Zaterdag 26/11/2022

Antwerpen

'Kroongetuige' verschijnt onder invloed voor assisenhof

Erwin Kellers (links) en Dave Bollen (rechts) worden beschuldigd van de moord op Johnny Smets. Beeld Photo News
Erwin Kellers (links) en Dave Bollen (rechts) worden beschuldigd van de moord op Johnny Smets.Beeld Photo News

Op het assisenproces over de moord op Johnny Smets (45) is vandaag Isabelle komen getuigen. Zij was erbij toen beschuldigden Erwin Kelders (36) en Dave Bollen (30) het met het slachtoffer aan de stok hadden gekregen. Veel kon haar getuigenis echter niet bijdragen, want ze was duidelijk onder invloed.

Isabelle kwam wankelend de assisenzaal binnen en had de hulp van de zittingsdeurwaarder nodig om het trapje naar de getuigenstoel op te kunnen. Ze was samen met haar ex-vriend Dave op 8 november 2013 bij Erwin en Johnny langs gegaan op het Antwerpse Kiel. Terwijl ze naar muziek luisterden en op de PlayStation speelden, verzetten ze liters bier.

"Ik zat samen met Dave en Johnny in de zetel. Johnny legde zijn hand op mijn been en Dave zei: 'Dat doe je niet'. Erwin werd kwaad, vloog op Johnny af en sloeg hem met zijn gipsverband. Dave zei dat ik naar de slaapkamer moest gaan, want hij wist dat ik geen geweld kon zien. Hij heeft zelf niet geslagen. Hij is niet in staat om iemand te vermoorden", vertelde ze.

Dave bekent nochtans dat hij de eerste slagen aan Johnny had gegeven, nadat die gezegd had dat hij Isabelle ging 'pakken'. Toen de assisenvoorzitter haar daarmee confronteerde, zei ze eerst dat ze niet wist of Dave geslagen had en vervolgens dat hij één slag had gegeven.

Toen ze in de slaapkamer was, had ze Dave horen roepen: "Erwin, dat doe je niet". Ze had de hulpdiensten niet kunnen verwittigen, omdat ze haar gsm niet bij had en ze kon ook niet bij de buren terecht, omdat Erwin de deur op slot had gedaan. Dat laatste was nieuw, want tijdens het onderzoek had ze daar nooit met een woord over gerept. "Ik weet niet meer wat ik allemaal gezegd heb. Ik heb al zoveel met de politie gepraat. Ik heb het daar echt moeilijk mee", klonk het.

Dave was vervolgens naar de slaapkamer gekomen, waarna ze het appartement van Erwin verlaten hadden. Johnny lag op de zetel en leek dood. "Toen we naar huis gingen, vertelde Dave dat Erwin een washandje vol pillen in de mond van Johnny had gestoken."

Erwin had Dave later nog een sms gestuurd met de vraag om hem te komen helpen. Isabelle wist daar niks meer van. "Ik heb wel gezien hoe Erwin Johnny uit de zetel trok en naar buiten sleurde. Dave hielp niet mee." Opnieuw een tegenstrijdigheid, want Dave verklaarde dat hij wél meehielp. Toen de assisenvoorzitter haar vroeg of ze iets genomen had, antwoordde ze bevestigend. "Mijn medicatie. Ik weet niet dewelke."

Morgen komen de deskundigen getuigen.

undefined

Assisenvoorzitter Michel Jordens. Beeld BELGA
Assisenvoorzitter Michel Jordens.Beeld BELGA

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234