Maandag 04/07/2022

Dierproeven

KU Leuven gebruikt achterpoortje in wet om proeven te doen op bavianen

null Beeld Belga
Beeld Belga

Een achterpoortje in de wet op proefdieren: meer hebben KU Leuven en UCL niet nodig om in Kenia in het wild gevangen bavianen te gebruiken voor gruwelijke medische proeven. Dat ontdekte Animal Rights. ‘Dierproeven moeten enkel aangegeven en goedgekeurd worden als ze in Vlaanderen gebeuren’, zegt de organisatie.

Redactie

Dierproeven zijn sinds 2010 in Europa verboden op in het wild gevangen dieren. Artikel 9 uit de EU-richtlijn van 22 september 2010 maakt dat duidelijk, met de uitzondering dat “de bevoegde instanties afwijkingen kunnen toestaan, indien middels een wetenschappelijke motivering wordt aangetoond dat het doel van de procedure niet kan worden bereikt met een dier dat voor gebruik in procedures is gefokt.” Hetzelfde artikel stipuleert ook dat het vangen van dieren in het wild door een deskundig persoon moet gebeuren “met methoden die bij de dieren geen pijn, lijden, angst of blijvende schade veroorzaken die vermijdbaar zijn.”

Met het Koninklijk Besluit van 29 mei 2013 werd de Europese richtlijn ook in de Belgische wet over dierenwelzijn geïmplementeerd - toen nog een federale bevoegdheid, nu een Vlaamse. In 2017 werd de procedure nog eens verstrengd, en was er ook toelating voor de Proefdierencommissie nodig vooraleer dieren bij medische onderzoeksexperimenten mochten worden ingezet.

Toch gebeurt het, en zelfs op grote schaal, zo ontdekte Animal Rights. Niet in Belgische laboratoria, wel in Kenia, maar wel onder supervisie van de KU Leuven en de Franstalige UCL. De experimenten kaderen telkens in onderzoek naar endometriose, een chronische ontstekingsziekte van de slijmvlieslaag in de baarmoeder. “Nietsvermoedende wilde bavianen worden zo uit de jungle geplukt, in een kale kooi gestopt en gereduceerd tot testobject voor Belgische dierproefnemers”, zegt Jen Hochmuth van Animal Rights.

Het onderzoeksproject is intussen afgelopen en er is ook geen nieuwe aanvraag meer ingediend, reageert de KU Leuven. “Onze ethische commissie heeft het project in Kenia bij aanvraag grondig geanalyseerd alvorens het gunstig te beoordelen. De commissie heeft ook adviezen gegeven in verband met de correcte behandeling van de proefdieren met het oog op hun welzijn. Maar gezien het om dieren in Kenia ging, lag de finale verantwoordelijkheid en controle bij de lokale ethische commissie van het instituut in Kenia. Die had het project trouwens ook gunstig beoordeeld.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234