Maandag 24/01/2022

Kunst voor kerst

BRUSSEL l 'Alle kunst is volkomen nutteloos', zei Oscar Wilde. En gezien er jaar na jaar onder de kerstboom een hoop heerlijke nutteloosheid belandt, waarom dit jaar dan geen kunst? Geen l'art pour l'art, maar l'art pour l'arbre. Onze cadeautips, alstublieft.

Door Ward Daenen

Anne-Mie Van Kerckhoven, The Anti-Sade Press Calendar for 2007

Eens wat anders dan een kunstboek: een maandkalender met twaalf afbeeldingen van de Antwerpse kunstenares Anne-Mie Van Kerckhoven (AMVK). U mag zich verwachten aan veelkleurige beelden van door de PC gemanipuleerde interieurs, die ze afgelopen jaar tentoonstelde in de vorm van prints op stof in de Russische stad Vladivostok en waarvan ze ook lichtbakken maakte. Boven de dagen van februari zette ze Chippendale/angel in the house, boven die van juli New Dostoiewski (Contemporary Behavior in Modernist Russian Interpretation). Ultiem verkoopargument: op de cover prijkt een geabstraheerde versie van Mauro Pawlowski.

De kalender kost 15 euro en wordt verkocht in onder meer SMAK (Gent), MuHKA (Antwerpen), Le Bonheur (Brussel). Andere adressen vindt u op www.clubmoral.com/amvk

Koffie met Panamarenko

Een tekening maken en printen: klaar zijn de Panamarenkokopjes en -schoteltjes, de Panamarenkopralines, alsook (en exclusief in het eindejaarspakket) de Panamarenkochampagne. Is dit kunst? "Toch wel, hé", klinkt het bij de Zottegemse koffiebranderij Hoorens, die de geschenken op de markt brengt voor het eindejaar. "Alleszins is er dezer dagen enorm veel vraag naar." Mevrouw Panamarenko heet Eveline Hoorens, vandaar allemaal.

Kopjes: 55 euro per set van twee, 150 euro per zes. Doosje pralines: 6 euro voor vier, 11 euro voor acht. ww.hoorens.moonfruit.com

Carl De Keyzer, I.K.27.Krasnoyarsk

De enigszins gefortuneerde kerstkoper willen wij een foto van Magnumfotograaf Carl De Keyzer aanbevelen. Een foto die hij naar aanleiding van zijn retrospectieve in het Antwerpse Fotomuseum heeft gemaakt. "Het is een beeld uit zijn boek Zona, over de gevangenenkampen in Siberië", klinkt het bij de museumshop. "De foto kost 579 euro, ingekaderd en al. Twee exemplaren zijn verkocht, acht blijven er over. Er zijn trouwens ook nog mooie edities van De Morgen-fotografen Tim Dirven en Filip Claus te koop." De Keyzer zelf is wel zo eerlijk toe te geven dat zijn museumeditie van 30 op 40 centimeter relatief duur is. "Mijn standaardformaat is dubbel zo groot en daar vraag ik normaliter 800 euro voor."

Fotomuseum, Waalse Kaai 47, Antwerpen. (Expo tot 7 januari.) www.fotomuseum.be. Als u rechtstreeks bij De Keyzer wil aankloppen: www.carldekeyzer.com

Banksy & co., Winkel in West End

Een gouden tip voor wie tijdens de kerstdagen naar Londen trekt: Banksy heeft een winkel geopend in West End. Een tijdelijke kerstshop nog wel, met "dingen die niemand nodig heeft", aldus de graffiti-artiest/uitbater (zie ook DM 2/12). In de vitrine van Santa's Ghetto staan onder meer een teddybeer met mes doorboord of Michael Jackson als boze heks in een Hans en Grietjetafereel. Er wordt werk van twintig artiesten uit de entourage van Banksy getoond. Dat kan al voor 50 tot 700 euro worden gekocht, al zijn er duurdere bij. U vindt Santa's Getto in Oxford Street nummer 15, vlak naast metrostation Tottenham Court Road.

www.santasghetto.com

Philip Metten, Quasar Noise Lab, Vinylsingle

"Graffiti is een onuitputtelijke bron van vormgeving", zegt Philip Metten. Dat blijkt in de Kunst Nu-ruimte van het SMAK, die de jonge kunstenaar heeft omgewerkt tot een noisetempel van polyester sculpturen en videobeeld, waarop gehelmde mannen in flashy pakken snoeiharde noise spelen. Onder die helmen zitten de koppen van Dave Schroyen en Aldo Struyf, zeg maar de helft van Millionaire. Hun gelegenheidsnoiseband Quasar Noise Lab heeft een kleurige vinylsingle uit, waarvoor Metten het ontwerp maakte. Op de a-kant luistert u naar 'Hot Stars and Violent Stellar Winds', op de b staat 'No Need for Redshift'. De Morgen heeft alvast het 144ste van 250 genummerde exemplaren op de kop getikt, nu u nog.

De single is à 9 euro verkrijgbaar in het SMAK, Citadelpark, Gent waar Mettens Quasar Noise Labexpo nog loopt tot 14/1

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234