Maandag 20/03/2023

Kuit en hoofd hebben nood aan rust

Een strijdvaardig statement, zoals na de vorige kuitkwetsuur, volgde niet. In afwachting van uitsluitsel over zijn onbeschikbaarheid, hield een aangeslagen Vincent Kompany (29) zich gedeisd. De verdediger is zeker vier weken out. De klok tikt genadeloos.

Vandaag zou hij normaal op de Etihad Campus in de bloemetjes worden gezet als Speler van de Maand bij Manchester City met een meet-and-greet. Die uitreiking zou om begrijpelijke redenen zijn uitgesteld. Kompany en de medische staf van City wachtten gisteravond immers nog altijd op de resultaten van een MRI-scan. Die moest uitwijzen hoeveel weken de aanvoerder precies aan de kant staat. In Manchester gaan ze nu al uit van minstens vier.

Kompany liep tegen Dinamo Kiev weer een scheurtje op, maar wel op een andere plaats in de kuit. Hij herviel dus niet exact in dezelfde blessure als degene die hem rond de jaarwisseling zeven weken aan de kant hield. "Niets wijst op een chronische overbelasting", fluisteren ze bij de club.

Geen operatie

Een operatie is op dit moment niet aan de orde. De staf zal de blessure op conservatieve wijze behandelen, met een geleidelijke opbouw en voldoende rust. Het procedé dat ze bij de drie vorige kuitblessures ook hebben toegepast. Alleen zit er nu minder druk achter. Op de Champions League na, waarin City allesbehalve favoriet is, staat er de komende twee maanden nog weinig op het spel: de titel is weg. De twee kwartfinales op het kampioenenbal mag Kompany sowieso al vergeten en van de negen resterende matchen in de Premier League mist hij ook minstens de helft.

Op dit moment wijst niets erop dat zijn EK in Frankrijk in gevaar is, maar de klok tikt. Hij zal met weinig matchen in de benen aansluiten en niets garandeert dat hij geen nieuwe blessures zal oplopen.

Sinds zijn transfer in 2008 speelde Kompany nooit minder dan nu: 1.460 minuten of 35 procent van de speeltijd. Bij City meenden ze te weten wat de aanhoudende kuitproblemen - veertien blessures in vier jaar - veroorzaakte, na consultatie bij specialisten. "Het is niet iets wat me zorgen baart op lange termijn", zei Kompany bij zijn terugkeer. "Ik zal het probleem moeten managen in de eerste maanden."

Nu kan hij ondanks veel goede hoop terug naar start. Vandaar ook die ontreddering dinsdag. De klap kwam veel harder aan dan toen hij op tweede kerstdag bij zijn comeback al na negen minuten naar de kant moest. Toen volgde een uur na afloop van de match een stevig statement op Facebook. De straatvechter met de ijzeren wil, die opnieuw een strijd wilde aangaan met zijn lichaam van glas. Dinsdag verliet Kompany langs een achterpoortje het stadion en gisteren bleef hij muisstil op sociale media. Geen bedankjes, geen boodschap van hoop. De warrior even gevloerd.

Bij City zijn sommigen van mening dat Kompany de komende weken best de voet van het gaspedaal haalt en zijn tijd neemt, maar daar kennen ze de aard van het beestje ook: de instinctieve overlever. Van het EK houdt niemand hem weg, laat staan dat zijn carrière - volgende maand wordt hij 30 - op zijn einde loopt.

"Als hij zich juist verzorgt, hoeft dit ook niet het einde te betekenen", zegt de Gentse osteopaat Frédéric Van Burm, docent in Gent en Kopenhagen en opleidingsverantwoordelijke van de International Academy of Osteopathy (IAO). Osteobehandelingen gaven onder meer de carrière van de breekbare Arjen Robben een nieuwe impuls.

Domotica faalt

"In de sportgeneeskunde wordt te gemakkelijk gedacht dat de enige oorzaak van een blessure een eerdere kwetsuur op dezelfde plaats is", zegt Van Burm. "Honderden praktijkgevallen spreken dat echter tegen. In de osteopathie zien wij het lichaam als een geheel. Een groot energieverdelingssysteem, waar het ene ten koste gaat van het andere.

"Als onafhankelijke blessure-experten stellen wij dat het symptoom kuit zelden het grote probleem is. Het is de 'domotica' die faalt. De kuit probeert een ander probleem, namelijk een stresssituatie op een andere plaats in het lichaam, op te lossen en zijn herstelsysteem lijkt ontregeld.

"Zaken die een herstel negatief kunnen beïnvloeden, zijn te zoeken in vitale organen zoals de hersenen, het hart, de bijnier, in eerdere klappen tegen het hoofd (zoals de neusbreuk en hersenschudding tegen Servië in 2013, KTH), in heup-, knie- of schouderletsels, in het voedingspatroon en in de frequentie van een jetlag, die het bio- en hersenritme verstoort. Dat opnieuw finetunen en de oorzaken vinden is de sleutel tot een succesvol herstel."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234