Maandag 25/10/2021

Kurt Andersen

Eeuwwisseling

Vertaalde bestseller

Uitgeverij Contact * ISBN 90 2549 084 3

622 pagina's * 1.300 frank (32,22 euro)

Nog een boek van het jaar

Kurt Andersen is geen onbekende in de VS. Hij schrijft een column in The New Yorker, stichtte Spy-magazine en is hoofdredacteur van New York Magazine. Ooit schreef hij bij Time bekroonde artikels over misdaad, politiek, architectuur en design. Het kan dus geen verbazing wekken dat een debuutroman van zo'n 'hip' persoon voor heel wat gezoem zorgde in New York. U raadt het al, Turn of the Century werd aldaar 'het boek van het jaar' genoemd.

George is een geïnspireerde tv-maker die feiten en fictie vlotjes met elkaar vermengt. Zo laat hij politiemannen dik betaalde acteurs arresteren. Zijn vrouw Lizzie heeft een softwarebedrijfje dat de aandacht trekt van Bill Gates.

Op zeer Tom Wolf-iaanse wijze laat Andersen zijn personages het ene waanzinnige avontuur na het andere beleven. Het boek speelt zich af in het jaar 2000 en heeft mild-futuristische trekjes. Andersen werd geprezen omdat hij haarscherp de (on)hebbelijkheden van onze door technologie, commercie (vooral dat!) en informatie gedomineerde samenleving schetst. Soms lijken zijn 'voorspellingen' te vergezocht om waar te zijn; maar Prozac met muntsmaak bestaat echt!

Volgens sommige critici is dit boek pedant, oeverloos te lang en uiteindelijk nietszeggend, maar anderen raken niet uitgepraat over de schwung, de onweerstaanbare humor en de gargantueske trekjes.

Brievenboek

Koenraad Goudeseune

Onuitsprekelijk is wat wij over de liefde zeggen

Uitgeverij Atlas

ISBN 90 4500 179 9

175 pagina's * 738 frank (18,29 euro)

Koenraad Goudeseune blijft drukdoende zich een weg te banen in het Grote Vlaamse Letterenbos. Nadat hij vorig jaar de veel te weinig geloofde dichtbundel Dat zij mij leest aan de wereld schonk, verrast hij nu met een vreemdsoortig brievenboek. De brieven zijn gericht aan bekende en (meestal) onbekende namen uit het literaire wereldje én uit Goudeseunes omgeving. De schrijver laat ons meekijken in zijn leven; in Antwerpen en Gent, en gunt ons zo een blik op zijn jeugd, zijn tv-gewoonten, de contacten met literaire vrienden. Ook zijn privé-leven krijgt ruim aandacht. Wat opvalt is het zoekende (dolende?) en de hunker. Twee facetten die ook al in Goudeseunes poëzie terug te vinden waren.

Toch zijn deze notities-in-briefvorm vaak sprankelend en vooral ontwapenend. Op z'n best leunt Goudeseune aan bij Benno Barnard in een heldere bui, en dat is - voor een keer - als een compliment te lezen.

Vertaalde reportage

Egon Erwin Kisch

De vliegende reporter

Uitgeverij Atlas

ISBN 90 450 0164 0

377 pagina's * 1.398 frank (34,65 euro)

De Duits-Tsjechische schijver Egon Erwin Kisch (1885-1948) werd ooit in één adem genoemd met Kafka, Rilke en Werfel, maar vandaag wordt hij enkel nog genoemd als de man die de reportage tot een volwaardig literair genre maakte.

Die faam heeft hij vooral te danken aan Der rasende Reporter uit 1924. Daarin bundelde hij lange reportages over Praag rond de eeuwwisseling, de Eerste Wereldoorlog, de opstand van de Rode Garde in Wenen in 1918, Lenin, de Verenigde Staten ten tijde van Chaplin, de Spaanse burgeroorlog en de Duitse Exil-kringen.

Geert Van Istendael en Marc Schaevers - nu ook niet bepaald Vlaanderens slechtste journalistieke pennen - stelden een bloemlezing samen die niet alleen een staalkaart biedt van Kisch' kunnen, maar ook een hoogstpersoonlijk geschiedenisboek van een boeiende periode is geworden. De kracht van Kisch' werk schuilt in het mystieke huwelijk tussen een nauwgezette behandeling van de feiten en een weergaloze stijl.

Brievenboek (met cd)

Willem Elsschot en Jan C. Villerius

Elsschot leest voor

Uitgeverij Querido

ISBN 90 2146 151 X

198 pagina's * 698 frank (17,3 euro)

Drie jaar voor z'n dood ontvangt Willem Elsschot plots brieven van een vurige fan: Jan C. Villerius. De Vlaamse grootmeester is dan al 75 jaar oud en schrijven doet hij al lang niet meer. Villerius wurmt zich op hoogstbeleefde wijze het leven van Elsschot in, en ontpopt zich al snel tot zijn lijfwacht, manager, schaduw én dweepzieke fan. Hij verzamelt eerste drukken, schrijft overzichtsartikels en houdt Elsschot op de hoogte van elke letter die over hem in de pers of de literaire bladen verschijnt. Op 24 april 1957 mag hij een lezing op band opnemen die Elsschot houdt in de Rotterdamse Bijenkorf. Die unieke opname is aan dit hoogstvermakelijke brievenboek toegevoegd.

Tijdens zijn leven heeft Villerius - die trouwens een van de eerste critici was die jeugdliteratuur ernstig nam - geweigerd een boek over Elsschot te maken. Na zijn dood in 1996 is dat boek er dan toch gekomen; gelukkig maar.

Ego-document

Raymond Queneau

Mijn moeder zong

Uitgeverij Arbeiderspers

ISBN 90 2953 531 8

349 pagina's * 1.100 frank (27,26 euro)

Queneau kon niets verloren laten gaan. Hij verzamelde alles en schreef ook alles wat hij niet in zijn essays, romans of gedichten kon gebruiken, op in zijn dagboeken. Hij was pas 11 toen hij zich de gewoonte eigen maakte om te noteren wat de voorbij dag had gebracht. In de reeks Privé-domein van de Arbeiderspers verschijnt nu een bloemlezing door Jan Pieter van der Sterre, die het interessantste van Queneaus Journeaux bevat. Zijn jeugd in Le Havre, zijn problematische verhoudingen tot God, zijn vrouw, de medemens én André Breton. Ondertussen geeft dit boek ook een goed beeld van het eerste driekwart van deze eeuw. Frankrijk, Noord-Afrika, het surrealisme, de kunstwereld, het communisme en de psychoanalyse, de Duitse bezetting en honderden mensen die die periode bevolkten. Met een alfabetisch, maar uiterst onhandig personenregister. U zult het hele boek dus moeten lezen, om alles over iedereen te achterhalen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234