Kusttoerisme
Kustburgemeesters halen slag thuis: geen extra treinen naar zee dit weekend
Een drastische inkrimping van het aanbod, een strikte telling van het maximale aantal mensen op de trein en een strenger toezicht in stations en treinen. De kustburgemeesters krijgen hun zin na de overrompeling en de vechtpartij van afgelopen weekend.
Het weekend van Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart is traditioneel een topweekend aan de kust. Zeker nu in coronatijd is opgeroepen om in eigen land vakantie te vieren, werd grote drukte verwacht. Maar trop is te veel. Afgelopen weekend toonde aan welke massa volk op de been kan komen, op zoek naar een beetje verkoeling. In Blankenberge kwam het bovendien op het overvolle strand tot een knokpartij tussen een bende jongeren en de politie.
De kustburgemeesters eisten dringend actie van het federale niveau. Ze waren al langer vragende partij om het aantal treinen naar de kust in te perken. Mobiliteitsminister François Bellot (MR) vond dat geen goed idee, omdat hij vreesde voor overvolle treinen. Na crisisoverleg dinsdagnamiddag tussen onder meer de NMBS, het kabinet-Bellot, waarnemend provinciegouverneur Anne Martens en de kustburgemeesters, haalden die laatsten hun slag thuis.
De zeven extra treinen die de NMBS dit weekend naar de kust zou inleggen worden geschrapt. Ook wordt er gekeken of er in het verdere aanbod naar zee wordt gesneden. Let wel, de beperking van het treinaanbod gaat pas in vanaf vrijdag. Tot donderdag staan er nog vijf extra treinen gepland. Sneller afbouwen was voor de NMBS praktisch niet haalbaar. Na het weekend volgt er een evaluatie om te kijken of het aanbod opnieuw moet worden uitgebreid.
Bovendien zal er strikter worden toegekeken op de maximumcapaciteit van de treinen. Onder anderen Daphné Dumery (N-VA) en Bart Tommelein (Open Vld), de burgemeesters van Blankenberge en Oostende, hadden daarop aangedrongen. Vanwege de coronacrisis ligt de maximale bezetting op 80 procent. Wanneer die is bereikt, kan niemand in de onderweg aangedane stations nog op de trein stappen. Alleen afstappen is dan nog toegelaten. Momenteel is er al een systeem in voege dat de bezetting van de treinen nauw monitort.
Ontradingscampagne
De bedoeling is een overrompeling aan de kust te vermijden. Er is afgesproken dat er per dag nooit meer dan 10.000 mensen in Oostende mogen aankomen per trein, 6.000 voor Blankenberge, 2.000 voor Knokke-Heist, 4.000 voor Zeebrugge en 2.000 voor De Panne. De voorbije weken werden die aantallen overigens nooit overschreden, op afgelopen vrijdag en zaterdag na. Vorige zondag zakte het aantal opnieuw en ontving Oostende bijvoorbeeld iets meer dan 6.000 reizigers.
Het treinaanbod gaat dus omlaag, maar dan was het voor de NMBS cruciaal dat ook de vraag sterk zou dalen. Met andere woorden: er moeten ook minder mensen de trein opstappen. Daarom is afgesproken dat alle overheden zullen afraden om dit weekend massaal naar de kust te komen. De NMBS zal bijvoorbeeld de boodschap omroepen en verspreiden via informatieborden op treinen en in stations. Via de site en de app zouden reizigers de beschikbaarheid van de treinen kunnen controleren. De burgemeesters nemen die ontradingscampagne voor lief. “We hebben altijd gezegd dat mensen hun reis goed moeten plannen”, klinkt het bij Tommelein. “Maar ze blijven meer dan welkom.”
Tegelijk komen er ingrepen die de veiligheid moeten verhogen. Zo zullen er op de treinen naar de kust meer veiligheidsagenten van Securail aanwezig zijn en zullen in de grote stations extra agenten van de federale politie staan. “Als er onderweg groepen jongeren zijn die zich misdragen, dan kunnen ze daar al van de trein geplukt worden”, zegt Dumery. “Het kan niet de bedoeling zijn om die onrustzoekers dan maar af te zetten aan de kust.” Ook in de stations aan de kust zelf beloofde minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) extra manschappen.
Plaatsverbod
Eerder op de dag had De Crem al aangekondigd dat er een plaatsverbod moet komen voor relschoppers, zodat ze niet meer welkom zijn aan de hele Belgische kustlijn. “Indien nodig breiden we dat uit tot alle recreatiegebieden in het land”, zo stelde hij in de commissie Binnenlandse Zaken van het parlement. De Crem wil werken naar analogie van de voetbalwet, waarbij hooligans ook worden geweerd in voetbalstadions. Wat meer is: de amokmakers zouden zich op weekend- of feestdagen moeten melden in de gemeente waar ze wonen.
Hoe die regeling er precies gaat uitzien, is niet duidelijk. Een wettekst heeft De Crem nog niet klaar. Momenteel kunnen burgemeester al plaatsverboden uitschrijven, maar die zijn gelimiteerd tot een maand en gericht op een zeer specifieke plaats, bijvoorbeeld de uitgaansbuurt. Zo’n plaatsverbod juridisch afdwingbaar maken voor de hele kuststrook lijkt niet evident. Bovendien is de eis dat amokmakers zich moeten melden in hun gemeente een aanzienlijke inbreuk op hun vrijheid. De Crem gaf bij de VRT zelf aan dat zulke plannen er sowieso niet voor het einde van de zomer zullen doorkomen.
Wat opviel: tijdens de hoorzitting in het parlement benadrukte De Crem nog dat iedereen het recht moest hebben om naar de kust te gaan. “Zij moeten niet worden gestraft voor het wangedrag van een ontspoorde groep jongeren”, zei hij. Al voegde hij meteen toe dat een beslissing over het aantal treinen naar de kust in de handen van zijn collega Bellot lag.