Zondag 28/02/2021

Kunstencentrum Wiels krijgt lening en kan weer naar toekomst kijken

Een stevige bankgarantie en een verlenging van de erfpacht, maar ook: een forse lening tot 2036. De donkere financiële wolken boven het Brusselse kunstencentrum Wiels drijven weg. En maken plaats voor ambitieuze artistieke dromen.

"Maar daar zullen we het niet meer over hebben." De zin kwam meer dan eens terug. Wiels ontvouwde gisteren zijn toekomstplannen, en dan dient de blik vooruit. Twee jaar geleden kampte het Brusselse Centrum voor Hedendaagse Kunst, ingebed langs de spoorlijn in Vorst, met zware financiële problemen. Ambitieuze renovatiewerken werden nijpende schulden, het dossier van 2,7 miljoen euro werd geblokkeerd. De impasse met Beliris, de organisatie die zich met Brusselse infrastructuurwerken inlaat, was compleet.

Maar daar zullen we het dus niet meer over hebben. "De vzw heeft de afgelopen drie jaar met een budgettair evenwicht afgesloten", zegt Pierre Iserbyt, vicevoorzitter van de Raad van Bestuur. "Wiels is een jong initiatief, en blijft financieel fragiel, maar heeft niettemin een hele weg afgelegd."

Belangrijke stap vooruit op dat hobbelige parcours: op 16 juni besliste de Hoofdstedelijke Regering een waarborg toe te kennen voor een maximaal bedrag van 1,5 miljoen euro. Doel: dekking van de lening die Wiels bij bank Dexia heeft afgesloten. "Het afbetalingsplan zal lopen tot 2036, met schijven van ongeveer 100.000 euro per jaar", aldus Iserbyt. "Met de schuldeisers hebben we een vermindering van de schulden ten belope van 1.825.795 euro bekomen en met de btw een akkoord om de termijnbetaling te spreiden over een lange periode."

Bovendien bevestigde Charles Picqué (PS), minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dat de erfpacht met 27 jaar verlengd wordt, tot 2057, en dat de 2,75 miljoen euro die in de Belirisprogram-mering voorzien was, bestemd blijft voor Wiels. Verhoging van de opvangcapaciteit en energiebesparingen zijn daarbij de vooropgestelde werken.

"We beseffen dat de problemen hiermee niet van de baan zijn", geeft Iserbyt toe. "Maar Wiels kan nu op een serene manier verder werken en stap voor stap nieuwe uitdagingen aangaan." Wiels hoopt voor volgend jaar ook op een verhoging van de subsidies van de Vlaamse en de Franse gemeenschap, en ook op meer geld van het Brusselse Gewest op de begrotingspost 'internationale uitstraling van Brussel'.

Venster naast verrekijker

Een wegwijzer in wijk en wereld. Dat wil het Wiels, dat in 2007 de deuren opende in de voormalige brouwerij Wielemans-Ceupens, worden. Iconische vlag op het dak, iconisch landmark in de hoofdstad. "De cijfers spreken voor zich", aldus artistiek directeur Dirk Snauwaert. "Van 35.000 naar 60.000 bezoekers in drie jaar. En we werken intussen samen met de beste musea ter wereld." Snauwaert doelt daarbij onder meer op A Story of Deception, de tentoonstelling van de Belgische kunstenaar Francis Alÿs. Vorig jaar nog in het Wiels, deze zomer in het MoMA in New York. "Wiels is daarom van groot belang voor de internationale uitstraling van Brussel."

Wiels kijkt echter ook naar de directe omgeving. Venster naast verrekijker. "Het Wiels is veel meer dan een Centrum voor Hedendaagse kunst", benadrukt Picqué. "Het is ook een noodzakelijke hefboom binnen het globale herwaarderingsproject van de wijk en een cruciaal instrument om in Vorst een nieuwe dynamiek op gang te brengen."

Veel plannen daaromtrent. In het leegstaande Brasspand naast het Wiels zou een Nederlandstalige en op termijn ook Franstalige bibliotheek komen. Cinema Arenberg, nu nog in de Koninginnegalerij in hartje Brussel, loste recent een ballon over een eventuele verhuis naar de Wiels-site. "Verankering in de buurt staat hoog op onze agenda", aldus Snauwaert. "Kijk naar onze inspanningen inzake kunsteducatie, buurtbemiddeling en de samenwerking met het OCMW."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234