Maandag 14/10/2019

Kurt Van Eeghem over esthetisch beleggen

'In kunst beleggen rendeert'

"Van beleggen heb ik eigenlijk geen bal verstand. Ik heb mij er nooit mee beziggehouden. Tot Cash, een bijlage bij het weekblad Trends, mij vroeg om aan de beleggerscompetitie mee te doen. Bij die wedstrijd krijgt elke deelnemer een fictief bedrag van 100.000 euro en heeft hij twee maanden de tijd om dat bedrag op een zo goed mogelijke manier te beleggen. Er doen zo'n 21.000 mensen aan de competitie mee, waaronder ook fotografe Lieve Blancquaert. Zij belegt alleen in ethisch verantwoorde bedrijven. Ik besloot het over een andere boeg te gooien en esthetisch te gaan beleggen.

"Ik investeer alleen in bedrijven die zich in een mooi gebouw hebben gevestigd, een apart logo hebben of mij op een of andere manier esthetisch beroeren. In mijn woonplaats Antwerpen zijn daar twee prachtige voorbeelden van te vinden: de boerentoren van de bankgroep KBC en het kantoorgebouw dat olieconcern BP liet bouwen aan de Antwerpse Singel. Het BP-gebouw vind ik het mooiste van heel België. Het is ontworpen door de modernistische architect Léon Stynen en hangt aan een constructie van kabels. Het moet fantastisch zijn om daarin te werken, want vanaf elke werkplek kun je dwars door het gebouw kijken.

"BP is op de beurs van Parijs genoteerd en KBC op die van Brussel. Van beide bedrijven heb ik aandelen gekocht. Daarnaast heb ik ook geïnvesteerd in EVS. Dat bedrijf maakt vertragingsbeelden die esthetisch een heel mooi effect geven. De keuze voor Artemis ligt voor de hand. Dat bedrijf handelt in kunst. Over ING twijfel ik nog. Hun hoofdkantoor in Amsterdam is ook heel bijzonder, maar eigenlijk heb ik al een bank in mijn portefeuille.

"Mijn selectiecriteria zijn helemaal in strijd met hoe andere beleggers het aanpakken. Ik heb eerst in de bedrijven geïnvesteerd en daarna pas gekeken naar het verloop van de koers. Met KBC en BP zit ik goed. Die twee aandelen stijgen. Maar het aandeel Artemis fluctueert sterk. Toch doe ik het niet slecht. Vorige week stond ik op de 111de plaats van de 21.000 deelnemers. Staatssecretaris Vincent Van Quickenborne (VLD), VTM-journalist Faroek Ozgunes en acteur Kurt Defrancq halen over het algemeen minder rendement uit hun beleggingen. Terwijl zij zich wel in de strategie van het bedrijf en het koersverloop verdiepen. Het is grappig te merken dat het beurssucces daar dus niet alleen van afhangt. Ik hoop uiteindelijk bij de beste helft van de groep beleggers uit te komen en zo te bewijzen dat mooie dingen renderen.

"Toch zie ik het beleggen als experiment. Als de wedstrijd is afgelopen, ga ik er niet mee verder. Ik investeer liever in het leven door mijn geld te beleggen in boeken of cd's. Door te reizen doe je mooie ervaringen op. Die wegen niet op tegen het geld dat je op de beurs kunt verdienen. Kunst rendeert altijd. Als ik naar mijn schilderijen kijk, geniet ik ervan en heb ik onmiddellijk return on investment. Dat geeft mij meer voldoening dan aandelen op de beurs. Ik ben ervan overtuigd dat mensen die bovenop een berg geld zitten en eindeloos naar een computerscherm turen om de koers van hun aandelen bij te houden, weinig genot uit hun leven halen."

Janine Meijer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234