Maandag 25/05/2020

Kunst for president

Met de hete adem van de verkiezingen in de nek vormt de Vlaamse cultuursector een front. Via de campagne 'Ik kies voor kunst' willen ze cultuur op de politieke agenda zetten en zo een mogelijke besparings-ronde beperken.

Betogingen, opiniestukken en ludieke of grimmige acties, het mocht bij onze noorderburen allemaal niet baten. De Nederlandse cultuursector verloor 200 miljoen euro aan subsidies. Om een gelijkaardig scenario te voorkomen richtte een hele waslijst vaderlandse cultuurorganisaties 'Ik kies voor kunst' op. Deze apolitieke promotiecampagne voor kunst en cultuur gaat deze week van start.

"De situatie in Nederland zorgde voor een schokgolf in ons land", zegt Barbara Wyckmans. Zij is als directeur van HETPALEIS een van de bedenkers van 'Ik kies voor kunst'. "Hoe er daar met de bijl op de cultuursector is ingehakt, dat heeft ons allemaal wakker geschud."

Deze keer wil de cultuursector duidelijk reageren voor de kiezer heeft beslist. "We moeten kunst op tijd in de kijker zetten, zodat we er sneller bij zijn", knikt actrice Marie Vinck, een van de gezichten van de campagne. "Eens de kaarten zijn geschud, hebben we nog weinig in de pap te brokken."

Vinck is een van de 'bekende koppen" die al een 'stem voor kunst' uitbracht. Op de kleurrijke website van 'Ik kies voor kunst' kan wie wil zijn steun betuigen en kiezen voor kunst in de vorm van een filmpje, foto of een like. Ook BV's als Marcel Vanthilt, die kunst op de webpagina vergelijkt met ademen of een goede vrijpartij, Steven Van Herreweghe, Evi Hanssens en Stef Aerts gaven hun stem.

Wyckmans en co. gaan er ook prat op dat ze niet enkel voor eigen kerk willen prediken en mikken op het grote publiek. "De term kunst klinkt erg beladen, maar dat hoeft helemaal niet", zegt actrice Sarah Vangeel, die de campagne steunt. "Wij bedoelen evengoed een straffe tekenfilm of een knap boek. Het culturele aanbod is zo breed dat iedereen er volgens mij wel zijn gading in kan vinden."

"Het spijtige, maar ook het mooie aan kunst is dat het een intrinsieke waarde heeft die zich niet zo makkelijk laat meten", zegt collega Vinck. "Wanneer je kunst dan gaat vergelijken met andere beleidsposten is ze weerloos. Toch lijkt me een wereld zonder onleefbaar."

Om aan te tonen hoe vanzelfsprekend we cultuur vinden, wilden de initiatiefnemers eerst een cultuurloze dag organiseren, waarbij alle musea en concertgebouwen zouden sluiten. "Maar dat leek ons een te negatieve boodschap", zegt Wyckmans.

Nu er na de verkiezingen een opvolger wordt aangeduid voor de binnen de sector weinig populaire cultuurminister Joke Schauvliege (CD&V) schieten gelijkaardige initiatieven als paddestoelen uit de grond (zie kader). "Nog meer dan tijdens andere verkiezingen hebben we elkaar gevonden", knikt Evi Gillard van de Vereniging Vlaamse Cultuur en gemeenschapscentra vzw die ook achter 'Ik kies voor kunst' staat. "Wij stellen steeds een memorandum op voor de nieuwe minister van Cultuur, maar dit jaar steunen we voor het eerst een brede, publieke actie." De organisaties stellen ook een onderzoek naar de waarde van cultuur voor, waarin verschillende studies van de economische en sociale waarden van kunst gebundeld worden. "Er moet straks gevochten worden voor het postje van minister van Cultuur", besluiten de organisatoren.

www.ikkiesvoorkunst.be

Andere opmerkelijke initiatieven

'Ik kies voor kunst' is niet het enige initiatief dat het belang van cultuur aan de politieke wereld wil overbrengen. Nu 25 mei nadert, start de ene culturele actie na de andere.

Komende vrijdag houdt het Forum voor Amateurkunsten een cultuurdebat met vertegenwoordigers uit de grote Vlaamse partijen. Jan Hautekiet treedt op als moderator. Het VTi of Vlaams Theaterinstituut zette dan weer samen met het Vlaams-Nederlands huis deBuren ontmoetingen op poten tussen politici en kunstenaars. Koen Geens (CD&V) babbelde onder anderen met Anne Teresa De Keersmaeker, sp.a-politica Freya Van Den Bossche zat samen met Koen Vanmechelen en N-VA'er Ben Weyts sprak met Pieter De Buysser. Andere duo's met onder anderen Gwendolyn Rutten (Open Vld) of artiesten als Sarah&Charles volgen."De kunstenaars en politici kregen twee uur ongestoorde tijd voor een gesprek", vertelt Delphine Hesters van het Vti. "Zij beschouwden dat echt als een cadeautje, want dat soort ontmoetingen komen niet vaak voor." Hesters legt uit dat de actie vertrokken is uit een bezorgdheid om het ontbreken van cultuur in de politieke gesprekken. "We hopen echt dat ze iets van de kunstenaars opsteken, op die manier worden de politici ook ambassadeurs van onze sector."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234