Maandag 28/09/2020

Kroonprinsen van Vlaanderen

De nadagen van Tom Boonen zijn aangebroken, de opvolging lijkt verzekerd. Met Tiesj Benoot (21), derde in de Omloop, en Jasper Stuyven (23), winnaar van Kuurne-Brussel-Kuurne, klopt de nieuwe generatie op de deur.Ex-toprenner Johan Museeuw wikt en weegt de jonge leeuwen.

TIESJ BENOOT

Type renner

"Benoot heeft al mooie dingen laten zien in de Vlaamse koersen, maar hij is meer dan een klassieke renner. In de Ronde van België en de Eneco Tour zag je al dat hij ook op ander terrein mee kan. Hij heeft zich ook al getoond in bergritten in de Algarve en de Dauphiné. Ik zie Benoot op termijn meedoen in de zwaardere ritten in de Tour. Ik spreek niet over echte bergritten, wel alles daaronder. Tegelijk vind ik hem een echte kasseirenner. Ik weet dat ik hiermee verschil van veel anderen, maar ik vind dat Benoot vlotter over kasseien rijdt dan Stuyven. Ik heb hem al live zien passeren en dat gaat echt heel soepel."

Wapens

"Hij is nog maar 21 jaar en heeft de aansluiting met de top al gemaakt. Wat hij in de Omloop heeft laten zien, wijst op een grote conditie en een grote motor. Zijn veelzijdigheid is zeker ook een troef. Daarnaast ben ik heel blij dat hij zo rustig blijft bij zijn goede prestaties, Benoot is niet het type dat gaat zweven. Ik vind dat een belangrijk element voor een jonge renner."

Zwakke punten

"Ik zeg niet dat Benoot traag is, maar hij is ook niet echt snel. Daar moet hij rekening mee houden. Om een groot palmares bij mekaar te fietsen, heb je een sprint nodig. Ik zie Stuyven meer koersen winnen dan Benoot, maar vraag me niet wie de grootste koersen gaat winnen. Wat dat betreft, zet ik ze op dit moment op gelijke hoogte.

"Je ziet aan Benoot wel dat hij jonger is dan Stuyven. In de Omloop knapte hij wel heel erg veel werk op, hij deed de langste beurten op kop. Dat is mooi, maar eigenlijk moet hij net het omgekeerde doen. Hij moet dat nog leren. Dat komt automatisch."

Rol in de ploeg

"Benoot zit in de juiste ploeg. Bij Etixx-QuickStep zou hij snel in een rol terecht komen waarin hij in dienst van Boonen of Stybar moet rijden. Bij Lotto-Soudal krijgt hij vrijheid, hij mag zijn eigen kans gaan. Dat is nog altijd het beste voor een jonge renner. Zo leer je sneller wat je kunt en wat je zelf waard bent. Ik vind het terecht dat hij al kopman is, vooral omdat hij zijn ding mag doen zonder al te veel druk. Want daarvoor heb ik schrik: dat ze te vlug te veel gaan eisen van die jongen. Voorlopig doen ze dat perfect bij zijn ploeg."

Kan hij even goed worden als Boonen en Gilbert?

"Je mag jonge renners niet met Boonen of Gilbert vergelijken. Die twee hebben elk jaar een grote koers gewonnen, ik weet hoe moeilijk dat is. Ik durf dus niet te zeggen dat Benoot het palmares van die twee gaat evenaren. Hij is vandaag nog geen winnaar. Ik zeg wel dat hij een goede in wording is en dat we er nog tien jaar plezier aan zullen beleven."

Kan hij al een topklassieker winnen in 2016?

"De openingskoersen liegen niet. De verhoudingen van in de Omloop en Kuurne zullen dezelfde zijn in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Dat wil zeggen dat Benoot en Stuyven ook daar ver zullen meegaan. Het afmaken is een andere zaak.

"Zaterdag kon je zien dat Benoot het qua pure macht nog niet kan halen van Greg Van Avermaet. Ook Cancellara, Boonen, Kristoff en de rest zijn rijper en hebben meer kracht. Het wordt moeilijk om dat duel aan te gaan op de laatste keer Paterberg. Ik denk dat hij nog tekort zal komen, maar als de koers niet te zwaar is en Benoot heeft zich wat reserve kunnen houden, weet je nooit."

JASPER STUYVEN

Type renner

"Jasper Stuyven is een typisch Vlaamse wielrenner. Hij is gemaakt voor de koersen bij ons. Hij heeft ook een heel mooie stijl."

Wapens

"Hij heeft zijn zege al vast, dat maakt dat hij in een comfortabele positie zit: zijn voorjaar is al gelukt. Mentaal is dat een groot voordeel. Hij kan ontspannen aan de volgende wedstrijden beginnen. Ik vind Stuyven heel matuur voor zijn leeftijd. Zoals ik hem zondag zag koersen, dat was slim.

"Stuyven schoof al mee op de Kwaremont met Sagan, maar hij nam niet over. De meeste jonge gasten zouden gek gaan doen. 'Samen met de wereldkampioen op kop! Dan wil je toch koersen?' Stuyven bleef in het wiel zitten, omdat hij besefte dat het nog te vroeg was. Dat was een sterk signaal. In die ene actie bewees hij dat hij een grote motor heeft, en ook dat hij koersintelligent is. Daarnaast heeft hij een scherpe eindsprint. Dat is echt een wapen."

Zwakke punten

"Ik ben gecharmeerd. De manier waarop hij won in Kuurne was die van een grote. Hij ondergaat de koers niet, hij maakt ze. Natuurlijk heeft hij nog werkpunten, maar ik zou hem aanraden om te verbeteren waarin hij goed is.

"Hij moet niet proberen om een klimmer te worden. Hij heeft zijn koersen gevonden. Dat hij nu de tijd neemt en de inspanning doet om jaar na jaar sterker te worden."

Rol in de ploeg

"Stuyven heeft vleugels nu, dat kan niet anders. Het heeft zijn stempel gezet, maar straks moet hij in dienst van een kopman gaan rijden. Ik begrijp het wel. In een ploeg met Cancellara is het niet makkelijk om zelf die rol op te eisen. Het hoeft niet per se slecht te zijn om nog een jaar in dienst van Cancellara te rijden, Stuyven zal ongetwijfeld nog veel van hem leren. Los daarvan ben ik overtuigd dat Stuyven en Benoot allebei klaar zijn voor het kopmanschap. Het zijn allebei leiders."

Kan hij even goed worden als Boonen en Gilbert?

"Hetzelfde verhaal als bij Benoot: wacht daar nog even mee. Ik zie alleen dat Stuyven de bagage en het talent heeft om een grote te worden. Ik ben zeker dat hij zelf ook weet dat hij de man van de toekomst is, dat hij beseft dat hij alles heeft om het te maken. Maar er is geen garantie dat hij straks wereldkampioen wordt of zeven klassiekers wint. Wat je wel kunt zeggen: de leemte die Boonen gaat laten als hij stopt, wordt nu al opgevuld."

Kan hij al een topklassieker winnen in 2016?

"Ik geef Stuyven en Benoot allebei iets meer kans in de Ronde dan in Roubaix. De Ronde van Vlaanderen is ook een tactische koers. Met slim zijn, kun je soms mee op kop komen. Parijs-Roubaix is een puur fysieke selectie. Het is niet evident om die als jonge renner te overleven.

"Stuyven heeft een indrukwekkend nummer opgevoerd in Kuurne. Hij is sterk, al denk ik dat een grote klassieker nog niet voor dit jaar is. Maar het helemaal uitsluiten doe ik ook niet. Het zou wel beter zijn als die grote zege er nog niet komt, een geleidelijke groei is beter. Als hij nu al een monument wint, zal de druk niet meer te houden zijn.

"Stuyven en Benoot moeten na de klassiekers naar huis gaan met het gevoel dat ze kúnnen winnen, dan is hun voorjaar geslaagd."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234