Zondag 19/01/2020

Interview Privacy

KU Leuven-rector Luc Sels: ‘Ouders moeten niet indruk krijgen dat we onveilig omspringen met data van hun kroost’

KU Leuven-rector Luc Sels. Beeld KU Leuven/Rob Stevens

In een gezamenlijk opiniestuk roepen zestien Nederlandse rectoren op om op te treden tegen de grote afhankelijkheid van (Amerikaanse) techbedrijven. ‘Genoeg reden om op Nederlandse en Europese schaal gezamenlijk op te treden’, schrijven ze in de Volkskrant. ‘Te kort door de bocht’, reageert Luc Sels, rector van de KU Leuven en voorzitter van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR).

De Nederlandse rectoren roepen op om grote techbedrijven aan banden te leggen. Wat vindt u daarvan?

“Dat is een mening waar je het niet oneens mee kan zijn. Het sluit aan bij de grote risico’s eigen aan surveillance capitalism, waarbij het bezitten van data stilaan de bepalende factor op de vrije markt vormt. Ook universiteiten blijven daarvan niet gespaard.”

“Over het algemeen onderschrijf ik de oproep dus. Al ik heb ook wel een probleem met het opiniestuk. Eerst en vooral zijn er naast de risico’s verbonden aan digitalisering ook heel wat voordelen en nieuwe mogelijkheden, die nu onderbelicht blijven. Daarnaast gooien ze wel heel veel voorbeelden op een hoop, waardoor al snel de indruk wordt gewekt van een vloedgolf die ons dreigt te overspoelen. Daardoor geef je ouders de indruk dat de data van hun kroost niet veilig gebruikt worden. Voor zover ik weet, gebeurt dat wel.”

De rectoren scheppen dus een oneerlijk beeld?

“Verschillende van de digitale platforms die ze opsommen, horen volgens mij niet in het lijstje met probleemgevallen thuis. Neem nu EdX, waar ook de KU Leuven lid van is. Wij gebruiken dat om online lessen aan te bieden, toegankelijk over de hele wereld. Dat is een non-profitplatform, ontwikkeld door MIT en Harvard waar ook wij veel inspraak in krijgen. Dat is voor mij een verhaal van mogelijkheden veeleer dan van risico’s.”

“Of Turn it in, een platform dat we gebruiken om (doctoraats)thesissen te toetsen op plagiaat. Dat is in geen tijd uitgegroeid tot een hoeksteen van onze plagiaatwerking. Maar er zijn voldoende alternatieven op die markt, wat de afhankelijkheid beperkt.”

Zijn er dan geen risico’s?

“Natuurlijk is er wel een groot risico verbonden aan data, net omdat die steeds meer het ankerpunt van macht worden. Maar ik vind ook wel dat als we daar omzichtig mee omspringen, we zo veel mogelijk in eigen beheer houden en we de risico’s zo veel mogelijk spreiden, we al een heel eind op weg zijn.”

“Alle data van Vlaamse studenten worden bijvoorbeeld opgeslagen in de databank hoger onderwijs. We springen met de aanvullende data zeer voorzichtig mee om en delen die gegevens niet met externe partners.”

Dit thema leeft sterk in Nederland, maar veel minder bij ons. Hoe komt dat?

“Voor zover ik weet hebben Vlaamse universiteiten meer geïnvesteerd in de creatie van hun eigen digitale omgevingen. De digitale leeromgeving aan de KU Leuven bijvoorbeeld is niet zomaar aangekocht bij één speler. Dat maakt ons veel minder afhankelijk. Dat is bij mijn weten ook zo in het secundair onderwijs bijvoorbeeld, waar wij met Smartschool een uniek platform hebben.”

Zal u ingaan op de uitgestoken hand van de Nederlanders?

“Ook het Nederlandse niveau zal niet volstaan om hiertegen op te treden, hoor. Dit lijkt mij bij uitstek iets voor het Europese niveau, waar er bovendien al heel wat initiatieven genomen worden op dit vlak. Meer dan op andere academische topregio’s trouwens.” 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234