Donderdag 06/10/2022

AchtergrondZaak-Reuzegom

KU Leuven schrapt zeven Reuzegommers definitief, advocaat trekt naar rechter

Wake voor Sanda Dia in Leuven, september 2020. Beeld Photo News
Wake voor Sanda Dia in Leuven, september 2020.Beeld Photo News

Zeven studenten die lid waren van studentenclub Reuzegom zijn definitief geschrapt door de KU Leuven. Minstens een van hen gaat die schrapping juridisch aanvechten. ‘Recht spreken onder druk van de publieke opinie is nooit een goed idee.’

Douglas De Coninck en Tom De Smet

Begin januari berichtte De Morgen dat zeven van de achttien studenten die betrokken waren bij het doopritueel dat eind 2018 het leven kostte aan Sanda Dia (20) geschorst werden door de KU Leuven. Ze tekenden alle zeven beroep aan bij het Gemeenschappelijk Bureau van de universiteit. Dat bevestigde nu de uitsluiting. De studenten worden weggestuurd en mogen zich een aantal jaren niet meer inschrijven aan de KU Leuven, sommigen zelfs definitief.

Begin 2019 bestond de enige tuchtsanctie erin dat de studenten een paper moesten schrijven en dertig uur vrijwilligerswerk moesten doen. Nadat details uitlekten over wat er die avond echt was gebeurd – Sanda Dia werd verplicht liters alcohol te drinken en moest urenlang in een put met ijskoud water zitten – en de kritiek op de lichte straffen voor de studenten toenam, vroeg en kreeg de KU Leuven inzage in het strafdossier.

“Dat bleek nieuwe elementen te bevatten waarover de universiteit eerder niet beschikte”, zegt vicerector Tine Baelmans. “Onze tuchtnorm stelt eerbied voor de mens en samenleving voorop. Wie zich als student inschrijft, verklaart zich akkoord met het tuchtreglement. Overschrijd je onze tuchtnorm, dan riskeer je een sanctie. We hebben met de beroepscommissie per student het dossier opnieuw onderzocht, de studenten gehoord en de definitieve sancties vastgelegd.”

Achttien Reuzegom-leden worden door het parket beschuldigd van opzettelijke toediening van schadelijke stoffen, onopzettelijke doding, onterende behandeling en schuldig verzuim. De raadkamer moet nog beslissen of ze vervolgd zullen worden. Negen van de achttien zijn intussen afgestudeerd, twee trokken naar een andere universiteit. “Diegenen die het tijdens de doop voor het zeggen hadden hebben intussen hun diploma”, zegt Johan Platteau, advocaat van een van de zeven. “Degenen die nu aan het blokken zijn voor hun diploma verliezen elk perspectief. Mijn rechtsgevoel is niet enkel daarom geschaad. Recht spreken onder druk van de publieke opinie is nooit een goed idee. Dit lijkt te gebeuren onder invloed van de nakende rectorverkiezingen.”

Toxicoloog Jan Tytgat stelde zich onlangs kandidaat voor die verkiezingen. Hij deed dat onder meer omdat hij vindt dat huidig rector Luc Sels een gebrek aan empathie vertoonde bij de afhandeling van de zaak-Sanda Dia.

Platteau vocht de uitsluiting van zijn cliënt al aan in kort geding, maar een Leuvense rechter stelde hem in het ongelijk. Hij wil nu ten gronde verder procederen in Antwerpen.

Sven Mary, de advocaat van de vader van Sanda Dia: “Als de universiteit zulke sancties neemt, dan is dat een teken dat ze zwaar aan de feiten tilt. Ik roep de KU Leuven dan ook opnieuw op om zich mee burgerlijke partij te stellen in de zaak. Dat zou een enorme steun betekenen voor de familie van Sanda.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234