradatie omdat het BAS een warrig bondsreglement zo interpreteerde dat de vordering te laat was ingesteld, ook mag KV Mechelen zonder puntenaftrek in 1A starten. Als voornaamste sanctie sprak het BAS uit dat KV Mechelen een jaar niet mag deelnemen aan de beker van België en de Europa League.

De Pro League zal zich de komende dagen nog buigen over de motivatie van het BAS en het verzoek van Beerschot om de proflicentie in te trekken. “We moeten de sancties eens rustig bekijken”, zegt Pro League-voorzitter Peter Croonen. “Ik kan daar niet op vooruitlopen. Maar ook zonder de vraag van Beerschot moeten we bekijken wat deze veroordeling voor KV Mechelen betekent en voor de toepassing van onze reglementen.”

Pro League-voorzitter Peter Croonen: “KV Mechelen slaat geen homerun. De Europa League-groepsfase brengt toch al snel 5 à 6 miljoen euro op.” Beeld Photo News
Pro League-voorzitter Peter Croonen: “KV Mechelen slaat geen homerun. De Europa League-groepsfase brengt toch al snel 5 à 6 miljoen euro op.”Beeld Photo News

Croonen is tevreden dat het BAS zich eindelijk uitgesproken heeft. “Het is belangrijk dat er nu een oplossing komt voor enkele zaken. Er valt nog een Europees ticket te winnen voor het Belgische voetbal en dat kan niet naar Mechelen gaan. De competitie is ook duidelijk voor volgend seizoen.”

Dubbel gevoel

Over de inhoud van de uitspraak heeft Croonen een dubbel gevoel. “Er is de veroordeling van de club en van mensen daarachter. De sancties vallen vanuit het perspectief van KV Mechelen eerder licht uit, zeker in vergelijking met wat de Geschillencommissie heeft beslist. De gemiddelde voetbalsupporter ziet een zwaardere sanctie bij zo’n veroordeling gepast. Maar het BAS heeft in twee beslissingen geoordeeld dat de zwaarste sanctie, degradatie en puntenaftrek, niet mogelijk was door een interpretatie van het reglement. KV Mechelen slaat ook geen homerun: de beslissing dat KV Mechelen geen Europees voetbal mag spelen kost de club veel geld. De Europa League-groepsfase brengt toch al snel 5 à 6 miljoen euro op.”

Voor het imago van het Belgische voetbal heeft Croonen er bedenkingen bij dat 1A start met een voor matchfixing veroordeelde club. “Matchfixing is een schandvlek, daar moeten we niet flauw over doen. Maar we leven ook in een rechtstaat waarin we de gerechtelijke procedures moeten respecteren.”

null Beeld Photo News
Beeld Photo News
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234