Vrijdag 24/03/2023

MilieuVijf vragen

Kunst van plastic afval niet van tropische stranden maar aan de Schelde: ‘Dit is dicht bij huis, dus dat komt meer binnen’

Trashwerp op Instagram. Beeld Instagram - Trashwerp
Trashwerp op Instagram.Beeld Instagram - Trashwerp

De naam ‘Trashwerp’ mag dan wel klinken als een duistere metalband, Carla-Reina Cochez (22), Dorina Verdyck (22), Jill De Graaf (25), Marijke Van Mol (23) en Daphné Lesuisse (20) willen met hun collagekunst wel degelijk een positieve boodschap verspreiden. ‘Het is niet alleen mooi: we willen dat mensen nadenken over hun plasticverbruik.’

Katrin Swartenbroux

Hoe is Trashwerp ontstaan?

“We studeren alle vijf grafisch ontwerp aan de Sint Lucas in Antwerpen. Tijdens een projectweek moesten we werken rond het recycleren van plastic afval dat te vinden is rond de Scheldebocht. We zijn toen op het idee gekomen al het vuilnis per kleur te sorteren, er collages van te maken en deze te bundelen op een Instagram-pagina. Het schoolproject is nu afgelopen, maar wij blijven er onze schouders onder zetten.”

Trashwerp op Instagram. Beeld Instagram - Trashwerp
Trashwerp op Instagram.Beeld Instagram - Trashwerp

Waarom offeren jonge twintigers hun vrije tijd op om afval te rapen en er ook nog mee te knutselen?

“Ik denk dat we vanuit de jeugd al vaak het signaal hebben gegeven dat we meer zorg moeten dragen voor deze planeet. Met Trashwerp willen we laten zien dat het verdergaat dan een schoolopdracht, dat we ons echt willen inzetten voor het sensibiliseren van plasticverbruik, en het minimaliseren van de hopen afval die er rond onze eigen Schelde te vinden is. We zien vaak beelden van tropische stranden die vervuild zijn, maar dit is dicht bij huis, dus dat komt sowieso meer binnen.”

Jullie Instagram-feed ziet er heel erg kunstzinnig uit. Snappen mensen jullie boodschap?

“Misschien niet vanaf de eerste seconde, maar het wordt snel duidelijk dat we met rotzooi werken. Die mooie beelden lokken hen naar binnen, ze intrigeren meer dan een berg afval. Terwijl het dat natuurlijk ook gewoon maar is: een hoopje vuilnis, schoongemaakt en gesorteerd. De meeste reacties zijn ronduit positief. Mensen die zeiden aangetrokken te zijn door de mooie beelden, en dan plots beseften: ‘Oei, komt dit állemaal uit onze Schelde?’ Dat is exact wat we willen bereiken. Af en toe kregen we een vreemde opmerking. Toen we aanwezig waren op de klimaatmars, had een bekende Instagramster ons werk gedeeld en gevraagd of dit nog wel met de strijd voor een beter leefmilieu te maken had. Dat was bizar. We wandelen mee in de klimaatmars én gaan regelmatig afval rapen. Hoezo strijden we niet mee? Omdat we er kunst mee maken?”

Trashwerp op Instagram. Beeld Instagram - Trashwerp
Trashwerp op Instagram.Beeld Instagram - Trashwerp

Misschien omdat het voor hen een druppel op een hete plaat lijkt?

“Wij doen als begane burgers wat we kunnen, maar we merken dat het een heel moeilijke strijd is. Plastic is onvermijdelijk geworden, daar kan je als gewone consument niet tegenop. De overheid moet maatregelen nemen. Ze zijn daar nu wel mee bezig, maar het gaat nog lang duren. Met Trashwerp kunnen we al aantonen dat, als je plastic gebruikt, je die dan tenminste netjes in de vuilbak gooit in plaats van in de Schelde of in de natuur eromheen.”

Wat gebeurt er met de Trashwerp-kunstwerkjes?

“Het leeuwendeel van het plastic gaat naar Stormkop, het Antwerps kunsteducatief vragenhuis met ateliers voor kinderen en volwassenen wier materiaal en locatie we mogen gebruiken. Stormkop geeft plastic en ander afval regelmatig een nieuw leven, bijvoorbeeld door er tapijten van te weven samen met de Weef Wijven. We hebben van sommigen al de vraag gekregen om ons werk te exposeren, maar dat is voor in de toekomst.”

Tijdens de maand mei loopt ook de actie Mei Plasticvrij, die oproept om een maand lang zo weinig mogelijk plastic te gebruiken. www.meiplasticvrij.be

Trashwerp op Instagram. Beeld Instagram - Trashwerp
Trashwerp op Instagram.Beeld Instagram - Trashwerp
Trashwerp op Instagram. Beeld Instagram - Trashwerp
Trashwerp op Instagram.Beeld Instagram - Trashwerp

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234