Woensdag 23/10/2019

korte broek

Kruistocht in korte broek

Beeld Veerle Frissen

Met de hittegolf laaide deze week een even felle als existentiële discussie over de (mannen)short op: moet de bermuda op het werk net toegejuicht of verbannen worden?

"Een mannelijke medewerker verscheen vandaag met blote benen. Bijna revolutie op kantoor!' postte Philippe De Backer (Open Vld), staatssecretaris van Fraudebestrijding, Privacy en de Noordzee, donderdag op Facebook. 'Wat denken jullie van een short op het werk: hot or not?' Waar eerdere posts over flexi-jobs en windmolens niet in slaagden, lukte nu wel: er volgde een stroom aan reacties, de ene nog heviger dan de andere.

Moedige mannen die deze week de lange broek in de kast lieten hangen, voelden ongetwijfeld de blikken van collega's over hun benen glijden. Soms bewonderend (die durft!) en afgunstig (zo koel!), vaker misprijzend. Want, de short mag dan in opmars zijn op de catwalks , op het werk worden blote mannenknieën veelal niet getolereerd. Zelfs niet als de temperatuur vagevuurdimensies aanneemt. Zo kwamen buschauffeurs in Nantes deze week in opstand omdat de Franse vervoersmaatschappij Semintan bermuda's expliciet verbiedt.

Vaker gaat het om een impliciete faux-pas, zegt stiliste Lien Degol, die bedrijven helpt met dresscodes. Een ongeschreven regel die bijna iedereen kent en volgt, of zichzelf oplegt. "Toch zeker in bedrijven waar de werknemers met klanten moeten omgaan. Uit vrees om iemand voor het hoofd te stoten."

Zonnekoning mét kousen

Opmerkelijk toch dat die regel voor vrouwen veel minder geldt. Die mogen wel in een kleedje (of zelfs een trendy korte playsuit) komen opdraven op bureau. Ook bij Semitan. Waarop de buschauffeurs zich dan maar, bij wijze van ludiek verzet, in een rok hesen.

Esthetische redenen zouden aan de ondergrond liggen van deze kledingdisciminatie. Kan een mooi stel vrouwenbenen doorgaans op goedkeurend geknik (of soms ongewenst gestaar) rekenen, dan roepen de mannelijke tegenhangers vaker een tegenovergestelde reactie op. Zeker als het om witte, behaarde exemplaren gaat.

Maar het gaat dieper dan dat. Tegenstanders argumenteren dat een korte broek een onprofessioneel aura uitstraalt. Dat het te veel zou afleiden. Dat werknemers in korte broek een toeristenhouding aannemen en minder op het werk gefocust zijn.

Vanwaar komt het idee dat een bankier in blote benen plots niet meer zou kunnen rekenen? Dat een short lang alleen met sport, zwemmen en vakantie werd geassocieerd, speelt zeker mee, menen arbeidspsychologen en experts in de modegeschiedenis.

Met 'dank' aan George Bryan Brummell. De Britse dandy ijverde begin 19de eeuw voor een nieuw mannelijk 'uniform': een lange broek, hemd en das, bij voorkeur in onopvallende kleuren. Intussen is de grens tussen vrijetijds- en werkkledij een stuk opgeschoven, met de stropdas als eerste slachtoffer. Maar Brummells vestimentaire code blijft toch dikwijls nog de westerse norm op kantoor.

Een voorvechter van de herenshort zou kunnen opperen dat een short in de 17de eeuw door de aristocratie net edel werd bevonden. Zelfs de Franse Zonnekoning hulde zich in korte pofbroek. "Maar die droeg daar toch altijd elegante lange kousen onder", zegt Elisa De Wyngaert van het Antwerpse Modemuseum. "Na de Franse Revolutie wou het volk zich volledig afzetten tegen het ancien régime, en kwam men dus ook in opstand tegen de kortere aristocratische kortere broek."

Die opstand lijkt zich vandaag nog steeds door te zetten. Dat de korte broek begin 19de eeuw vooral was weggelegd voor schooljongens heeft het imago van de short ook niet bepaald geholpen.Dat bermuda's vroeger ook door soldaten gedragen werden (de term bermuda kwam er nadat het Britse leger lange broeken in de kolonie te warm bevond), kan die kinderachtige- of scoutsreputatie niet verhelpen.

Toch merken stilisten en hr-experts een langzame kentering, ten voordele van de blote mannenkuit. Op de poll van staatssecretaris De Backer uitte liefst 80 procent zich pro-short. Steeds meer heren komen in opstand tegen de tirannie van de verstikkend lange broek op hete zomerdagen. Zo besloot advocaat Dimitri Vantomme (42) deze week in short voor de rechtbank te pleiten. Niet omdat hij al in vakantiemodus verkeerde, wel integendeel. "Anders sta je bij zulke temperaturen meer te puffen en te blazen dan je op je werk te concentreren", zei hij in Het Nieuwsblad. Ook arbeidspsycholoog Valère Konings is voorstander: "Mannelijke collega's die zwaar zweten in hun lange broek en een navenante geur verspreiden: dat leidt pas af."

Tenenfobie

Lien Degol waarschuwt wel voor een hellend vlak. Lees: een nette herenshort (genre: recht model net boven de knie) moet kunnen op kantoor, hotpants niet. "Ook niet voor vrouwen trouwens." Het geheim zit hem in de combinatie. Met een net gestreken hemdje én, nog belangrijker: dichte schoenen. Voor de korte broek op het werk mag er dan hoop zijn, voor de teenslipper is die er niet. "Ik mag er niet aan denken", zegt Degol. "Dat is een kwestie van respect. Veel mensen hebben een tenenfobie."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234