Woensdag 05/08/2020

kuststad herdenkt 'de bevrijding van dat geuzengespuis'

'Liever bij de Spanjaarden dan bij de Nederlanders, want dat zijn toch wel dommeriken'

Oostende viert spaanse belegering

Wapengekletter, kanonnen en stoere mannen in pofbroeken: Oostende leeft weer even 400 jaar terug in de geschiedenis. Op een evocatie van de strijd tussen Spanjaarden en Nederlanders ten tijde van het Beleg van Oostende (1600-1604) moesten belangstellenden gistermiddag toch even wachten. De eerste voorstelling was afgelast.

Oostende

Eigen berichtgeving

Thea Swierstra

Musketier Hugues de Beaumon torent hoog boven het Nederlandse fort Klein Troje uit op het Klein Strand in Oostende. Hij tuurt in de verte. "Ik zie de vijand." Maar de overgelopen hugenoot vraagt zich af wat de Spaanse furie aan het doen is. Er is weinig beweging. De Beaumon, in het dagelijks leven Hugo Baumans uit Mechelen, verwacht toch dat hij het met de Nederlanders opneemt tegen de Spaanse veroveraars. Hij moet nog even geduld hebben tot halfzes. Zoals ook de toegestroomde toeschouwers die ongeduldig rondhangen bij de tentenkampen. Wie dacht dat hij om 15 uur al een aanval zou zien, is voor niets gekomen. De evocatie gaat namelijk niet door. Gecommuniceerd daarover wordt er niet of nauwelijks.

Daarmee is het maritiem evenement 'Oostende voor Anker' gisteren met een valse noot gestart. De viering van 400 jaar Beleg, waaraan Oostende voor Anker gekoppeld is, is toch al niet onder een goed gesternte begonnen. Regisseur Erik Van Hemelrijck zag plots zijn locatie ingepalmd door graafmachines en zand spuwende buizen. De Vlaamse Gemeenschap had beslist dat er een noodstrand moest worden aangelegd. Er volgde een zoektocht naar een andere locatie. De enige optie was het Sint-Petrus en Paulusplein. Aangezien de beschikbare ruimte daar beperkter is, zou dat betekenen dat een deel van de 250 acteurs niet zou kunnen meedoen. Het kwam tot een crisisvergadering. Uiteindelijk bleek de Vlaamse Gemeenschap bereid om eerst het Klein Strand aan te pakken, zodat dat min of meer klaar zou zijn voordat Oostende voor Anker van start ging.

Het oorspronkelijke draaiboek kan daardoor gevolgd worden. Zij het met kleine aanpassingen. Intussen doen de spelers in het Nederlandse kamp alsof er niets aan de hand is. Uitgedost in oranje pakken gaan ze volledig op in hun rol. Strijdlustige kreten stijgen op uit het legioen. Hier en daar klinken Engelse woorden van Britse 're-enactmentspelers', maar die doen de geschiedenis geen geweld aan. De Nederlanders konden beroep doen op Engelse troepen. De witte vlag met het rode kruis op de mouw van Robert Cawkwell uit Hull verraadt dat dat ook bij de Spanjaarden het geval was. "Dat wist ik niet", zegt geschiedenisliefhebber Paul Stoffels. Hij neemt evocatiespeler Peter Rosseau, alias Don Pedro Rosseo, van top tot teen op. Zijn blik blijft hangen op de ronde buik. "Jij hebt het figuur om kapitein te zijn." Rosseo valt onder het bevel van Ambrogio Spinola y Grimaldi, een rijke Italiaanse bankier die alles achterliet om de Spanjaarden naar een overwinning te voeren, die de scheiding van de Nederlanden bezegelde. Anno 2004 is Spinola een leraar klassieke talen uit Brussel en heet hij Leo Verhoeven. Een overloper dus. "Ik ben overtuigd van de bevrijding van dat geuzengespuis", valt Spinola echter niet uit zijn rol. Liever bij de Spanjaarden dan bij de Nederlanders, vindt Verhoeven, want dat zijn toch wel dommeriken. "Je weet niet hoe afschuwelijk fanatiek die calvinisten zijn geweest. Zij verknalden de pacificatie van Gent. We hadden de machtigste staat van Europa kunnen zijn."

De Spanjaarden zijn ook best vriendelijk geweest, vindt Spinola. "Ik heb de Nederlanders laten gaan met behoud van wapens en vlag tussen een erehaag van mijn eigen soldaten." Dat er tijdens de strijd aan beide kanten tussen 70.000 en 100.000 slachtoffers zijn gevallen, gaat Spinola niet uit de weg. "Het is een verschrikkelijk gevecht geweest, met een galant einde."

Beleg van Oostende: Zaterdag, zondag, maandag: 11 uur: parade door stad. 12:30, 15:00, 17:30 uur gevechten. Zondag om 21 uur extra demonstratie met vuurwerk.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234