Maandag 06/02/2023

Wetenschap

KU Leuven geeft Belgische Human Rights Watcher Peter Bouckaert eredoctoraat

Rik Torfs en Peter Bouckaert. Beeld BELGA
Rik Torfs en Peter Bouckaert.Beeld BELGA

De KU Leuven heeft vandaag aan zes onderzoekers uit diverse wetenschapsdisciplines een eredoctoraat overhandigd. De meest opvallende nieuwe eredoctor is de Belg Peter N. Bouckaert, die sinds 2005 aan het hoofd staat van het Emergencies Team van Human Rights Watch. Ook schrijver Alessandro Baricco, chipsspecialist Anantha Chandrakasan, de biomedici Emmanuelle Charpentier en Jennifer A. Doudna en conflictmanager Carrie J. Menkel-Meadow werden gelauwerd.

Bouckaert verzamelt in oorlogsgebieden materiaal met het oog op de bescherming van de mensenrechten en het aanwijzen van wie verantwoordelijk is voor de schending daarvan. Hij deed dat onder meer in Kosovo, Irak, Afghanistan, Libië en Syrië. Zijn rapport over de verantwoordelijkheid van de Syrische regering voor de aanval met chemische wapens enkele jaren terug in Ghouta leidde tot een regeling waarbij Syrië beloofde deze wapens te bannen. Het was ook dankzij het onderzoek van Bouckaert dat de Servische oorlogscrimineel Milosevic vervolgd kon worden.

Ook de Italiaanse schrijver en cultuurcriticus Alessandro Baricco kreeg een eredoctoraat. De KU Leuven prijst hem voor zijn veelzijdige vertelkunst en de ludieke wijze waarop hij in zijn werk de hedendaagse samenleving 'fileert'. In 'De Barbaren' bijvoorbeeld stelt Baricco dat in tijden als deze de cultuur geenszins verwoest wordt, maar dat de sociale media juist iedereen de kans geven om mee onze cultuur vorm te geven.

Sociologe en juriste Carrie Menkel-Meadow werd gelauwerd voor haar bijdrage tot het managen van conflicten en bemiddeling. De Leuvense alma mater prijst haar omwille van haar constructief en probleemoplossend omgaan met conflicten en de rol daarbij van bemiddeling op alle niveaus, van particulieren tot overheden. Ze treedt zelf regelmatig op als bemiddelaar in conflicten en werkte in dit verband onder meer als consultant voor de Verenigde Naties en de Wereldbank.

Prof. Anantha Chandrakasan is een wereldautoriteit op het gebied van geïntegreerde schakelingen waarbij hij zich toelegde op het ontwerp van chips met een zeer lage energiebehoefte en op het gebruik van alternatieve energiebronnen voor die chips, zodat die zoveel mogelijk autonoom kunnen werken. De KU Leuven lauwert hem ook voor het feit dat hij een sturende kracht is in de contacten tussen de academische en de bedrijfswereld via zijn werk in de International Solid-State Circuits Conference.

Van het duo Emmanuelle Charpentier en Jennifer A. Doudna was vandaag alleen Charpentier in Leuven. Beide onderzoekers hebben op basis van fundamenteel onderzoek naar het immuunsysteem van bacteriën door toepassing van het CRISPR-Cas9-systeem een doorbraak geforceerd in de mogelijkheden om stukjes genetische code in elk levend organisme aan te passen. Hun werk heeft talloze perspectieven geopend voor de behandeling van tot nog toe vaak onbehandelbare genetische aandoeningen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234