Zaterdag 10/06/2023

KU Leuven schuift bisschoppen aan de kant

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De KU Leuven snoert de Vlaamse bisschoppen de mond. Léonard is voorzitter af van de hoogste raad en verliest, net als zijn collega-bisschoppen, stemrecht. De universiteit distantieert zich zo verder van de katholieke kerk.

Remy Amkreutz

De macht van de katholieke kerk aan de KU Leuven kalft af. De vijf Vlaamse bisschoppen waren van oudsher lid van het hoogste bestuursorgaan van de Leuvense universiteit. In deze raad, ook wel de inrichtende overheid genoemd, hadden zij 13 procent van de stemmen. Met aartsbisschop André-Joseph Léonard leverden zij zelfs de voorzitter. Daar is nu verandering in gekomen. Voortaan hebben de kerkleiders slechts een adviesfunctie.

De inrichtende overheid komt meerdere keren per jaar samen om het algemeen strategisch beleid van de universiteit te controleren en te bepalen. Ook benoemt en ontslaat ze de rector. Er zetelen, naast de bisschoppen, 31 personen in het orgaan.

Ceremoniële functie
Met deze hervorming knipt de universiteit de band met de kerk verder door. Eind december besloten de bestuurders nog om de naam van Katholieke Universiteit Leuven te wijzigen naar KU Leuven. In het buitenland mogen professoren het woordje 'Catholic' zelfs weglaten. Intussen krijgt het vak 'religie en zingeving', verplicht voor alle studenten, meer aandacht voor andere religies en kan het rekenen op input van de genetica.

Aartsbisschop Léonard ziet zijn invloed verder afnemen. Zijn vervanger in de inrichtende overheid is bedrijfswetenschapper Herman Daems, eerder werkzaam bij Belgacom en Telenet. André Oosterlinck, ererector en voorzitter van de Associatie KU Leuven: "Léonard is nog grootkanselier van onze universiteit, een louter ceremoniële functie. De bisschoppen zijn vanaf nu wel aangeduid als raadgevers in onze katholieke hogescholen."

Vetorecht
In de universiteit krijgen de kerkleiders ter compensatie wel een vetorecht, zo bevestigen de woordvoerders van Léonard en zijn Antwerpse collega Johan Bonny. Olivier Lins: "Het is een compromis geworden. De bisschoppen verliezen hun stemrecht, maar hebben wel een veto op het gebied dat hen aanbelangt. Namelijk de katholieke identiteit van de universiteit."

Op andere domeinen mogen zij geen njet uitspreken. Zo hebben ze niks te zeggen over wetenschappelijk onderzoek, zoals stamcelresearch.

Freddy Jochmans, directeur-generaal van het rectoraat: "Na lang overleg zijn we hiertoe gekomen. Onze universiteit is opgericht door de bisschoppen, maar we maken ons nu verder onafhankelijk."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234