Bijzondere Bijstand
Kunnen we ook nog eens over iets anders praten dan het coronavirus?
Alle conversaties die ik de laatste tijd voer, gaan over corona. Ik snak naar een ander gespreksonderwerp. Ik heb al letterlijk gezegd: “Kunnen we het nu dan gewoon terug over piemels hebben?” Maar dan kom je uiteindelijk toch weer uit bij de vraag of corona seksueel overdraagbaar is. Femke, Antwerpen
Beste Femke,
Wat jij voelt in je babbels met vrienden, ervaar ik in mijn dagelijks werk. Corona is waar het hart – en hopelijk niet de longen – van vol is, dus doet mijn pen overuren. Ik snak naar een topic dat mijn gedachten verzet en als ik kon, schreef ik over andere beestjes dan dat vermaledijde virus. Want geef toe Femke, er zijn toch interessanter fallussymbolen dan piemels? Zeekomkommers bijvoorbeeld, fascinerende ongewervelden die hun eigen ingewanden kunnen uitspuwen om roofdieren af te schrikken. Vond je dat al indrukwekkend? Weet dat deze weirdo’s van de zee zowel vloeibare als vaste vorm kunnen aannemen. In de herfst absorberen ze ook nog eens hun eigen ingewanden, waarna ze een seizoentje orgaanloos door het leven gaan. Prima oplossing voor mensen met een chronisch prikkelbaredarmsyndroom, zou je denken, maar de schattige stekelhuidigen worden door deze party trick heel aanlokkelijk voor consumptie, omdat je minder te kuisen hebt. Het is om die reden dat Caraïbische vissers eind oktober massaal zeekomkommers ‘oogsten’.
Je zou kunnen zeggen dat je vrienden dit misschien zien als een kapstok voor exotische eetgewoonten, wat dan weer onvermijdelijk leidt tot het te vermijden onderwerp, maar zeg hen dan dat jij nog niet klaar bent met je verhaal over de zeekomkommer. Zie je, zeekomkommers hebben nog een ander trucje in hun mouw. Nu ja, in hun aars, eigenlijk. De anus van de zeekomkommer is namelijk nogal multifunctioneel. Hij bevat tanden (jup, tanden) omdat hij via die opening ook kan eten én naar lucht happen. Ziet er prachtig uit. Bovendien is de aars van de zeekomkommer de favoriete hang-out van de parelvis, die gezellig meereist en smult van al het lekkers dat via dat gat naar binnen komt. Af en toe wil die vis wel even naar buiten (hoe zou je zelf zijn?), maar na zijn ommetje heeft hij een speciaal klopsignaal, waardoor de zeekomkommer weet dat hij de spreekwoordelijke billen weer moet spreiden voor zijn huisgenoot. Je weet wat men zegt: beter een goede buur dan een dichte vriend. Zeker in tijden waarin we op elkaar moeten vertrouwen voor boodscha… Bon.
Andere trivia werken ook als afleiding. De blinde baarszalm heeft bijvoorbeeld een anus in zijn nek. Stokstaartjes kunnen hun aars dan weer binnenstebuiten keren, waarbij er een soort pasta vrijkomt waarmee ze hun territorium afbakenen. En wanneer luiaards kakken, is dat voor hen pijnlijker dan bevallen, aangezien de uitwerpselen van een luiaard tot een derde van hun eigenlijke lichaamsgewicht kunnen wegen. Luiaards zijn namelijk écht lui en dalen maar één keer per week af om hun gevoeg te doen. Op de grond zijn ze dan ook nog eens extra kwetsbaar voor roofdieren, dus heel wat luiaards sterven terwijl ze op de spreekwoordelijke plee zitten.
Om maar te schrijven: je mag dan wel in lockdown zitten, het kan altijd erger. En dierenweetjes doen het altijd goed. Zolang je maar niet over hamsters begint.
Gekwelde lezer, blijf niet langer zitten met dat probleem maar mail naar katrin.swartenbroux@demorgen.be