Maandag 29/11/2021

Kunstenaars in de bres voor Campo

Wij, kunstenaars die verbonden zijn aan het Gentse kunstencentrum CAMPO, zijn met verstomming geslagen naar aanleiding van het negatieve preadvies van de bevoegde commissie. Wij vinden het rapport van de commissie eerder tendentieus dan dat het een kritisch inhoudelijk commentaar is op het ingediende dossier. Wij kennen een ander CAMPO. Als een van de enige huizen in België biedt CAMPO noemenswaardige ondersteuning over een langere periode, aan kunstenaars die niet in het economisch 'groeimodel' van 'steeds groter, steeds meer' opereren: individuele kunstenaars die van zichzelf geen structuur willen maken omdat ze flexibel willen kunnen blijven, een lang en diepgaand project hebben, verschillende samenwerkingsverbanden opzoeken, of zich vrij langs verschillende disciplines begeven.

CAMPO is een huis dat zorgt en dat bezorgd is om kwaliteit, integriteit en zichtbaarheid. Het slaagt erin ambitie te combineren met menselijkheid - niet met menselijk kapitaal. Een rariteit. Dit preadvies is een slag in het gezicht van zowel de vorige artistiek leider, als van de nieuwe artistieke ploeg die de zuurstof niet krijgt om überhaupt een begin te maken. Wij weten dat er in Gent nog twee grote huizen zijn. De drie spelers in Gent varen elk hun eigen koers en versterken elkaar eerder dan dat ze elkaar in de weg staan. Ook het publiek weet waarom ze waar moeten zijn. CAMPO trekt volle zalen. Dat er bespaard moet worden, natuurlijk is daar begrip voor. Maar graag op een redelijke manier, niet door een jonge, bloeiende structuur met de grond gelijk te maken. Wij verzoeken de commissie het dossier nog eens grondig te lezen en het nieuwe artistieke team tijd te gunnen om zijn visie en plannen te verwezenlijken.

Filip Berte, Pieter Ampe, Sarah Vanhee; mede ondertekend door 'associated artists' waaronder Kate McIntosh, Tim Etchells, Charlotte Vanden Eynde, Pascale Platel, Benjamin Verdonck, Herman Brusselmans en Lies Pauwels

Boekenverkoop

De Morgen schrijft op 22/2 dat de tijdens de eerste zes weken van 2012 de boekenverkoop met maar liefst 23% is gedaald. Deze cijfers werden eerder verspreid, maar bij nader onderzoek kloppen deze niet. Deze op het eerste gezicht grote terugval is voor een belangrijk deel te wijten is aan de period mapping die het marketingbureau GfK wereldwijd (en dus ook in België) hanteert. In 2011 begon de maand januari reeds op 27/12/2010. Hierdoor waren er 5 dagen van de eindejaarsverkoop opgenomen in de cijfers van januari 2011 en dat vertekent de cijfers van 2011. Als we de maand januari 2012 laten lopen van 2/01/2012 tot 29/01/2012 en de vergelijkbare periode nemen in 2011, dan krijg je de juiste cijfers: -6,6% in omzet en -8,9% in afzet. Dat is nog steeds een behoorlijke daling, maar toch niet zo dramatisch als een daling met een kwart. Dat 2012 een moeilijk jaar wordt voor het boekenvak is een feit. Dit wordt bevestigd door de uitgevers die in het artikel aan bod komen. Maar zoals Johan De Koning (WPG) ook zegt: "We moeten onszelf geen crisis aanpraten." Het boek is en blijft een mooi product waarover we met zorg willen communiceren. Zo ook met de verkoopcijfers ervan.

Jef Maes, Boek.be

Vliegtuiglawaai

Lieven Annemans komt op voor een betere spreiding van dag- en nachtvluchten vanuit Zaventem, want de huidige regeling komt de gezondheid "van enkele duizenden gezinnen" uit de Vlaamse rand niet ten goede (DM 23/2). Die vliegtuigen horen daar toch niet thuis (sic). Waar die vliegtuigen dan wel thuishoren, dat vertelt Annemans er niet bij. Een "optimale spreiding"? Lees: stuur deze vliegtuigen rechtdoor over Brussel, want daar woont niemand, of toch niemand die zo luid protesteert. Ook over Brussel stijgen er overdag vliegtuigen op. Rond 17.30 uur bijvoorbeeld scheert er elke dag een 747 boven mijn dak in Sint-Agatha-Berchem. Als men de spreiding zou optimaliseren aan de hand van het aantal getroffen gezinnen, is de huidige spreiding nog niet zo absurd. Het volstaat de bevolkingsdichtheid erop na te slaan. De enige echt doeltreffende oplossing is de nationale luchthaven te verplaatsen, verder van de stad, zoals zovele (hoofd-)steden ons voordeden. Maar dan kom je in communautair vaarwater en dan blijken vele Vlaamse experts die luchthaven toch liever dicht bij huis te houden.

Stefan Van de Velde, Sint-Agatha-Berchem

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234