Vrijdag 04/12/2020

Kunst van onder het stof

expo l parcours beeldende kunst in Asse HHH

Luk Lambrecht

Voor de zesde keer organiseert galerie De ziener uit Asse een zomers parcours beeldende kunst onder de noemer Van stof tot Asse, een titel die klinkt als een versleten metafoor, maar die wel de lading dekt. Acht locaties op wandelafstand van elkaar brengen kunst van minder bekende of deels door het verstrijken van de tijd vergeten kunstenaars.

Curator-galeriehouder Jan De Smedt koos voor figuratieve kunst met inhoudelijk een lijdend kantje en voor abstracte schilderijen. De som van die delen zorgt voor een op zichzelf teruggeplooid wereldbeeld, een visie op de teruggetrokken mens die weinig rekening houdt met de wereld rondom zich.

Hedwig Brouckaert toont tekeningen met een versplinterd mensbeeld, assemblages-accumulaties van menselijke brokstukken. Johan Clocheret ploetert in eenzelfde vijver met aan Johan Tahon schatplichtige menssculpturen van polyester die, opgesteld in een verduisterde kamer, degraderen tot lege decorstukken. Ook Jean-Pierre Temmerman blijft zijn werk enten op zwaarwichtige en esthetisch doorwrochte expressies van donkere landschappen. In de kapel Zwartzusters leiden op de vloer verspreide foto's van sukkelaars naar een openstaande koffer met een beeld dat doet denken aan een piëta. Het ligt er allemaal wel erg dik op.

Ook de verdienstelijke Stefaan Vermuyten toont hier potdichte schilderijen en verluchte boeken waarin de zwaarte en de Apocalyps nooit ver weg zijn. In deze bijna eenvormige opsomming hoort ook het werk van Bruno Hardt, die met witte sculpturen de golven van de zee boetseert en evoqueert.

Het betere werk in Asse komt uit de abstracte hoek. Pater Etienne Van Doorslaer is de revelatie met typische witte schilderijen waarin magie en mysterie vorm krijgen via minutieus aangebrachte stipjes witte verf. In zijn buurt vind je de mooie kamer van de fel onderschatte Werner Cuvelier, die met aan architectuur verwante en ingetogen tinten geverfde paneeltjes een ijzersterke en stille indruk maakt.

Naast coherent werk van Mario De Brabandere en installaties van Karel De Meester en Erik Nerinckx is een ommetje naar Asse vooral de moeite voor het haarfijne overzicht van wijlen Maurice Wyckaert (1923-1996). In galerie De Ziener zijn schilderijen te zien van 1948 tot aan zijn dood. Het is mooi om te zien hoe Wyckaert, die ooit lid was van de Parijse situationisten, evolueerde van figuratieve schilderkunst die doet denken aan Jean Brusselmans naar een abstract palet van kleuren die je pardoes in de volle bloei van de natuur doet belanden. Wyckaert liet zijn kleuren gloeien en schilderde op een uitbundige manier zijn fascinatie voor kleur in zijn imaginaire, rondwentelende landschappen. Ontdek in Asse de kwaliteit van deze opmerkelijke schilder.

Dat is op zich al een verdienste maar nog geen waarborg voor een goede tentoonstelling.

Wat Van Stof tot Asse Waar en Wanneer Tot 11 september, van vrijdag tot zondag van 15 tot 19 uur met vertrekpunt galerie De Ziener, Stationsstraat 55 in Asse. Inlichtingen: 0472/55.25.70 www.vanstoftotasse.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234