Donderdag 14/11/2019

Kunst en openbaar erfgoed

Open Monumentendagen in Brussel op 18 en 19 september

Het Brussels Gewest hanteerde twee criteria bij de selectie van de monumenten die zullen worden opengesteld op de Open Monumentendagen (die een week na de Vlaamse en Waalse OMD plaatsvinden!). Enerzijds moest het om openbare gebouwen gaan, zoals administratieve complexen, schoolgebouwen en universiteiten, culturele voorzieningen, hospitalen of openbare-vervoersinfrastructuur. Anderzijds moesten ze esthetisch de moeite waard zijn: omdat ze een goede architectuur hebben, ze kunst bevatten of omdat er al bij de bouw glasramen, graffiti, mozaïeken, trompe-l'oeils of andere ambachtelijke ingrepen in geïntegreerd waren.

In Brussel zijn er tijdens de Open Monumentendagen telkens drie informatiepunten. Dit keer in de Sint-Gorikshallen, de Musea voor Kunst en Geschiedenis in het Jubelpark en het stadhuis van Sint-Gillis. Onder de opengestelde gebouwen zijn er enkele 'grote kleppers', zoals het Beurspaleis, het stadhuis van de stad Brussel, de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (de laatste kans om het theater te zien voor het wordt gerestaureerd!), de Muntschouwburg, het Justitiepaleis, de Koninklijke Bibliotheek Albert I, het Centraal Station, het Paleis der Natie (het parlement), de Jubelparkmusea, het Europees Parlement.... Van bescheidener omvang zijn panden zoals het Crèche du Nid in Elsene, verschillende kleinere gemeentehuizen en gemeentelijke begraafplaatsen, diverse scholen, de door de architecten Pringiers en Brunfaut ontworpen Prévoyance sociale in Anderlecht, de Horta-kapel van het Brugmannziekenhuis in Brussel-Laken...

In Brussel vormt het meestal de moeite om in te spelen op het aanbod dat verenigingen hebben uitgewerkt. Een greep uit het overvloedige aanbod. Brukselbinnenstebuiten (02/511.78.83) werkt jaarlijks een 'selection du patron' uit. Er werden drie circuits uitgestippeld die u te voet of met het openbaar vervoer kunt volgen (openbaar vervoer dat, mits vertoning van een bon in de Brusselse brochure, gratis is op 18 en 19 september). De stadswinkel biedt in zijn nieuwe thuishaven, de Sint-Gorikshallen, een fotoreportage over afdaken en markiezen. Korei organiseert rondleidingen 'in een klein stationnetje', het Centraal Station en onderzoekt de buurt van het Noordstation. Pro Velo (02/502.73.55) trekt per fiets op schattenjacht door Anderlecht en Molenbeek, en peddelt in het spoor van kunstenaars door Sint-Joost en Schaarbeek. In verschillende metrostations geven kunstenaars uitleg over het kunstwerk dat ze hebben gerealiseerd. Recyclart zet de deuren van haar thuishaven, het station van Brussel-Kapellekerk, wijd open. In de Solvaybibliotheek brengt het Cetra d'Orfeo muziek uit de 16de en 17de eeuw. (AB)

De Brusselse monumentenbrochure kunt u verkrijgen bij de gemeentelijke administraties. Infolijn 02/214.14.20 (tijdens kantooruren) of www.brussel.irisnet.be. Een volledig overzicht van de Open Monumentendagen in Brussel vindt u volgende week ook in de Metro-Agenda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234