Maandag 05/06/2023

Natuur

Kunnen bedrijfsbossen voor meer groen zorgen in Vlaanderen?

Frank Missoul (links) en Dajo Hermans (rechts) willen bossen aanleggen voor ondernemingen zoals Winsol, het bedrijf van  Xavier Costenoble (midden). Beeld Photo News
Frank Missoul (links) en Dajo Hermans (rechts) willen bossen aanleggen voor ondernemingen zoals Winsol, het bedrijf van Xavier Costenoble (midden).Beeld Photo News

Zou u gaan wandelen in het Winsol-bos? Of het Dille & Kamille-bos? Bedrijven zouden staan te springen om Vlaanderen meer bos te bieden. ‘De grootste uitdaging? Ondernemingen overtuigen om een engagement van twintig jaar aan te gaan.’

Freek Evers

We hebben het in de voorbije lockdowns met zijn allen kunnen vaststellen, de overbevolkte wandelpaden en files in onze bossen. De 140.000 hectare bos, of 10 procent van het Vlaams grondgebied, is structureel te weinig. En niet alleen voor wandelaars. Verschillende rapporten toonden al aan de biodiversiteit in Vlaanderen erop achteruitgaat.

Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft zich in het begin van de regeerperiode al ertoe geëngageerd om tegen 2024 4.000 hectare bos extra bij te planten. Steeds meer bedrijven doen hun duit in het zakje om die doelstelling waar te maken. Neem Schoenen Torfs, dat voor elk item gekocht uit zijn Foert-collectie een vierkante meter bos aanplant in samenwerking met Natuurpunt. Of kijk naar House Raccoon, dat voor elk product dat je bij hen koopt een boom plant.

Geschikte grond

Frank Missoul en Dajo Hermans willen met Forest Fwd – lees: forward –, het bedrijf dat ze hebben opgericht samen met kennisnetwerk United Experts, een stap verdergaan. Het wil het bedrijven zo gemakkelijk mogelijk maken om in de buurt van hun gebouwen extra bos aan te leggen.

Missoul: “Dat klinkt eenvoudig, maar daar komt heel wat bij kijken.” Denk aan geschikte grond vinden, onderhandelen met de grondeigenaar, vergunningen regelen, onderzoeken welke bomen het geschiktst zijn en het bos uiteindelijk onderhouden.

United Experts is de koepel van verschillende studie- en adviesbureaus die elk hun specialiteit hebben op het vlak van bouw, milieu, energie, bedrijfsontwikkeling en fiscaliteit, en zorgt voor de nodige knowhow. “Wij willen bedrijven die een bos willen planten zo veel mogelijk ontlasten”, zegt Hermans. “Van het zoeken naar een terrein tot de communicatie.”

Het model dat Forest Fwd wil hanteren, oogt eenvoudig. Het zoekt naar zogenaamde onderbenutte grond, terreinen die bijvoorbeeld te nat of te droog zijn om te telen. Zij onderhandelen met de grondeigenaar een huurovereenkomst voor twintig jaar. “Het bedrijf engageert zich er op zijn beurt toe om via een leaseformule twintig jaar financieel in het onderhoud en de groei van het bos te voorzien”, zegt Missoul.

Duurzaam bos

Ramen-, deuren en zonneweringspecialist Winsol uit Izegem is een van de eerste klanten. “Ik heb niet lang moeten nadenken om mee te stappen in dit verhaal”, zegt CEO Xavier Costenoble. “Wij zijn actief in de bouwsector. Daar is duurzaamheid heel belangrijk. Het voordeel van dit initiatief is dat het heel tastbaar is.” Forest Fwd is op dit moment op zoek naar een geschikt stuk grond waar Winsol een bos kan aanplanten.

“Uiteindelijk zal het bos me de komende vijftien jaar ongeveer 4.000 euro per jaar kosten”, zegt Costenoble. In eerste instantie gaat het om een bos van 1 hectare. Al sluit hij niet uit dat het snel kan groeien. “Waarom zouden we bijvoorbeeld geen boom planten voor elke tien duurzame producten die we verkopen?”

Zowel op het kabinet van Demir als bij het Agentschap Natuur en Bos heeft men wel oren naar het initiatief. “Elk bos dat erbij komt, is meegenomen”, zegt Martine Waterinckx, projectleider bosuitbreiding. “Na vijftien tot twintig jaar kun je spreken van een duurzaam bos. Dan kun je ook kijken welke bomen je de ruimte geeft die misschien wel honderd jaar kunnen worden.” Het enige wat Waterinckx zich afvraagt, is wat er gebeurt als het leasecontract van twintig jaar afloopt.

Dat wordt volgens Missoul ook een van de grootste opdrachten voor zijn bedrijf: hoe engageer je klanten voor de lange termijn? “De eerste drempel is die twintig jaar, maar wij hebben gemerkt dat er heel wat bedrijven geïnteresseerd zijn. Dat is een begin.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234