Dinsdag 02/03/2021

FormatieUpdate

Kunnen PS en N-VA samen in één regering? Koning verlengt opdracht informateurs met 2 weken

Informateurs Georges-Louis Bouchez en Joachim Coens. Beeld Tim Dirven
Informateurs Georges-Louis Bouchez en Joachim Coens.Beeld Tim Dirven

Informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) krijgen van de koning nog tot het einde van de maand respijt. De bedoeling is dat ze de komende dagen finaal een antwoord krijgen op de vraag of PS en N-VA samen in één regering kunnen.

Coens en Bouchez werden deze middag op het paleis ontvangen om verslag uit te brengen. Vooral Bouchez had gehoopt om tegen vandaag duidelijkheid te scheppen over welke coalitie er gevormd zal worden. Het bleek nog te vroeg. 

Terwijl hij volop reed voor een Vivaldi-coalitie (met socialisten, liberalen, groen en CD&V), zetten de christen-democraten van Coens volop in op een regering mét N-VA en PS, de twee grootste partijen aan de twee kanten van de taalgrens. 

De informatienota die ze de afgelopen dagen aan de partijen voorlegde, bracht geen opheldering. Koning Filip besliste daarom hun opdracht nog tot eind deze maand te verlengen. De komende dagen en weken moet duidelijk worden of het water tussen N-VA en PS nog altijd te diep is. 

Uitgestoken hand

Op 20 januari brengen Coens en Bouchez een tussentijds verslag uit op het Paleis. De bedoeling is “de verschillende standpunten verder te verduidelijken”. Het gaat om de “uitgestoken hand” van N-VA richting de socialistische familie en naar het pleidooi om te streven naar een meerderheid aan beide kanten van de taalgrens, dus met N-VA in de regering.

Na afloop van het bezoek aan de koning, dat opvallend veel tijd in beslag nam, verduidelijkte Coens die opdracht. “Het is de bedoeling om verder te verifiëren wat mogelijk is op basis van de recente verklaringen die zijn afgelegd”, klonk het. “Er zijn verklaringen van verschillende partijen die maken dat er wellicht een opening kan zijn tussen N-VA en de socialistische familie.”

De piste om met N-VA in zee te gaan, bevat nog twee bijkomende moeilijkheden. Ten eerste heeft de PS al meer dan eens gezegd dat het onmogelijk is met de Vlaamsnationalisten samen te werken. Bovendien had diezelfde PS ook al laten verstaan dat ze niet zomaar de vorige “Zweedse regering” wil depanneren en liever ook zonder Open Vld zou willen doorgaan.

De afgelopen maanden lieten de liberalen van MR en Open Vld echter zelden een gelegenheid voorbij gaan om de goede familiale band in de verf te zetten. Zondag was er nog de nieuwjaarsreceptie van MR waarop verschillende Vlaamse liberalen prominent aanwezig waren. MR-voorzitter Bouchez liet maandag dan ook verstaan dat hij de Vlaamse liberalen niet lost. “Ik heb nog nooit een lid van de familie laten vallen, en ben niet van plan daar vandaag mee te beginnen.”

Wie zit in welke formule?

De paars-groene coalitie zou opgebouwd zijn rond drie politieke families: de socialisten (PS en sp.a), de liberalen (Open Vld en MR), en de groenen (Groen en Ecolo).

CD&V en/of cdH kunnen de paars-groene ploeg versterken met extra zetels. Dan wordt het een regenboogcoalitie of Vivaldi-coalitie.

Bij een paars-gele coalitie komt N-VA aan boord. Dan besturen liberalen (Open Vld en MR), socialisten (PS en sp.a) en N-VA. Mogelijk aangevuld met CD&V. De groenen vallen af in dit scenario.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234