Woensdag 08/12/2021

Kunst is: kiezen voor een echte manager

Vijftig Vlaamse intellectuelen en kunstenaars roepen vandaag in een opiniestuk in deze krant de raad van bestuur van de Hogeschool Antwerpen op om vooral het liberale europarlementslid Ward Beysen niet tot voorzitter van diezelfde hogeschool te verkiezen. Maandag valt het verdict, en dan weet de school, die zesduizend studenten opleidt, of ze een échte manager aan het hoofd krijgt. Een echte manager is, althans volgens huidig voorzitter en voormalig provinciegouverneur Kinsbergen, een liberaal. Want zo is dat afgesproken. De hogescholen worden overal geleid door politici. Het ene argument ontkracht het andere: ofwel vind je dat, omwille van het 'politieke evenwicht', overheidsinstellingen moeten bemand worden door politiek gebonden figuren, ofwel wil je een manager, die - als hij of zij een beetje manager is - vanzelfsprekend lak heeft aan partijkaarten.

Maar in Ward Beysen, die in Antwerpen bekend staat als 'Zwart Wardje', zijn beide kwaliteiten gelukkig verenigd én meer. Hij is ook gezegend met pedagogisch inzicht, niet echt een luxe als je een hogeschool gaat leiden. Elk weldenkend mens vindt de kandidatuur van Beysen te zot voor woorden, en zelfs al zou dat niet zo zijn, dan blijkt toch dat nagenoeg alle departementen én de studenten de man, voor wie "het belangrijkste land het binnenland" is, liever zien gaan dan komen. Een mens zou uit eerlijke schaamte zelf zijn kandidatuur intrekken, maar de politiek kweekt - niet geheel onterecht - een olifantenvel, en de kritiek glijdt van Beysen af, als waterdruppels van een eend. Ook dat zegt iets over de empathie van de kandidaat-voorzitter.

Kijk, het is eigenlijk simpel. Beysen is wegens zijn grote bek, zijn voortdurende gestook en zijn toch extremistische standpunten uit Antwerpen verbannen naar Europa, maar moet gesust worden, met een cadeau: het voorzitterschap van een eminente instelling. Dat is géén goede motivering om iemand een hogeschool te laten leiden. Alle andere argumenten zijn praat voor de vaak.

Er zijn ernstigere discussies mogelijk. Niet toevallig zijn het de kunstafdelingen van de hogeschool die zich het hevigst verzetten tegen de kandidatuur van Beysen. Naast het belang dat gehecht wordt aan ethiek in dergelijke departementen, voelen zij, meer dan andere afdelingen, dat een strikte managershouding fnuikend is in het onderwijs. Meer dan bij andere opleidingen is de individuele begeleiding, de creatieve aanpak, het leggen van persoonlijke accenten noodzakelijk om bekwame professionelen af te leveren. Het 'wegrationaliseren' van de toneelopleiding Dora van der Groen - omdat het allemaal te veel centen kost - is een schoolvoorbeeld van liberale managementstechnieken. Met Beysen kan het alleen erger worden, omdat 's mans belangstelling voor de kunsten ergens bij de prerafaëlieten is blijven steken. Een interessante vraag zou kunnen zijn of kunstenopleidingen sowieso thuishoren in een monsterschool. Of er niet eerder geopteerd moet worden voor een kunsthogeschool, waar de studio Herman Teirlinck, de toneelopleiding van het conservatorium, muziek, dans, de opleidingen plastische kunsten én eventueel mode samen één bruisend geheel kunnen vormen. Economisch verantwoord zal dat allicht niet zijn, maar misschien wel zinvol.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234