Zondag 05/12/2021

Kustploeg bengelt na nul op vier helemaal onderaan in eerste klasse

Springtij bij basketbalclub Oostende

Basketbaltopclub Oostende is even schizofreen als Standard in het voetbal, alleen is de toestand een pak problematischer. Terwijl ze verbazen in Europa, staan ze met nul zeges na vier wedstrijden helemaal onderaan in de Ethias Liga. Hoe is het zover kunnen komen?

Door Kristof Windels

Oostende l Basketbaldier Lucien Van Kersschaever is niet mals. 'De coach: foute keuze. Geen evenwicht in de ploeg. En de voorbereiding te laat gestart waardoor ze niet klaar waren.' De eerste twee problemen zijn verholpen, voor de rest is het te laat.

Donderdag, tegen de middag. Na de eerste van twee oefensessies loopt coach Sharon Drucker de tribune op waar de vrouw van speler Mike Bauer zit te spelen met hun dochtertje. Hij groet beiden hartelijk, lacht, slaat een praatje, om na een paar minuten te vertrekken richting trainerskabinet waar hij op zijn lijstje kijkt welke spelers hij nog wil ontvangen voor een persoonlijk gesprek. Anderhalve week geleden begon de nieuwe oude coach aan zijn tweede ambtstermijn bij BC Oostende, en de inloopperiode is zowat identiek aan de eerste keer dat hij aan de Belgische kust arriveerde. Toen, eind 2006, nam hij over van Mihailo Uvalin, die zijn eigen bestuur op de zenuwen was beginnen werken met zijn gebrul en arrogant gedrag. Deze keer volgde Drucker de Serviër Vukoicic op.

Beide trainers hadden níét wat Drucker wel heeft. Uvalin werd kampioen in Oostende, maar verloor contact met de spelers. Vukoicic heeft dat contact nooit gehad. Hun opvolger werkt anders. Hij praat rustig en veel, legt een training stil om zijn verhaal te doen en gedraagt zich allesbehalve als een despoot. Het is mogelijk een dom voorbeeld, maar het zegt veel: hij gebruikt geen fluitje tijdens de trainingen. "I'm a players' coach, geen dictator. Een trainer moet ook zonder zo'n ding de autoriteit hebben om de bal stil te leggen." Naast het veld praat hij evenveel. "Ik wil alles weten van mijn spelers, informatie is macht." En wat ze hem niet zeggen, moet een psycholoog analyseren. Straks arriveert Avi Liechtenstein, de Oostendecoach werkt al tien jaar met de man samen.

Drucker wordt in eigen land aangesproken als 'coach'. Die titel krijg je alleen als je hebt kunnen winnen van het grote Maccabi Tel Aviv. De Israëliër deed dat vijf keer en werd er Coach van het jaar. Die ervaring, die maturiteit, was het grootste gebrek van Vlada Vukoicic, die in Servië vooral met jeugd aan de slag was. Lucien Van Kersschaever, ex-coach en nog altijd basketbal-watcher van het eerste uur, ziet het verschil zo: "Vukoicic was een opleidingscoach, maar geen wedstrijdcoach. Drucker wint matchen, de Serviër kon dat niet." Tuur Goethals, voorzitter van Oostende, geeft toe dat ze daar de bal hebben misgeslagen. "De markt is complex, en je moet ook kijken naar de financiële haalbaarheid, maar we hadden het moeten inschatten, dat klopt. Hij miste maturiteit."

Toren van Babel

Bovendien rees met Vukoicic nog een ander probleem: de Serviër kon zich moeilijk verstaanbaar maken bij zijn spelers. Dat zorgde er in de voorbereiding voor dat niet iedereen zijn bedoelingen snapte, en tijdens wedstrijden botste hij al helemaal op een toren van Babel. "Op cruciale momenten wisten de spelers niet wat ze moesten doen", vertelde erevoorzitter Johan Vande Lanotte deze week nog aan Sporza radio. Ook dít hadden ze bij Oostende natuurlijk kunnen voorzien. Van Kersschaever: "Vande Lanotte is zelf naar Belgrado gereisd om met Vukoicic te praten voor hij werd aangesteld. Hij kon tóén toch al hebben ingeschat wat de communicatie zou geven." Van Kersschaever ziet dan ook vooral een probleem bij de rekrutering, en dat geldt niet alleen voor de aanstelling van de coach.

Tijdens de verloren Supercup in Knokke, eind september, was duidelijk te zien dat het geheel van Oostende als los zand aan elkaar hing, maar dat er ook geen evenwicht in de ploeg zat. "No Balance", oordeelt Van Kers in zijn taal. "Dat is uiteindelijk het grootste probleem. Een ploeg is een puzzel, maar bij Oostende paste die niet ineen. Geen team." Ook die misrekening wordt toegegeven door voorzitter Goethals. "We willen veel quick breaks spelen, maar hadden daar de spelers niet voor." De grootste lacune lag op de vleugelpositie. Jimmy Baxter werd daarvoor binnengehaald, maar paste niet in het profiel. Van Kersschaever: "Alles wordt nu op de coach gestoken, maar ook de mensen die de spelers aantrokken, hebben boter op het hoofd: manager Filip De Baere en adviseur Rob Meurs."

Dat de ploeg niet goed in elkaar stak, bewijst ook de eis van coach Drucker voor hij zijn nieuw contract tot 2011 ondertekende: hij wilde twee spelers erbij en ging die zelf zoeken in de VS. Hij kwam bij Devin Green terecht, de vleugelspeler die wél in het profiel past, en haalde ook Nick Fazekas binnen, een gewezen NBA-speler die voor meer power inside moet zorgen. Door het vertrek van center Ovcina afgelopen zomer is Oostende zwakker geworden onder de borden, maar het grootste manco is natuurlijk achtergelaten door spelverdeler Sam Van Rossom. Hij vertrok naar Italië, en zo verloor de kustploeg een pak energie. "I love the guy", aldus Drucker. "En ja, ik mis hem. Maar meer zeg ik daar niet over. We moeten het met deze jongens doen." 'Deze jongens', daar zijn acht nieuwkomers bij.

Te laat gestart

De Sleuyter Arena is altijd al een beetje een duiventil geweest, maar deze zomer sloeg toch echt alles. Niet dat Oostende geen goeie spelers inkocht. Bauer bijvoorbeeld was MVP in de Franse competitie, Paunic heeft bijzonder veel potentieel, en ook Atkins en Haryasz kun je moeilijk slechte spelers noemen. Alleen: de laatste twee spelen op cruciale posities, spelverdeler en center, en hadden duidelijk hun aanpassingsperiode nodig. Stilaan worden ze beter, maar ondertussen kende Oostende wel een dramatische competitiestart. Het oordeel van Van Kersschaever: "Als je met zoveel nieuwe spelers begint, moet je vroeger beginnen met je voorbereiding. Nu waren ze niet klaar toen het seizoen begon. Waarom zijn ze pas gestart rond 18 augustus, en niet op 1 augustus?"

Goeie vraag. Meneer de voorzitter? "We beginnen altijd rond die periode, ik zie daar dus geen probleem in", vindt Goethals. Door het veranderen van trainerstaf is de datum waarop Oostende echt op volle toeren zal draaien, nog wat vooruitgeschoven. Drucker heeft de tijd nodig om zijn ideeën door te drukken. "Zes à acht weken", schat hij zelf. De Israëliër verdient alvast het voordeel van de twijfel. Dit is een topcoach, die eind vorig seizoen in Oostende vertrok om een stapje hogerop te zetten en die de kustploeg alleen met een 'gelukje' terug kon lokken. Drucker ondertekende een contract bij Bologna, maar toen werd daar een nieuwe general manager aangesteld. Die wilde niet met de Israëliër werken, stelde zijn eigen coach aan, en deed ondertussen alsof Drucker lucht was.

"Alsof ik niet bestond, zo behandelden ze me", zucht de Oostendecoach. "Maar ik had wel een contract voor drie jaar." Drucker maakte er een zaak van bij de internationale basketbalbond FIBA in Genève, en verwacht over een paar weken een uitspraak. Wat hij wil: de Israëliër ondertekende een contract van drie jaar bij Oostende aan identiek dezelfde voorwaarden als bij zijn vorige passage, maar dus een pak minder dan wat hij bij Bologna had verdiend, nu wil hij dat de Italiaanse club dat verschil bijlegt. Veel tijd om zich met die zaak bezig te houden heeft Drucker echter niet. "Dag en nacht ben ik bezig met Oostende. In het begin is dat normaal, en op een bepaald moment begint alles vanzelf te lopen." In zo'n scenario doet Oostende alsnog mee voor de titel. Wees niet verrast.

Nieuwe coach Sharon Drucker:

Ik wil alles weten van mijn spelers, want informatie is macht

n Sharon Drucker staat voor een zware uitdaging in zijn tweede periode bij de kustploeg, die nog niet kon winnen in de competitie. 'Dag en nacht ben ik bezig met Oostende. In het begin is dat normaal, en op een bepaald moment begint alles vanzelf te lopen.'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234