Dinsdag 30/11/2021

KU Leuven wijst vicerectoren af

LEUVEN

Een en ander is een uitloper van de kloof die zich binnen de Leuvense Alma Mater aftekent sinds de negatieve evaluatie van uittredend rector Marc Vervenne. ‘Ik vond het net moedig van Mark Waer dat hij met een diverse ploeg de kampen trachtte te verzoenen’, zegt historicus Jo Tollebeek, een van de twee afgewezen kandidaten, ‘maar blijkbaar is dat gebaar niet aanvaard.’

Het conflict kende een eerste felle opstoot met de negatieve evaluatie van afscheidnemend rector Vervenne, die eind vorig jaar te horen kreeg dat zijn mandaat niet met een tweede ambtstermijn verlengd werd. De man kreeg uit meerdere hoeken kritiek - ‘goed mens, geen goede rector’, zo heette het - maar meer nog zette de evaluatie door de BUR kwaad bloed. Er kwam een petitie met tegen de 2.000 ondertekenaars, onder wie 600 professoren, die hekelden dat een relatief beperkte groep blijkbaar besliste over de capaciteiten van een man die toch door de hele universitaire gemeenschap was verkozen. De kritiek werd er niet minder op toen de BUR de maand erop een plan voorstelde om kandidaat-rectoren dan maar op voorhand te testen.

Brugfiguur

In essentie is de strijd er een over welk slag rector de universiteit moet krijgen, met als twee uitersten misschien de manager André Oosterlinck, die tegenwoordig aan het roer staat van de Associatie KU Leuven, en theoloog Vervenne, een bij uitstek charismatische figuur die, gezien zijn evaluatie, blijkbaar onvoldoende over managerskwaliteiten beschikt. En je zou kunnen zeggen dat Waer een brugfiguur tussen die twee kampen kan vervullen: hij was al vicerector onder Vervenne en heeft lange tijd de universitaire ziekenhuizen geleid.En gisteren zette de BUR een serieuze pad in de korf van Waer nog voor hij in functie treedt: van de acht vicerectoren met wie hij zich wilde omringen, werden er twee weggestemd. Met andere woorden: de BUR neemt de eerste echte beleidsdaad van Waer meteen op de korrel. Peter Marynen zal dus niet als vicerector aan het hoofd van de groep Biomedische Wetenschappen staan, historicus Jo Tollebeek wordt niet vicerector onderzoek.De leden van het BUR deden er gisteren in alle talen het zwijgen toe, maar volgens studentenblad Veto, dat het nieuws uitbracht, wordt Marynen binnen zijn eigen groep niet gedragen. Tollebeek is een iets bekendere figuur. Hij werd een tijd genoemd als kandidaat-rector, die dan de stem van de basis moest vertolken die zich vragen stelde bij de besluitvorming aan de Leuvense universiteit. Hij was ook een van de zeven academici die in februari het ontslag vroegen van Jef Roos, voorzitter van de raad van bestuur van de KU Leuven.Met name de decanen die een rol hebben gespeeld in de afzetting van Vervenne hebben tegen Marynen en Tollebeek gestemd, zo zeggen verschillende bronnen aan de KU Leuven, niet zozeer de raad van bestuur. “Een afrekening zou ik het niet per se willen noemen”, aldus Tollebeek in een korte reactie, “maar het is wel duidelijk dat men het verzoeningsgebaar van Waer niet aanvaardt.”

‘Radicale afwijzing’

De historicus doelt daarmee op Waers pogingen om een evenwichtige en breed gedragen ploeg te presenteren. “Bart De Moor (vicerector Internationalisering) komt bijvoorbeeld uit de omgeving van André Oosterlinck. Blijkbaar kan men nog steeds moeilijk om met de kritiek ten tijde van de evaluatie van Vervenne. Ik ben alvast geschokt dat men een moedige verzoeningspoging zo radicaal afwijst.”Marc Waer kan nu twee dingen doen: of hij verdedigt de ondeelbaarheid van zijn zorgvuldig samengesteld team en draagt zijn kandidaten opnieuw voor, of hij duidt toch vervangers aan. Dat zal allicht binnen zeer afzienbare tijd gebeuren: niet alleen is hij vanaf augustus rector, in principe komt de inrichtende macht ook volgende week vrijdag samen om het nieuwe bestuursteam formeel te bekrachtigen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234