Zondag 06/12/2020

Kunstenaars en galeries gooien deuren open

Op de Brussels Art Days gooien vanaf morgen 37 galeries in de hoofdstad hun deuren open. In Antwerpen openen dit weekend meer dan 150 kunstenaars, onder wie zwaargewichten als Luc Tuymans en Anne-Mie Van Kerckhoven, hun atelier voor de Open Studios.

Vanavond openen de Antwerpse galeries hun deuren met een gezamenlijke vernissage tussen 6 en 9 uur 's avonds. Misschien zal dat bij het begin van dit nieuwe seizoen enigszins in mineur zijn, aangezien enkele galeries naar Brussel verhuizen. Galerie Cusseneers heeft zijn deuren al gesloten, bij Van der Mieden loopt de laatste tentoonstelling in Antwerpen.

Daar staat ook positiever nieuws tegenover: Marion De Cannière, die een galerie heeft vlak bij het MAS op het Eilandje, opent nu een tweede vestiging op het Zuid. Bovendien brengen nogal wat galeries een sterke opener: Narcisse Tordoir (bij Galerie Van de Weghe), Jonathan Meese (Tim Van Laere), Lucie Mc Kenzie (Micheline Szwajcer) en Jockum Nordström (Zeno X). Opmerkelijk is dat LLS 387, een ruimte voor actuele kunst in de Lange Leemstraat, voor het eerst aandacht besteedt aan de bloementekeningen en -aquarellen van Bernd Lohaus, een geheime passie van de beeldhouwer.

In het kader van Open Studios gooien op zondag 9 september meer dan 150 professionele beeldend kunstenaars en creatieve ondernemers de deuren van hun atelier in Antwerpen open voor het publiek. Het gaat, onder veel meer, om de werkplaatsen van grote namen als Rachel Agnew, Philip Aguirre, Charif Benhelima, Kris Fierens, Luc Tuymans, Dennis Tyfus, Anne-Mie Van Kerckhoven en Cindy Wright.

Borgerhout boven

Bezoekers kunnen zelf een parcours samenstellen (www.openstudios.be). De centrale informatiebalie bevindt zich aan het De Coninckplein 21, waar ook een bar is en fietsen ter beschikking staan. Zondagochtend wordt tussen 10 en 12 uur in de nabijgelegen Permeke-

bibliotheek gedebatteerd over de rol en het belang van de kunstenaarswerkruimte in een stad.

Een dag eerder, op zaterdag 8 september, start bijkomend het initiatief BHART #01 in Borgerhout. In Borgerhout - gegeerd bij kunstenaars voor de betaalbare huurprijzen en de vele leegstaande fabriekjes en opslagplaatsen - zijn nog meer kunstenaarsateliers te bezoeken. Vanuit vertrekpunt Red Fish Factory in Helmstraat 139 kan de geïnteresseerde een eigen kunsttraject uitstippelen langs presentaties in originele locaties en de openbare ruimte. Behalve schilderkunst, fotografie en sculpturen zijn er opvallend veel installaties en multimediaprojecten.

Bovendien participeren een aantal kunstgaleries: in Zeno X Storage is een speciale accrochage van Anne-Mie Van Kerckhoven te zien, Base-Alpha Galerie presenteert Nadia Naveau, in het Troubleyn Theater van Jan Fabre zijn speciale rondleidingen gepland en Galerie S&S stelt kunstenaarsboeken en bibliofiele edities tentoon. BHART #01 loopt op 8 en 9 september en krijgt een vervolg van 12 tot 16 september, telkens van 13 tot 19u.

De Brussels Arts Days 2012 worden dit jaar, gezien het succes van de vorige edities, uitgebreid tot een driedaags evenement. Niet minder dan 37 Brusselse galeries, vooral in de Dansaertbuurt, Sint-Gillis en Elsene, openen gezamenlijk hun deuren vanaf morgen om 16 uur. Zaterdag en zondag zijn ze geopend van 12 tot 19 uur. Uitschieters in Brussel zijn de tentoonstellingen van Gilbert & George (in galerie Albert Baronian), Roe Etheridge (bij Charles Riva Collection en bij Gladstone), Pieter Vermeersch (Elisa Platteau & Cie), Dominique Gonzalez-Foerster (Jan Mot) en Angel Vergara (Almine Rech).

Le Salon, een website over de hedendaagse Brusselse kunstscene, treedt voor het eerst naar buiten om een echte salon te organiseren. In een tijdelijke ruimte in de Fabrieksstraat 34, vlakbij de Vanhaerents Art Collection in het hart van de stad, nodigt Le Salon drie andere non-profit initiatieven uit: (SIC) uit Brussel, FormContent uit Londen en 1m3 uit Lausanne. Kunstenaars als Denicolai & Provoost en Dan Graham worden tentoongesteld. Le Salon sluit de Brussels Art Days op 9 september om 19u af met een heuse finissage: lezingen, concerten en performances.

www.antwerpart.be

www.bhart.be

www.openstudios.be

www.brusselsartdays.com

www.welcometolesalon.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234