Zaterdag 06/03/2021

Kutilk Koerdische vleesballetjes

Elke week een smakelijk recept uit een exotisch oord

Het Radio 1-programma 'De Zuidkant' voert elke vrijdag een gesprek met een in België woonachtige buitenlander die goed kan koken én smakelijk vertellen over de keuken van zijn land of streek. De man of vrouw stelt ook telkens een typisch recept voor. De dag erna kunt u dat recept op deze plaats dan nog eens rustig nalezen.

Zeven jaar geleden kwam Aynur Tasdemir - een Koerdische - naar België. Als vluchtelinge vond ze onderdak bij haar zus. Ondertussen is ze hier getrouwd en heeft ze twee kleine kinderen. In haar dagelijkse pannen wordt de traditionele rijst of couscous ondertussen al eens vervangen door Belgische aardappels. In de oorspronkelijke Koerdische keuken is de invloed van de Turkse keuken duidelijk merkbaar. Ook in Koerdische gerechten zijn olijfolie, aubergines en paprika's vrijwel onmisbare ingrediënten. Maar al zijn de keukens dan verwant, ze hebben toch elk hun eigen karakter. Dat proef je bijvoorbeeld in volgend gerecht, dat vaak wordt klaargemaakt als er bezoek komt.

Ingrediënten: voor het deeg: 250 g Koerdische couscous (savar), 250 g hele fijne couscous (simd), allebei te verkrijgen in Turkse en Koerdische winkels; lauw water, 2 eieren.

Voor de vulling: 500 g rundsgehakt, 2 uien, 1 groene paprika, tomatenpuree, zout, peper, paprikaschilfers, fijngehakte peterselie.

Bereiding: de twee couscoussoorten mengen en eenzelfde hoeveelheid lauw water toevoegen. Laten intrekken. Met wat extra lauw water en twee eieren kneden tot een compact deeg. Laten rusten. Ondertussen de vulling maken. Uien fijnsnipperen en in olijfolie aanbakken. Gehakt toevoegen en aanbraden. Daarna de fijngesnipperde paprika en op het laatst de tomatenpuree en de kruiden toevoegen. Goed laten doorstoven.

Van het deeg kleine balletjes draaien, ongeveer ter grootte van een mandarijntje. Met de duim een holte maken binnenin elk balletje, vullen met een koffielepel van de vulling en daarna weer dichtmaken. Een grote pan water aan de kook brengen en daar voorzichtig de balletjes in leggen en opnieuw aan de kook laten komen. Eén keer voorzichtig omroeren. Als de balletjes weer bovendrijven, zijn ze gaar. Warm opdienen als hoofdgerecht.

Het programma DE ZUIDKANT is elke werkdag tussen negen en elf uur 's ochtends te beluisteren op RADIO 1. Op vrijdag is er het gesprek met de culinaire buitenlander.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234