Dinsdag 26/10/2021

Voetbal

Kunnen clubs een soap zoals met Pozuelo vermijden?

Alejandro Pozuelo. Beeld Photo News
Alejandro Pozuelo.Beeld Photo News

Elke dag kunnen er kapers op de kust zijn, zie de soap van Alejandro Pozuelo die Genk de titel kan kosten. Belangrijker is de vraag hoe clubs zich kunnen wapenen tegen transfers buiten de traditionele transferperiode.

Nul dagen: dat is in theorie de kans dat een Belgische club geen ongewenste uitgaande transfer moet vrezen, zoals Genk met Alejandro Pozuelo. Uit de FIFA-kalender blijkt dat over heel de wereld op elk tijdstip altijd ergens wel in een land de transfermarkt open is. In Europa liggen de traditionele periodes vooral in januari en de zomer. Naar China en Japan kunnen spelers nog respectievelijk tot eind februari en eind maart verkassen, naar Canada en de VS tot 7 mei. In het late najaar zetten enkele Afrikaanse landen hun transferhandel op. En ja, ook al is de kans vrijwel nihil om als Belgische club op 20 mei een speler kwijt te spelen, ook dan is de markt ergens open: in Bermuda.

Genk ondervindt het probleem nu aan den lijve met Toronto en zijn Spaanse spelverdeler. Een ervaren manager van een Belgische topclub zegt dat Genk die situatie zelf contractueel had kunnen vermijden. "Het is simpel. Ik zet er nooit uitstapclausules in voor een bepaalde som, want dan weet je dat een andere club die clausule altijd kan activeren. Het is een jeugdzonde van Genk."

Zonder die clausule zou het veel moeilijker zijn om Pozuelo nog los te weken, zeker buiten de traditionele transferperiode. "Als er dan een bod komt waarbij de speler zich financieel veel kan verbeteren, kun je nog altijd onderhandelen. Maar dan ben je als club vrij om de prijs te bepalen. En dan weet de speler: als de club nee zegt, dan is het nee. Daarom steek ik geen energie in uitstapclausules bij het onderhandelen met een speler.”

Acht miljoen euro lijkt veel geld, maar dat is relatief. Het geval-Pozuelo kan Genk de titel kosten. Deelname aan de Champions League levert een Belgische club bijna gegarandeerd 25 à 30 miljoen euro, een veelvoud van de prijs op het hoofd van Pozuelo. "De markten zijn in Europa met de Engelse tv-gelden en de inkomsten van de Champions League zo geëvolueerd dat een opstapclausule van 8 miljoen euro voor veel clubs niet zo'n grote som meer is. Honderd miljoen euro ja, dat zou ik er eventueel nog willen inzetten."

Druk van makelaar

Een andere manager van een Belgische club uit 1A stelt het minder scherp. Hij meent dat Genk ook zonder die uitstapclausule dezelfde soap had kunnen beleven. "Mijn ervaring in het voetbal is dat een woord of een handtekening niet veel waarde meer heeft. De voetballers denken eerst aan zichzelf. Niet allemaal, maar als een speler écht weg wil en het komt tot een dispuut, kun je als club weinig doen. Dan komt de speler tegen zijn zin of helemaal niet trainen en zet hij of zijn makelaar druk op de club. Het zal ook wel zo zijn bij Pozuelo, dat de manager voelt dat hij geld in zijn zak kan steken. En als in dat geval de club niet met zich laat sollen en de speler tegenhoudt, voelt hij zich bedrogen en presteert hij minder. Daar heb je als club ook niets aan."

Het contractueel vastleggen van een afkoopsom vindt hij ook wel een risico. “Je kunt er boenk op zitten, maar een speler kan zich ook verder ontbolsteren, of de prijs kan door Europese prestaties snel stijgen."

Dat Belgische profclubs riskeren om voetballers buiten de traditionele mercato's in de zomer en winter nog kwijt te spelen, vinden beide managers een situatie die moeilijk te verhelpen valt. "De FIFA zou de transferperiodes kunnen wijzigen, maar dat is zeer lastig omdat de kampioenschappen door het weer en economische omstandigheden over de hele wereld anders liggen", klinkt het. Soms kan het ook voordelen hebben. "Voor spelers die niet meer aan de bak komen of in de B-kern zitten, is het voor een club een goede beslissing om ze eender wanneer te laten vertrekken.”

Vandaag komt er trouwens meer dan waarschijnlijk een einde aan de transferperikelen van Pozuelo. De Spanjaard van Racing Genk blijft samen met zijn management aandringen op een transfer naar het Canadese FC Toronto, dat ook alle zeilen bij zet. Vandaag maken voorzitter Bill Manning en algemeen directeur Ali Curtis hun opwachting in Limburg om de gesprekken verder te zetten. Het voorbije weekend vloog technisch directeur Dimitri de Condé al naar de VS om het over Pozuelo te hebben, maar uitsluitsel kwam er nog niet. Een compromis waarbij de Spanjaard na de reguliere competitie de oceaan zou oversteken, lijkt voor Genk geen optie. Het is afwachten met wat voor voorstel de leiding van Toronto op de proppen komt. (BF/KDZ)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234