Vrijdag 07/05/2021

Inval Globe Aroma

Kunstenhuis Globe Aroma plant acties met culturele sector na inval

Een actie van vakbond CSC aan het gesloten centrum 127bis voor de vrijlating van de mensen zonder papieren die vrijdag gearresteerd zijn bij Globe Aroma. Beeld Photonews
Een actie van vakbond CSC aan het gesloten centrum 127bis voor de vrijlating van de mensen zonder papieren die vrijdag gearresteerd zijn bij Globe Aroma.Beeld Photonews

Kunstenhuis Globe Aroma in Brussel heeft veel steun gekregen van andere cultuurhuizen na de inval van vrijdagavond. Het kunstenhuis bevestigt dat er mogelijk komend weekend al acties volgen. "We zijn blij met de reactie van de culturele sector die zegt dat hier een grens is overschreden", zegt zakelijk directeur Koen Verbert.

Bij de opening van de tentoonstelling 'carte de visite/ARTopenKUNST' zijn vrijdag politieagenten binnengevallen in het kader van een multidisciplinaire controle. Tegelijk vond een controle van de vzw-wetgeving, een sociale inspectie en een controle door de dienst Vreemdelingenzaken plaats. Zeven aanwezigen die op dat ogenblik niet over de nodige papieren beschikten, werden opgepakt.

Bij andere cultuurhuizen die met vluchtelingen en asielzoekers werken, zit de schrik erin dat ook zij een inval kunnen verwachten. "We hebben daarom het initiatief genomen om de mensen samen te brengen", zegt Verbert. "We dachten met een tiental mensen te vergaderen, maar toen zat er plots tachtig man."

Acties

Bij de acties die in de komende dagen bepaald worden, eisen ze dat acties niet meer op een dergelijke manier mogen plaatsvinden. "We zijn niet tegen controles, maar wel tegen dat afschrikeffect tegen een groep mensen die al getraumatiseerd zijn voor ze hier binnenkomen en in wie wij investeren", stelt Verbert.

"Is het een manier om actief mensen op te sporen onder het mom van sociale inspectie of is het echt een routinecontrole? Als het een routinecontrole is, dan stel ik me al helemaal de vraag in wat voor maatschappij we leven, want het ging er meteen heel gespierd, intimiderend en gewelddadig aan toe."

Lees ook het standpunt van Bart Eeckhout: Dit is veiligheidsbeleid met de precisie van sleepnetvisserij: alles moet kapot

"Werking in het gedrang"

Overleg Kunstenorganisaties (oKo), waar Globe Aroma lid van is, noemt de politieactie van vrijdag "buiten proportie". "Zowel de timing als de manier waarop de multidisciplinaire controle verliep, is problematisch", klinkt het in een persbericht. "De controle roept dan ook deontologische vragen op."

"De kerntaak van Globe Aroma is bouwen aan artistieke en culturele integratie samen met vluchtelingen. Daarvoor wordt ze structureel ondersteund door verschillende overheden. Het roept vragen op dat Globe Aroma bij de opening van een tentoonstelling op grootschalige wijze aan een multidisciplinaire controle onderworpen wordt", klinkt het.

OKo stelt zich vragen bij het werkelijke doel van deze controle. "In elk geval heeft deze actie een maatschappelijk ongewenst effect bij publiek, medewerkers en de publieke opinie. Door een kunstenorganisatie publiek verdacht te maken, komt haar werking en haar maatschappelijke opdracht in het gedrang."

Burgemeester vraagt duidelijkheid

Brussels burgemeester Philippe Close heeft intussen een rapport over de inval opgevraagd. Hij wil meer duidelijkheid over de manier waarop de inval verlopen is.

"Het is vooral een actie die vanuit de federale overheid werd opgestart", klinkt het bij Maïté Van Rampelbergh, woordvoerster van burgemeester Close. "De politiemensen van de stad Brussel waren aanwezig ter ondersteuning. We vonden dit wel een opmerkelijk doelwit, want het is een culturele vzw die inzet op het betrekken van vluchtelingen en mensen zonder papieren in de maatschappij."

Lees hier het interview met Johan Leman: "Dit soort acties ruikt naar pre-fascisme"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234