✦
Kunstensector gaat steeds beter om met maatschappelijke diversiteit
Ook grote huizen, zoals HETPALEIS, tonen nu interesse
BRUSSEL l Interculturaliseren, omgaan met maatschappelijke diversiteit, gebeurt in de Vlaamse kunstensector nog steeds met vallen en opstaan, maar er waait een nieuwe wind. Dat is de conclusie van het veldonderzoek dat An van Dienderen, Joris Janssens en Katrien Smits uitvoerden in opdracht van het Vlaams Theaterinstituut en Kunst en Democratie, samen met de overige kunstensteunpunten. De resultaten staan in het boek Tracks, artistieke praktijk in een diverse samenleving.
Dat bekijkt de modeterm 'diversiteit' veel breder dan bijvoorbeeld minister Anciaux in zijn Actieplan 'Interculturaliseren' van 2006. "Ook andere geldende discours rond culturele diversiteit worden te zeer gedomineerd door 'kleurtjesdenken', vanuit het zichtbare resultaat in musea en theaters", zegt van Dienderen. "Maar dat is maar het topje van de ijsberg. Wij hebben achter de schermen artistieke processen gevolgd: hoe gaat men met diversiteit om in creatie, aanwerving, publiekswerving?"
Uit de verhalen van twintig uiteenlopende kunstenaars en organisaties (van fotograaf Charif Benhelima tot Open Doek of de Boekenkaravaan) blijken nog steeds een paar klassieke valkuilen: men blijft vaak denken in termen van afkomst en welzijnswerk, in plaats van te kijken naar artistieke waarde. "Maar je merkt ook terugkerende kwaliteiten: je organisatie in vraag stellen, maatwerk ontwikkelen in dialoog, zoeken naar een langetermijnperspectief. We vatten ze samen als mogelijke nieuwe beleidscriteria", aldus Janssens.
Volgens hem is het grote verschil met vroeger dat artistiek omgaan met diversiteit niet langer een margeverschijnsel is. Ook grote huizen tonen nu veel interesse. HETPALEIS leerde veel over zijn westerse zienswijzen via Roodkapje en Niet alle Marokkanen zijn dieven (2001), en herbekeek met twee diversiteitsplannen delen van zijn pr-, personeels- en artistieke beleid. Het MuHKA daarentegen denkt divers door een doelgroepenbeleid net te vermijden en te zorgen dat zijn gidsen zich kunnen aanpassen aan elke bezoeker. (WH)
Vandaag wordt Tracks voorgesteld in Gent, www.timefestival.be