Dinsdag 26/01/2021

Kuieren van dagboek naar dagboek

De theaterliefhebber kan straks in Kortrijk terecht voor een reeks voorstellingen bij mensen thuis - een alternatief chambres d'amis zeg maar. Vier jonge theatermakers zochten en vonden inspiratie in allerlei dagboeken. Voor dit initiatief werkt het kunstencentrum Limelight samen met de Stichting Interieur.

De samenwerking tussen Limelight en de Stichting Interieur past in het raam van de 16de Internationale Biënnale voor Wooncreativiteit, kortweg Interieur 98. Deze beurs vindt traditioneel plaats in de Kortrijkse Hallen en begint op 16 oktober, de dag na Donderdag 15 oktober. Dat is de titel van een origineel 'dagboekenproject' waaraan onder anderen de acteurs Waas Gramser, Wim Opbrouck, Bart Van Nuffelen en Johan Petit meewerken. Andere medewerkers zijn de Kortrijkzanen die speciaal voor de gelegenheid hun huis of appartement openstellen voor het publiek.

Limelight heeft het project opgevat als een theaterwandeling in het centrum van de stad. Het publiek, bestaande uit groepjes van twintig mensen, kuiert van de ene woonkamer naar de andere, waarbij het telkens een korte theatersolo te zien krijgt. Het uitgangspunt voor elke monoloog is een citaat van de Poolse theatermaker Witold Gombrowicz. Die raakte in zijn Dagboek de kern aan van het dubbelzinnige van dit medium. "Ik schrijf dit dagboek met tegenzin. Zijn onoprechte oprechtheid kwelt me. Voor wie schrijf ik? Als het voor mezelf is, waarom gaat het dan naar de drukker? En als het voor de lezer is, waarom doe ik dan alsof ik met mezelf praat?"

Een soortgelijke dubbelzinnigheid vind je bij theater op locatie, zo vinden de mensen van Limelight. Zeker een monoloog in de echte woonkamer van iemand anders houdt - ondanks alle zichtbare afspraken - de schijn hoog van intimiteit en persoonlijke betrokkenheid. Bovendien neemt de ambiguïteit nog toe wanneer de acteur eigen teksten vermengt met fragmenten uit de literatuur, iets wat Wim Opbrouck van plan is te doen.

Opbrouck, in de Nederlanden bekend sinds Ten Oorlog en Windkracht 10, koos onder meer het dagboek van de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen, opgeschreven tijdens een expeditie naar de zuidpool. Maar ook teksten van Luuk Gruwez, Nagelaten Werk van Daniël Robberechts, de biografie van Maria Callas en Plakboek van de Fransman Georges Perros inspireerden de acteur voor een collage over "de onmogelijkheid om een persoonlijk dagboek bij te houden".

Actrice Waas Gramser (Maten, STAN...) boog zich over het werk van Gombrowicz zelf, die zestien jaar lang zijn dagelijkse mijmeringen aan het papier toevertrouwde. Wat Gramser in deze teksten aanspreekt is de herkenbaarheid van de noodzaak om te schrijven. "Het zijn geen persoonlijke confessies die na zijn dood werden gepubliceerd, het is een manier van leven." Gombrowicz is voor haar een schrijver "die recht in mijn ziel kijkt (...) iemand die systemen ondermijnt, die het spel verstoort en die, wat voor mij heel belangrijk is, dat steeds met humor doet".

De derde solo ten slotte werd gemaakt door het duo Bart Van Nuffelen en Johan Petit. Na het succes van Ge moet niet persé ananas gegeten hebben om te weten DAT DAT ongelooflijk lekker is (geselecteerd voor het Theaterfestival 1998), gaan deze jeugdvrienden opnieuw met teksten van Boontje aan de slag. Het is intussen het vierde project op basis van dit oeuvre, deze keer gebaseerd op de cursiefjes die Louis Paul Boon schreef voor het dagblad Vooruit. Met name het fictieve dorp Waaiendijck dat daarin ter sprake komt, laat hun fantasie op volle toeren draaien. Van Nuffelen en Petit noemen het "een surrealistisch dorp, vol zotte figuren". Boon slaagde erin een groot publiek te onderhouden, aldus het duo, maar toch is de pijn voortdurend voelbaar.

(SH)

Voorstellingen van 15 tot 18 en van 22 tot 25 oktober. Telkens om 20.15 uur, alleen op zondag om 15 uur. Snel reserveren op tel. 056/22.10.01. De solo's duren een halfuur; kaarten kosten 400/300 frank.

(Foto Koen Bruyneel)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234