Column
KSC Lokeren is de preferentiële kandidaat om te degraderen
Hans Vandeweghe is sportjournalist en -columnist.
Begin maart is wel ontiegelijk vroeg om nu al uit te maken wie straks gaat zakken. Ooit was er nog play-off 3, dat de lijdensweg min of meer verlengde, maar de komende twee speeldagen gaat het voor één club nu al om de dood of de gladiolen.
In theorie kunnen nog drie ploegen zakken: Lokeren, Mechelen en Eupen. Lokeren kun je wegstrepen of er zou een dubbele Houdini aan te pas moeten komen: Eupen en Mechelen die zes op zes halen en Lokeren dat geen punt meer pakt. Dat zal niet gebeuren. In een wishful thinking-rangschikking zou een degradatie van Lokeren als eerste van de drie opties uit de bus moeten komen, maar dat behoeft misschien een beetje meer uitleg.
Puur sportieve criteria
Ons (Europees) systeem van degraderen en stijgen is gebaseerd op puur sportieve criteria: wie het minste punten haalt na een afgesproken aantal wedstrijden, zakt een reeks. Lokeren heeft een paar punten meer dan de andere twee en staat er dus goed voor.
Hier begint het al: in tegenstelling tot kampioen spelen, mag stijgen en dalen nooit het gevolg zijn van sportief minder presteren. Economische criteria zouden moeten beslissen over deze in hoofdzaak economische terugzetting. Een team dat nul keer wint, maar door aantrekkelijk voetbal bijdraagt aan het spektakel én aan het tv-geld én de ticketing en de sponsoring, zo’n team moet je koesteren en in geen geval wegsturen.
In dit degradatiedebat hebben we een zeer goed voetballende ploeg met een kleine achterban, gelegen in een uithoek van België, in een aparte taalgemeenschap, maar niet geliefd in Vlaanderen omdat het zo ver rijden is en omdat Arabieren uit Qatar met hun oil money eigenaar zijn geworden van de club.
KAS Eupen is een doorvoerhaven voor voetbaltalent waar meerwaarde op gecreëerd is. Wie dat schandalig vindt: recente cijfers bewijzen dat elke andere Belgische club precies hetzelfde doet. Toch wil zowat iedereen in Vlaanderen Eupen daarom zien degraderen terwijl die club een aanwinst is voor de Belgische voetbaleconomie. 3.300 gemiddeld aantal toeschouwers is misschien veruit het laagste van de hele Jupiler Pro League, maar KAS Eupen ontsluit wel een nieuwe regio voor eersteklassevoetbal, speelt in Wallonië, waar al te weinig clubs zijn, voetbalt thuis en uit heel aardig en het heeft nieuwe buitenlandse investeerders aangetrokken. Voor elke andere economische sector zouden alle premiers van al onze regeringen hun broek afsteken om zo’n Arabier binnen te halen.
Bij nader inzien: laat Eupen maar wat blijven.
KV Mechelen dan. Heeft een nieuwe eigenaar, gaat iets doen aan dat stadion, heeft een flinke achterban en haalt veel mensen naar het stadion: 13.000 gemiddeld voor een heel seizoen degradatievoetbal, dat is duizend meer dan vorig seizoen toen ze net play-off 1 niet haalden.
Tot in eerste provinciale
Puur geografisch bekeken kan KV Mechelen worden gemist in een voetbalverzadigde regio met Lierse, Antwerp, Beerschot-Wilrijk en Leuven binnen een straal van 25 kilometer. Alleen doet Lierse het economisch nog slechter en zal de Mechelse supporter bij een eventuele degradatie verloren zijn voor de omzet van eerste klasse. Geen denken aan dat die naar Antwerpen of godbetert Lier of Leuven gaat kijken. Die blijft Malinwa trouw tot in eerste provinciale als het moet. Eveneens bij nader inzien verdienen die 13.000 ook in eerste te blijven.
Blijft ten slotte Lokeren. Speelde ook af en toe heel aardige wedstrijden maar lijkt niet bepaald een team met een grote toekomst. Het stadion is ongezellig, er komt maar de helft van het aantal toeschouwers van in Mechelen kijken (maar wel 3.000 meer dan in Eupen) en de ligging is onaantrekkelijk waardoor de oude eigenaar zijn club aan de straatstenen niet kwijt kan.
Geprangd tussen enerzijds Gent met AA Gent en anderzijds Antwerpen met straks weer twee eersteklassers en dan nog eens Waasland-Beveren, is KSC Lokeren de preferentiële kandidaat om te degraderen. Tot zover de theoretische analyse. De realiteit is dat het niet zal gebeuren, dus hoeft niemand boos te worden. Zakken is nooit eerlijk en dat zal het dit seizoen ook niet zijn.
En wie moet stijgen? Cercle Brugge om sportieve redenen, want die zijn twee jaar geleden door een buitenspelgoal onterecht uit eerste gevlogen. Beerschot-Wilrijk dan weer om economische redenen, want die hebben de meeste fans en de grootste lokale economie.