Zaterdag 24/08/2019

Kunstnacht in Knokse galeries

expo

Vrijdag is het opnieuw tijd voor de jaarlijkse hoogmis van de hedendaagse beeldende kunst in de kunstgemeente Knokke. Tijdens de Nacht van het Zoute zwaaien de deuren van alle galeries wagenwijd open en wordt er hartig en vloeiend op de hedendaagse kunst getoast.

Knokke is tijdens de zomermaanden zowat het relatief koelere toevluchtsoord voor verzamelaars en galeriehouders die, zoals in het geval van Alain Noirhomme, hun activiteiten van Brussel naar de kust verleggen. Wat opvalt bij het overzicht van tentoonstellingen is een massieve terugkeer naar moderne kunst en naar gevestigde namen. Naast de veelbelovende tentoonstelling met de Nederlandse kunstenaar David Bade in galerie Sabine Wachters zijn er maar weinig galeries die zich wagen aan een gedurfd aanbod.

Natuurlijk vertraagt de economische crisis de honger naar het kopen van risicovolle kunst ten voordele van in speculatief opzicht vaste waarden. Bij Patrick De Brock kun je terecht voor werk van Andy Warhol en bij galeries zoals Maruani & Noirhomme, Luc Van Middelem en Samuel Vanhoegaerden kies je voor klassiekers zoals Karel Appel, Jan Fabre, Sam Francis, Eugène Leroy en zelfs Gerhard Richter en Robert Mangold. Bij galerie Mulier Mulier komt de kwieke tachtiger Pol Bury zelf naar de opening. Hij presenteert een aantal nieuwe, minimaal bewegende objecten.

Galerie Zwart Huis, alleen al een ommetje waard omdat Huib Hoste het modernistische huis tekende, presenteert geheel in het verlengde van Beaufort een reeks kleinere werken van Fabre. Uitkijken wordt het ook wel bij galerie André Simoens naar nieuw werk van Atelier van Lieshout, gebaseerd op de menselijke organen. Fantast Joep van Lieshout wordt in Knokke ook al in levende lijve aangekondigd. Wie het liever houdt op klassieke kunst moet naar Offa, dat een veelbelovende tentoonstelling aankondigt met Belgische kunst vanaf 1883 met Delville, Ensor, Mellery en zelfs Spilliaert. Dit alles vindt plaats op vrijdag 8 augustus vanaf 18 uur in de vele, soms goed verborgen galeries die Knokke rijk is. Er is een handig gratis plannetje beschikbaar in de galeries.

Luk Lambrecht

Adressen van de galeries: Sabine Wachters, Golvenstraat 11; Patrick De Brock, Strandstraat 11; Maruani & Noirhomme, Kustlaan 124-126; Luc Van Middelem, Kustlaan 120; Samuel Van Hoegaarden, Antoine Breartstraat 15; Mulier Mulier, De Wielingen 14; Zwart Huis, Dumortierlaan 8; Simoens, Kustlaan 130; Offa, Kustlaan 122.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden