Zaterdag 17/08/2019

Oostenrijk

Kurz mikt op regering met extreemrechts

De beoogde bondskanselier Sebastian Kurz, leider van de Oostenrijkse conservatieve ÖVP. Beeld REUTERS

Oostenrijks formateur Sebastian Kurz zal proberen om een nieuwe regering te vormen met de rechts-populistische FPÖ. Als die gesprekken niet goed gaan, wil hij een minderheidskabinet. Wat betekent dit?

De beoogde bondskanselier Sebastian Kurz, de leider van de Oostenrijkse conservatieve ÖVP, zei gisteren dat hij Heinz-Christian Strache, de leider van FPÖ, heeft uitgenodigd voor coalitiebesprekingen. Het zou voor het eerst sinds ruim tien jaar zijn dat de FPÖ - die zich vooral als de anti-immigratiepartij afficheert - weer in de regering komt.

De afgelopen jaren heeft de ÖVP steeds samen met de sociaal-democratische SPÖ geregeerd, maar Kurz wil af van zijn coalitiepartner. De jonge partijleider heeft de conservatief-christelijke ÖVP flink naar rechts gestuurd, vooral waar het gaat om immigratie.

Kurz beroept zich erop dat hij als minister van Buitenlandse Zaken verantwoordelijk was voor het afsluiten van de Balkanroute, waarlangs honderdduizenden vluchtelingen naar Oostenrijk en Duitsland trokken. Als minister verantwoordelijk voor het integratiebeleid stelde hij ook een boerkaverbod in.

Immigratie

Daarmee wist de ÖVP-leider kiezers af te snoepen van de FPÖ, maar zijn partij bleef steken op 31,5 procent van de stemmen. Dat betekende dat Kurz de steun van de rechts-radicale FPÖ nodig heeft of weer een coalitie zou moeten vormen met de sociaal-democraten.

Kurz liet gisteren weten dat hij de voorkeur geeft aan de FPÖ. Als de gesprekken vastlopen, wil hij een minderheidsregering vormen. De leider van de SPÖ, de zittende kanselier Christian Kern, had eerder al laten weten dat zijn partij voor een oppositierol kiest. Maar hij sloot niet uit dat de sociaal-democraten een minderheidskabinet onder leiding van Kurz zullen steunen.

FPÖ-leider Strache ziet wel wat in de samenwerking met de ÖVP, nu deze partij de immigratie ook drastisch aan banden wil leggen. Maar een probleem zou de relatie met de Europese Unie kunnen worden. Kurz hamerde erop dat de nieuwe regering een pro-Europese signatuur moet hebben, terwijl de FPÖ juist tamelijk sceptisch tegenover de EU staat.

Bezorgdheid

Sommige EU-leiders hebben hun bezorgdheid uitgesproken over de mogelijkheid dat de FPÖ terugkeert in de regering, ook al heeft de partij zich de afgelopen jaren ontdaan van de antisemitische trekjes die de FPÖ vroeger vertoonde.

In 2000 kondigden de EU-landen sancties af tegen Oostenrijk, nadat de FPÖ, destijds nog onder leiding van extreemrechtse Jörg Haider, in de regering was opgenomen. Maar daarvoor hoeft Kurz, gezien het politieke klimaat in vele andere EU-landen, deze keer niet bang te zijn.

De linkse Oostenrijkse president Alexander Van der Bellen heeft laten weten dat hij niet zomaar akkoord zal gaan met alle kandidaat-ministers die de FPÖ in het geval van een coalitieakkoord met de ÖVP voordraagt. In het Oostenrijkse systeem heeft de president de bevoegdheid kandidaten af te wijzen die hij ongeschikt acht voor het ambt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden