Vrijdag 24/03/2023

NieuwsKU Leuven

KU Leuven bevestigt melding van grensoverschrijdend gedrag: ‘Ernstig en structureel opgevolgd’

De KU Leuven bevestigt dat er in 2019 melding werd gedaan over grensoverschrijdend gedrag door een professor aan de faculteit Wetenschappen. Verschillende oud-studenten getuigen vandaag in de Mediahuis-kranten dat ze hun doctoraat niet afwerkten wegens het gedrag van de professor. ‘De melding is door de KU Leuven zeer ernstig en structureel opgevolgd’, klinkt het bij de universiteit.

Redactie en Belga

Na klachten over grensoverschrijdend gedrag aan de VUB en de UGent komt zo ook een professor aan de KU Leuven in opspraak. Volgens een vrouw die er zo’n vijf jaar geleden aan haar ­doctoraat begon, stuurde haar promotor, hoogleraar aan de faculteit Wetenschappen en ex-departementshoofd, haar geregeld berichten over haar privé­leven.

“Hij kwam me opzoeken op openbare plaatsen. Hij kocht ook cadeautjes, dat was ongemakkelijk. Als je hem liet doen, mocht je naar de beste ­congressen en kreeg je extra financiële steun voor je onderzoek. Deed je dat niet, dan dreigde hij met ­ontslag.”

Twee mannelijke collega’s bevestigen in de kranten dat ze getuige ­waren van hoe vrouwen slacht­offer werden van het grensoverschrijdend gedrag. Net als de vrouw maakten ze hun doctoraat niet af, doordat ze mentaal afzagen van zijn gedrag. Klachten zouden niets uitgehaald hebben.

Lees ook

Seksisme binnen de academische wereld is verre van nieuw: ‘Er is een patroon van alledaags seksisme en racisme.’

‘Hij heeft me op de man af gevraagd of ik seks met hem wou’: slachtoffers VUB-prof onthutst over houding universiteit

‘Geen plaats voor ongewenst gedrag’

De KU Leuven bevestigt nu dat er in 2019 via de centrale vertrouwenspersoon en het Meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag melding werd gedaan over het gedrag van de professor.

“In de twee jaren na de melding nam het betrokken personeelslid samen met de onderzoeksgroep deel aan een remediëringstraject. Bij de evaluatie van dit remediëringstraject gaf de groep aan dat de situatie verbeterd was en dat er geen verdere opvolging nodig was. Er werd expliciet met de groep afgesproken dat ze het zouden melden als er nieuwe incidenten zouden opduiken. Het Meldpunt ontving daarna geen klachten meer over het betrokken personeelslid.”

De KU Leuven betreurt dat er nu, ondanks het afgelegde traject met het betrokken personeelslid, opnieuw vragen opduiken. De universiteit bekijkt of er nieuwe elementen zijn die een heropening van het dossier nodig maken.

De universiteit benadrukt dat er aan de KU Leuven geen plaats is voor grensoverschrijdend gedrag zoals intimidatie, seksueel ongewenst gedrag, verbale of fysieke agressie, pesten, discriminatie of welke vorm dan ook. “We roepen medewerkers en studenten met vragen of meldingen over grensoverschrijdend gedrag op om contact op te nemen met het Meldpunt van de universiteit of met een vertrouwenspersoon. Een vertrouwenspersoon biedt een luisterend oor, helpt bij het verhelderen van de vraag of melding en overloopt de verschillende mogelijkheden voor verdere opvolging of ondersteuning. Melders bepalen daarbij zelf welke stappen ze willen zetten.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234