Donderdag 01/10/2020

Update

Kunstwereld na overlijden Jan Hoet: "Het einde van een tijdperk"

Beeld PHOTO_NEWS

Jan Hoet zal nooit vergeten worden: daarover zijn kunstenaars en kunstliefhebbers het eens.

Een zeer bijzonder man en een van de grootste curatoren van de westerse wereld. Zo omschrijft kunstenaar Jan Fabre hem. Fabre behoort tot het rijtje kunstenaars wier carrière onlosmakelijk met die van de flamboyante kunstkenner is verbonden. Hoet zocht in 1984 contact met hem op voor een project. "Laten we samenwerken, we hebben dezelfde vijanden", zo stelde Hoet zich toen voor, herinnert Fabre zich.

"Hoets werk als curator was des te opmerkelijker, omdat hij het in vergelijking met andere internationale curatoren vaak met een beperkt budget moest stellen", aldus Fabre. "Dat hij desondanks prachtige tentoonstellingen kon samenstellen, dankte hij aan zijn intelligentie en passie en zijn lichamelijke aanvoelen van kunst, kwaliteiten die veel artiesten overtuigden met Hoet in zee te gaan."

"In Vlaanderen heeft men niet goed beseft wat Hoet voor de hedendaagse kunst betekende", vindt Fabre. "En dat komt omdat men hier nog steeds die typisch Vlaamse reflex heeft om wat denigrerend te doen over mensen die boven de middelmaat zitten."

Bevlogen en passioneel
"Jan Hoet behoorde tot een tijd die niet meer bestaat", reageerde kunstenaar Wim Delvoye op Studio Brussel. "Hij was enorm bevlogen en passioneel. Zo iemand vind je niet meer. Met Hoet is het tijdperk van de curator als druïde begonnen, maar ook beëindigd."

Volgens Delvoye heeft Jan Hoet velen aangestoken om zich met kunst bezig te houden. "Hij was natuurlijk geen kunstenaar, maar heeft toch een grote invloed gehad. Een goed voorbeeld is de tentoonstelling Chambres d'Amis in 1986 in Gent. Dat is in de hele wereld nagebootst."

Niet alleen in de kunstwereld zal Hoet betreurd worden. "Ook buiten de kunst heeft hij zijn sporen verdiend. Hij was een folkloristisch figuur en mensen zullen hem nooit vergeten", aldus de man van de Cloaca en vele andere fraaie werken.

Hij stelt wel vast dat Hoet enorm veel bereikt heeft ondanks, en niet dankzij, de politiek en de bureaucratie. Delvoye ergert zich aan de "reactionaire krachten die hem zo in zijn artistieke ambitie hebben tegengewerkt, hem als een gewoon ambtenaartje met pensioen hebben gestuurd en hem zijn levenswerk, het SMAK, hebben ontnomen."

"Groot verlies"
Kunstenaar Luc Tuymans noemt het overlijden van Jan Hoet op Radio 1 een groot verlies voor de Belgische en internationale kunstwereld. "Hij bleef ondanks alles een volksmens, iemand die met een ongelooflijk charisma de hedendaagse kunst naar een breder publiek kreeg."

Tuymans ziet ook geen andere curatoren meer die zo bezeten waren van hun werk en dat zo passioneel konden uitstralen. "Met het overlijden van Hoet komen we aan het einde van een tijdperk, van de curator die gepassioneerd met kunst omgaat. Vandaag de dag zijn curatoren vooral op papier opgeleid. Dit is een reusachtig gat dat geslagen wordt. Maar de man heeft zijn leven voor meer dan 200 procent geleefd, en alles is eindig."

"Een grote meneer"
Chantal Pattyn, netmanager van Klara, noemde Jan Hoet op Radio 1 "een grote meneer". "De energie waarmee hij tekeer ging in de kunstwereld is onwaarschijnlijk."

Kunstenaar Michael Borremans werkte enkel de jongste jaren met Jan Hoet samen, en herinnert de overleden kunstkenner als een "charismatische" man en iemand die, wat dikwijls onderbelicht is gebleven, een grote zin voor humor had en altijd "een deugniet is gebleven". "Ik ga hem missen", zei Borremans.

Buffalo's voorzien eerbetoon
KAA Gent voorziet op de volgende thuismatch, op 1 maart tegen Sporting Charlerloi, een eerbetoon voor Hoet.

"Jan Hoet was een bevlogen, creatieve en kunstzinnige man, die behalve zijn grote liefde voor de kunst en de bokssport, ook iemand was met een hart voor de Buffalo's", zegt de club. "KAA Gent treurt net als vele Gentenaars, Vlamingen, Belgen en buitenlanders om zijn heengaan en wenst zijn familie en vrienden veel sterkte bij dit grote verlies."

"Energieke gedrevenheid"
De cultuurorganisaties Vereniging Organisaties Beeldende Kunst (VOBK), Vereniging Vlaamse Cultuur- en Gemeenschapscentra (VVC) en Overleg Kunstenorganisaties (oKo) verslagen op het overlijden. Ze loven de "bijzonder inspirerende energieke gedrevenheid" van Hoet, die ze een "profetische verdediger van het artistieke" noemen. Hoet bracht "iedereen in vervoering door zijn liefde voor de beeldende kunst".

Ook documenta-baas Bernd Leifeld reageert op het overlijden van Hoet. "Documenta", in het Duitse Kassel, is de vijfjaarlijkse hoogmis van de hedendaagse kunst. "De dood van Jan Hoet is een groot verlies voor de kunstwereld. Hij was een charismatische kunstpersoonlijkheid, die documenta voort ontwikkeld heeft". Hoet was curator van documenta IX, in 1992.

M
Jan Hoet is ook een belangrijk inspirator geweest bij de uitbouw van het Leuvense museum M, dat in 2009 de deuren opende. Dat zegt Leuvens cultuurschepen Denise Vandevoort. "Hoet heeft ons altijd het begrip 'ambiente' voorgehouden, dat een museum met name meer moet zijn dan louter tentoonstellingen aanbieden, maar dat het vol leven en belevenissen moet zijn. Hij ligt ook aan de basis van 'het kamermodel met doorsteekjes' waarop het museum gebouwd is naar analogie met de stad Leuven, die ook uit vele 'kamers' bestaat, pleintjes waarlangs men zich van het ene gebouw in het andere kan begeven."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234