Maandag 02/08/2021

Kroonprins Paul, spreekbuis van Di Rupo in Vlaanderen

Hij noemt zichzelf graag de bad boy van de PS, maar eigenlijk is hij net het tegenovergestelde. Federaal minister Paul Magnette speelt voor zijn partij met verve de ideale schoonzoon op verplaatsing in Vlaanderen.

Als Di Rupo zijn zoon uitzendt, is zijn boodschap minutieus voorbereid. Elke vraag wordt binnenstebuiten gekeerd, elk antwoord tien keer omgedraaid. Want N-VA luistert altijd mee, en dat is ook net de bedoeling.

Ooit treffend omschreven door zijn aartsvijand Jean-Claude Van Cauwenberghe als het ‘mediagenieke gadget van Elio’ moet Paul Magnette in deze dagen van communautaire hoogspanning de Vlamingen kalmeren en charmeren. “Paul spreekt vlekkeloos Nederlands én hij heeft niet het imago van de dikke, oude socialist”, luidt het. “Hij is geknipt voor deze rol.” Zijn eerste optreden in de Vlaamse pers was “een gelukkige samenloop van omstandigheden”, daarna werd hij bewust met een missie achter de linies over de taalgrens gedropt. “Als Elio aan het einde van een vergadering vraagt wie ons standpunt gaat communiceren op de Vlaamse radio, tv en in de kranten, kijkt iedereen naar Paul”, zegt een kopstuk. “En Paul gaat altijd.”

Aan zijn optredens in Terzake, De zevende dag of Vlaamse kranten gaat telkens een minutieuze voorbereiding vooraf. Op minstens drie vergaderingen in het hoofdkwartier aan de Keizerslaan met Di Rupo en zijn communicatieteam worden dan de grote lijnen uitgezet voor ’s mans ‘Vlaamse verschijningen’. Di Rupo kent en gebruikt als geen ander de kracht van het woord, en drilt zijn poulain tot het uiterste. “De communicatie van Bart De Wever is ook altijd af”, zegt een ingewijde. “Hij en zijn N-VA verkeren bovendien in zo’n staat van genade dat niemand hen durft tegen te spreken. Niemand van de sp.a en zeker niemand van de CD&V gaat tegen hen in. Wij wikken en wegen dus onze woorden, maar proberen ook tegenwicht te bieden. Iemand moet het toch doen?”

Communicator

Na de vergaderingen in de cockpit slaat Magnette aan het blokken. Hij zoekt Vlaamse antwoorden op lastige vragen, studeert zinnetjes in met zijn Nederlandstalige woordvoerder en probeert alle gevoeligheden juist in te schatten. Voor een optreden op de Franstalige tv trekt hij een halfuur uit, voor een interview in de Vlaamse media maakt hij zijn agenda leeg. “Het risico dat hij uitglijdt, is ook veel groter in de Vlaamse media”, luidt het. Als Magnette een uitschuiver maakt die in de Waalse huiskamers wordt vertoond, zo klinkt het bij PS, is dat na een week vergeten. “Een fout op de Vlaamse plateaus blijft veel langer nazinderen.” N-VA kijkt ook altijd mee. “De Wever gebruikt graag uitspraken van de PS in de media als voorwendsel om de boel op te blazen”, zegt een topper. “Wij doen er dus alles aan om de N-VA niet te diaboliseren of te demoniseren en toch genoeg tegengas te geven.”

Vreemd genoeg zat de boodschapper van de PS de afgelopen 115 dagen niet mee aan de onderhandelingstafel. “Hij speelt een rol als communicator. Niet als onderhandelaar”, zegt een kopstuk van de N-VA. “Wij hebben hem zelfs nog nooit aan de onderhandelingstafel gezien.” Magnette vertegenwoordigde zijn partij alleen maar in enkele werkgroepen rond energie en wetenschap.

Dat betekent echter niet dat hij in de pikorde van de PS lager staat dan een Onkelinx, een Philippe Moureaux of een Jean-Claude Marcourt. Eigenlijk was het zelfs de bedoeling van Di Rupo dat Magnette na 13 juni snel zou mee beslissen over het wel en wee van Elio I. Kort na de verkiezingen werd er aan de Keizerslaan bedisseld dat Onkelinx in de vuurlinie zou gaan staan voor de staatshervorming en dat Magnette zich over de begroting zou mogen bekommeren.

Bij de zogenaamde voorvergaderingen van de Franstaligen waar cdH, Ecolo en PS hun gezamelijke strategie afpunten, treedt Magnette wel op het voorplan. “Hij is perfect op de hoogte”, luidt het. “Hij krijgt altijd informatie uit eerste hand.” Zijn inbreng wordt door Di Rupo gewaardeerd omdat hij uitstekende contacten onderhoudt met de Franstalige groenen en door zijn academische achtergrond een helikopterzicht bewaart over het politieke slagveld. De kroonprins van de PS behoort met zijn Waalse generatiegenoten à la Melchior Wathelet (cdH), Benoît Lutgen (cdH) en Jean-Michel Javaux (Ecolo) ook tot de meer pragmatische generatie binnen de Franstalige politieke klasse. Tot de mensen die een rationele kijk hebben op België en het voortbestaan.

Maar het allerbelangrijkste is zijn verbondenheid met Di Rupo. Magnette en de maestro, zoals hij Di Rupo graag noemt, bellen haast dagelijks en zien elkaar minstens twee keer per week in de G9, de verzameling van PS-zwaargewichten die het best kan vergeleken worden met de Strategogroep van N-VA. “Di Rupo wikt en beschikt. Hij beslist. Maar hij toetst altijd af bij de G9. Veel meer en veel vaker dan buitenstaanders denken.”

Van politoloog tot politicus

Voor de toetreding van Magnette tot het kleine kransje van vertrouwelingen van Di Rupo is er slechts één verklaring: Charleroi. Magnette is de politicus die voor één ‘grote kuis’ werd beloond met twee ministerposten in een half jaar tijd. “Di Rupo had het plan, Magnette voerde het uit”, luidt het. “Daar heeft hij zijn glans gekregen, zijn krediet verzameld.” Na vijf jaar van schandalen mestte Magnette op achttien maanden de stal uit. Op plaatselijk vlak zorgde dat voor zure commentaren, op nationaal niveau werd hij alras gebombardeerd tot dé ster van de socialisten. Mocht de migrantenzoon uit Morlanwelz het toch nog tot premier schoppen, dan hoeft hij alvast niet te vrezen dat zijn partij onbeheerd zal achterblijven. Magnette, klaargestoomd door the bosshimself, had voor de verkiezingen al het interne gezag, op 13 juni kreeg hij ook de stemmen. Op de kop van de Senaatslijst klokte hij af op 264.167 kiezers, wat hem tot de onbetwiste stemmenkampioen van de Franstalige kandidaten maakte. De onderkoning is klaar voor de troon. Al zal hij dat zelf, als een volleerd communicator, steevast met de glimlach ontkennen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234