Dinsdag 07/07/2020

Kruidig potje

Zoals veel chefs en foodfanaten kreeg ook de Indiase Anjula Devi haar liefde voor lekker eten met de paplepel ingegeven. Koken leerde ze in de huiskeuken van haar ouders. Op de keukenvloer, met een vijzel die meer woog dan haarzelf, stampte ze volgens de instructies van haar moeder de specerijen fijn. Maar het was voornamelijk haar vader van wie ze het talent en de liefde voor koken erfde. Zijn geheime ingrediënt, TLC (ofte: Tender Loving Care), vormt vandaag hét fundament van Anjula's populaire Londense cateringbedrijf, waarmee ze authentieke Indiase smaken brengt, alsook van haar net gepubliceerde kookboek Spice for life. Specerijen en verse kruiden vormen het kloppend hart van deze heilzame keuken en lopen als een rode draad doorheen elk familierecept. Laat je vooral niet afschrikken door de indrukwekkende ingrediëntenlijst, eenmaal de kruiden in je kast staan, hoef je enkel een handvol verse producten toe te voegen voor een smakelijk feestmaal. Spice for life is het ideale kookboek om tijdens het weekend of op een vrije dag, wanneer tijd minder van belang is, open te slaan voor een complete onderdompeling in chutneys, pickles, chapati's, curry's of hét succesgerecht van papa Devi: Bombay-aardappelen met rabarber.

Verschenen bij Aerial Media Company, 24,95 euro

Fruit op een stokje

Nieuwe businessideeën ontstaan vaak tijdens een ontspannende vakantie. Zo ontdekten Valerie Thys en Dirk Guldemont, tijdens een reis in Bali, een lokale traktatie: tropische fruitijsjes. Eenmaal thuis wou het koppel koste wat het kost die heerlijke smaak terughalen. Talloze experimenten en vijf blenders later, lanceert het duo Bali Beach Frops aan onze Belgische kust, met tropische smaken zoals appel-gember, ananas-kokos en kers-cacao. Daarenboven zijn de ijsjes gluten- en lactosevrij, bestaan ze uit minimaal 30% fruit en bevatten ze amper 50 calorieën, het equivalent van 14 druiven of een halve, kleine banaan.

De Frops zijn verkrijgbaar in de Bali Beach Conceptstore in Knokke (Leopoldlaan 132) en tijdens de zomermaanden in verschillende beachbars en badsteden aan onze kust.

voeg aan zoet gebak altijd een snuf zout toe, het geeft een extra dimensie aan de smaak en zorgt bovendien voor een mooier gekleurde korst.

Vlaanderen op de culinaire wereldkaart

Het zal je waarschijnlijk niet verwonderen, maar mijn vakantiebestemming wordt steevast gekozen in functie van de plaatselijke keuken. Uit onderzoek blijkt dat ik niet de enige ben, maar liefst 40 procent van de toeristen let bij het uitpikken van een reisbestemming op de eetcultuur van een land. Onze minister van Toerisme, Ben Weyts, heeft dan ook zijn zinnen op de smaakpapillen van de internationale vakantieganger gezet en gaat daarvoor op zoek naar de grootste culinaire talenten uit onze hotelscholen. Via een talentenjacht worden uiteindelijk acht aanstor- mende chefs geselecteerd voor het Young Chefs Team, dat de Vlaamse gastronomie in de kijker zal zetten op internationale wedstrijden zoals de Culinary World Cup en Bocuse d'Or. Na een topsportbeleid zet de Vlaamse overheid nu dus ook in op een topkokbeleid.

Het team krijgt met Jo Nelissen, docent aan de gerenommeerde Hotelschool Spermalie, een 'culinaire bondscoach' alsook een bestuurdersteam onder leiding van sterrenchef Peter Goossens. Dat wordt ongetwijfeld world domination als je het mij vraagt.

Jo Nelissen, docent aan Spermalie, wordt directeur van het Young Chefs Team.

Madam Zsazsa blogt over het dagelijks leven en haar moestuin. Ze bracht de populaire boeken Allemaal Rokjes en De Moestuin van Mme Zsazsa uit en werkt aan twee gloednieuwe exemplaren.

"We trekken voor een portie natuur vaak met de honden naar de bossen van de Ardennen. Dikwijls houden we onderweg halt in Luik, voor een stevige brunch bij Café Quebec. Een kleurrijk, huiselijk en vooral heel gezellig lokaal caféke. De kaart staat volledig in het teken van Canadees geïnspireerde ontbijtformules. Muffins, pancakes met ahornsiroop en spek of spiegeleieren met gebakken patatjes en bonen in tomatensaus. En, niet onbelangrijk, koffie à volonté. Op zaterdag is er voor de deur een authentieke, stinkende rommelmark. Heel romantisch om achteraf rond te slenteren."

Café Quebec, Cour Saint-Gilles 34, Luik

Keramiek uit de hak van de laars

Toen we onlangs het pittoreske keramiekstadje Grottaglie in Puglia binnenreden en ik de talloze, tot de nok met aardewerk gevulde winkeltjes zag, wist ik het al: hier ben ik een vogel voor de kat. Met enkel een klein koffertje handbagage begon het wikken en (letterlijk) wegen. Van oerklassieke, met bloemetjes beschilderde serviezen, tot überhippe, kleurrijk gespatte borden en tassen. Alles is handgemaakt in de regio. Voor keramiekliefhebbers is Grottaglie de grot van Ali Baba. Plan je deze zomer een trip naar de hak van de Italiaanse laars, dan is dit zandkleurige stadje zeker het ommetje waard.

Grottaglie ligt op een uur rijden van Lecce, vliegen kan o.a. op Brindisi via Ryanair

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234