Dinsdag 06/06/2023

Euthanasieproces

‘Kunt u bevestigen dat u grootmeester van de loge bent?’ Prof Cosyns plots mikpunt van familie Nys

Paul Cosyns. Beeld Photo News
Paul Cosyns.Beeld Photo News

‘Kan Paul Cosyns bevestigen dat hij grootmeester van de grootloge van België is?’ Nogmaals een woelige dag op het euthanasieproces in Gent. Professor Cosyns maakt deel uit van het college van experts dat de drie artsen vrijpleitte.

Douglas De Coninck

Welke expert te geloven? Daar gaat het over, op het proces tegen artsen Jo Van Hove (59), Frank D. (58) en Godelieve Thienpont (67). Zij worden beschuldigd van gifmoord op Tine Nys op 27 april 2010. De verdediging riep donderdag professor Ariane Bazan op als getuige. Zij argumenteerde dat borderline, waar Tine Nys (38) aan leed, “te genezen valt, en soms vanzelf weggaat”. Dat de vrouw dus helemaal niet ongeneeslijk ziek was.

“Gelijk de griep, allee”, reageerde Jef Vermassen, advocaat van Thienpont. Hij vroeg professor Paul Cosyns, lid van het door het hof aangestelde expertencollege, om een reactie. Hij deed dat lacherig: “Heel wat pathologieën worden met de leeftijd verzacht, maar van borderline zou ik dat nu precies niet zeggen.”

Loge-incident

De aanvankelijke wetsdokters, Roger Deberdt en Marc De Leeuw, waren erg resoluut in hun conclusies. Hun rapport vormt de ruggengraat van de akte van beschuldiging en gaf de doorslag voor de doorverwijzing van de drie artsen naar het assisenhof. Volgens Deberdt en De Leeuw was er geen discussie: de euthanasiewet is op meerdere punten geschonden.

Deberdt is intussen op leeftijd, De Leeuw is overleden. Het nieuwe college – met behalve Cosyns Werner Jacobs en Tom Balthazar – kwam tot heel andere conclusies. Zij zien enkel administratieve onzorgvuldigheden, maar vinden dat de euthanasie correct is verlopen. Aan het eind van hun uiteenzetting had Joris Van Cauter, advocaat van de familie Nys, nog een vraagje: “Kan Paul Cosyns bevestigen dat hij grootmeester van de reguliere grootloge van België is?”

Tumult. En Joris Van Cauter die zei: “Ik vond dat de jury dit mocht weten.”

Een groot geheim is het niet. Volgens Wikipedia was Cosyns van 1999 tot 2002 grootmeester, maar het incident tekent nogmaals hoe hard het op dit proces eigenlijk louter over het levensbeschouwelijke gaat.

Mentor

Er volgde nog een incident, toen de levensgezel van Godelieve Thienpont op de rooster werd gelegd door Van Cauter. Antoine Van Loon is een gepensioneerde topjurist. Hij kruiste Cosyns bij het binnenkomen van de zaal, omdat de een de ander afloste in de getuigenbank. “Ik beschouw professor Cosyns als mijn mentor”, zei Van Loon. “Het is hij die mij ooit zei dat ik moest deelnemen aan een examen voor assessor bij de commissie voorwaardelijke invrijheidsstelling.”

Joris Van Cauter: “Heb ik het correct gehoord dat u professor Cosyns beschouwt als uw mentor? Wij vinden dat de verdediging het recht heeft om dit te weten, en zich vragen mag stellen bij de samenstelling van het college van deskundigen.”

Het proces gaat maandag voort.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234