Kust kijkt paasvakantie hoopvol tegemoet
De kust kijkt de paasvakantie ondanks de terreurdreiging met hoop tegemoet. Dat meldt Westtoer na een rondvraag. Annulaties blijven op dit moment beperkt. De toeristische sector in Brussel merkt nu een terugval op, maar verwacht een snel herstel.
Op basis van de inschattingen en de minder goede weersverwachtingen, meent Westtoer dat 200.000 dagtoeristen dit weekend naar de kust reizen. Voor de sector is het ook een nadeel dat Pasen zo vroeg op het jaar valt.
Toch is er optimisme. "Voor het eerste verlengd weekend van de paasvakantie noteren de hotels aan de kust een bezetting van 85 tot 90 procent. Bij goed weer verwachten de hotels extra last-minute reservaties voor de midweeks en de overige weekends", aldus André Descheemaecker, voorzitter vzw Kusthotels.
Bovendien noteren de hotels in de buurt van Oostende bijkomende overnachtingen door de extra vluchten die ingelegd worden in de luchthaven van Oostende na de aanslagen in Zaventem. Voor de rest blijft de impact van de terreurdreiging voorlopig beperkt.
"De terreur heeft gevolgen voor de hele toeristische sector in België. Aan de kust blijft het aantal annulaties beperkt. Vooral hotels met reservaties uit Groot-Brittannië voelen de impact", aldus Descheemaeker.
"De paasvakantie is voor velen tevens een jaarlijkse afspraak met de zee. Dit geldt ook voor de Franstalige Belgen. De tien kustgemeenten zorgen zoals steeds voor een ontspannen vakantiesfeer", aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.
Toerisme in Brussel
Visit.brussels, het Brussels Agentschap voor Toerisme, ziet al een impact van de aanslagen op het toerisme in Brussel. Concrete cijfers verwacht het agentschap pas volgende week te kunnen geven.
Idem bij Horeca Vlaanderen. "We krijgen inderdaad signalen van annulaties bij onze hoteliers. Dat is het geval in Brussel, maar ook in de grote Vlaamse steden", aldus een woordvoerder van Horeca Vlaanderen.
Maar uit ervaring weet men bij Horeca Vlaanderen dat de sector weliswaar snel de impact voelt van terreur, maar tegelijk ook veerkrachtig is. "We voelen snel de gevolgen, maar ook vlug de heropleving. Een deel van de annulaties wordt ook uitgesteld naar latere datum".
Dat wordt bevestigd bij Toerisme Vlaanderen. Na de aanslagen in Parijs bijvoorbeeld liep het aantal buitenlandse overnachtingen in heel Vlaanderen tijdens de maanden november en december terug met 15 procent. Sinds begin dit jaar en zeker vanaf februari trokken de cijfers weer aan. "Die veerkracht is typisch voor onze sector", zegt Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen. "We voelen onmiddellijk de gevolgen na dergelijke incidenten maar zijn ook in staat om ons te herstellen".
undefined