Dinsdag 18/05/2021

Kushner zit in de knoei

Weer thuis na zijn reis wacht de Amerikaanse president Trump een volgend schandaal. Nu is ook zijn schoonzoon en vertrouweling Jared Kushner kop van Jut in de uitdijende Rusland-affaire.

Een homerun noemde Donald Trump zijn eerste buitenlandse reis zelf, en dat was geen slechte metafoor. Hij heeft een rondje langs wat honken gelopen, een paar punten gescoord en is weer thuis aanbeland. Her en der klinkt applaus, hij deelt een high five uit, de trainers knikken tevreden. Nu is het de vraag hoe de Amerikaanse president de volgende bal gaat raken.

Thuis is het leven doorgegaan, met nieuwe verhalen over de toenaderingspogingen tussen Trumps entourage en de Russen, en nieuwe bewijzen over pogingen het onderzoek daarnaar te blokkeren. De meest flagrante onthulling kwam zaterdag van The Washington Post: Trumps schoonzoon en belangrijkste adviseur Jared Kushner heeft in december samen met (de inmiddels ontslagen) Michael Flynn geprobeerd via Russische diplomatieke kanalen een geheime verbinding te leggen met het Russische bewind in Moskou.

Zelfs de Russen zouden zijn geschrokken van zo veel brutaliteit en/of naïviteit: het verzoek werd geweigerd. Het toont eens te meer dat de relaties tussen Trumps team en Rusland op zijn zachtst gezegd curieus zijn.

Ommezwaai

Trump heeft dat nieuws acht dagen lang kunnen ontlopen. Hij gaf geen persconferenties, (bijna) geen antwoord op geschreeuwde vragen van journalisten, en kreeg van zijn staf ook geen gelegenheid om erover te twitteren. Daardoor kwam hij in sommige Amerikaanse ogen min of meer presidentieel over. "Het is duidelijk dat ze geprobeerd hebben de kans op een geïmproviseerd moment zo klein mogelijk te maken", zei Josh Earnest, voormalig woordvoerder van Barack Obama, tegen tv-zender NBC.

Natuurlijk zijn ook veel Amerikanen geschrokken van Trumps houding en uitspraken tijdens zijn tournee door het Midden-Oosten en Europa. Dat zijn niet alleen Democraten; ook een conservatieve buitenlandexpert als Max Boot ziet een ommezwaai. "Trump prefereert duidelijk dictators boven democraten. Hij ziet de Saoedi's als betere vrienden dan de Europeanen. Hij vindt de Russische invasie van Oekraïne minder erg dan de Duitse verkoop van luxeauto's. Trump liet een wereldbeeld zien dat radicaal anders is dan dat van zijn voorgangers van de afgelopen decennia."

Maar voor anderen klopte het precies. America First betekent een wapendeal van 110 miljard zonder gezeur over mensenrechten, America First betekent dat de NAVO-landen moeten betalen (ook al hebben ze dat al beloofd) en niet per se te hulp worden geschoten, en America First betekent dat het Parijse klimaatakkoord voor Amerika niet vanzelf spreekt.

Maar ja, dan de problemen thuis. De affaire rondom Kushner roept veel vragen op.

Was het geheime 'back-channel' dat Kushner in het Trump-hoofdkwartier voorstelde aan de Russische ambassadeur Sergei Kislijak bedoeld om rustig over de aanpak van de Syrische crisis te kunnen praten, zoals The New York Timesoptekende uit de mond van anonieme (Kushner-gezinde) Witte Huis-adviseurs? Waarom moest dat via beveiligde Russische kanalen? En wat besprak Kushner met de Russische bankier Sergei Gorkov, daags na zijn gesprek met Kislijak?

En dan is er nog dat bericht van Reuters over drie ongemelde telefoontjes van Kushner met Kislijak vorig jaar. Waarom kan Kushner zich daar niets meer van herinneren, zoals een woordvoerder namens hem zei?

Geldnood

Hypotheses alom. De meest verstrekkende nu is dat Kushner financiers nodig had (wat klopt) voor zijn noodlijdende vastgoedproject op 666 Fifth Avenue in New York. Daartoe zou hij op zoek zijn gegaan naar Russische investeerders. Die kunnen hun geld wegens de sancties tegen Rusland nu niet naar Amerika brengen. Dus, is de suggestie van bijvoorbeeld Trump-biograaf Tim O'Brien, is het mogelijk dat Kushner om die reden zowel met Kislijak als Gorkov sprak.

Trumps bezoek deze week in Brussel voedde de argwaan. Hoewel zijn ministers hadden gezegd dat hij een vriendelijker toon zou aanslaan tegenover de NAVO en Europa, zei hij niet dat Amerika zijn bondgenoten te hulp zal komen als het erop aankomt. Trump sloeg dus het advies van zijn professionele raadgevers in de wind en liet een eigen agenda prevaleren. Naar de motieven van die agenda blijft het gissen, zolang Trump geen antwoorden geeft.

En antwoorden worden steeds zeldzamer. Toen zijn adviseurs Gary Cohn en Herbert McMaster na de G7 in Taormina een persconferentie gaven, kwamen er toch vooral vragen over Kushner. "Daar maak ik me geen zorgen over", wuifde veiligheidsadviseur McMaster de kwestie weg. "Geen commentaar op Jared", zei Cohn.

Het lijkt erop dat Trump de lessen van deze buitenlandse reis ook gaat vertalen naar zijn binnenlandse optreden. Het afgelopen weekend zoemden er veel geruchten rond dat het Witte Huis minder persconferenties gaat geven, dat Trumps tweets voortaan door advocaten worden gecontroleerd, dat hij weer rally's gaat houden alsof het verkiezingen zijn.

De volgende buitenlandse reis gaat gewoon naar het binnenland.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234