Dinsdag 07/07/2020

Schild & Vrienden

Kritisch Twitter-account Schuld & Vrienden offline gehaald na doodsbedreigingen

Schild en vriendenBeeld RV

Schuld & Vrienden, een anoniem Twitter-account dat zich kritisch uitliet over het reilen en zeilen van het extreemrechtse Schild & Vrienden, is offline gehaald. Een groep gebruikers van het internetforum 4chan achterhaalde de identiteit van een van de personen achter het Twitter-account. De man, een medewerker van de UGent, werd intussen met de dood bedreigd. De universiteit zegt dat er geen sprake is van deontologische of professionele fouten.

Schuld & Vrienden ontstond kort nadat Schild & Vrienden, de extreemrechtse vereniging rond toekomstig Kamerlid Dries Van Langenhove, onder de aandacht kwam. Het Twitter-account bleek bijzonder goed op de hoogte van de interne werking van de groep. Het account deed onder meer aan naming-and-shaming van Schild & Vrienden-leden. Het leek toegang te hebben tot enkele private chatkanalen van de extreemrechtse club, en deelde geregeld screenshots daaruit. Schuld & Vrienden gaf zo een inkijk in de werking en ideeën van de groep, nog voor een Pano-reportage Schild & Vrienden ontmaskerde als een vereniging waarin met racisme, etnische zuiverheid en Blut und Boden-nationalisme gedweept werd en opgeroepen werd met wapens voor te bereiden op de gewapende strijd.

‘Jouw zielige bestaan’

De mensen achter het account leken lange tijd ongrijpbaar. Op onlinefora als 4chan, waar gebruikers anoniem berichten kunnen plaatsen, werden wel verwoede pogingen gedaan om het IP-adres na te trekken en de berichten op het Twitter-account te analyseren. Vorige week donderdag konden ze de identiteit achterhalen van een van de personen achter het account, omdat Schuld & Vrienden zelf een screenshot gedeeld had waarop zijn Facebook-profielfoto zichtbaar was.

Al snel volgden doodsbedreigingen tegen de man, die een assistent aan de UGent bleek te zijn. Er werden ook persoonlijke gegevens verspreid. “Ik weet exact wat ik met jou ga doen”, dreigde een anonieme gebruiker van 4chan. “Je zal opgeschrikt worden door jouw eigen schaduw en continu over je schouders moeten kijken om zeker te zijn dat niemand jou aan het achtervolgen is. Wanneer de tijd komt, zal je weten wie jouw zielige bestaan ten einde heeft gebracht.”

Bezint eer ge begint

Dries Van Langenhove verspreidde dinsdag zelf ook de naam van de bewuste UGent-onderzoeker, nadat de rechtse nieuwssite Sceptr – waar Van Langenhove in een niet zo ver verleden zelf voor schreef – een artikel schreef over de “linkse cyberbully en plaaggeest van Van Langenhove”. Daarin werden de initialen van de man vermeld.

In een artikel van VRTNWS wordt, met screenshots die de Pano-redactie in handen kreeg, getoond hoe Schild & Vrienden actief op zoek ging naar de man. “Ik wil de naam van die van Schuld & Vrienden zodat hij niets meer durft te doen”, zei Van Langenhove naar verluidt vorig jaar in een gesloten chatgroep. Er worden ook tips gegeven hoe het account van Schuld & Vrienden gehackt kan worden. 

Schild & Vrienden heeft, zo claimt Van Langenhove, niets te maken met de ontmaskering die nu is gebeurd. “Ik weet al lang dat hij het is, meer dan een jaar zelfs.” Op onze vraag toont Van Langenhove ook screenshots van september 2018 waar hij het heeft over een voornaam die overeenkomt met die van de man achter Schuld & Vrienden. 

Beeld DM

Vreest hij niet dat de man achter Schuld & Vrienden het slachtoffer zou kunnen worden van intimidatie? “Bezint eer ge begint, zou ik zeggen. Als je cyberpest via anonieme accounts, kan dat gebeuren. Meer dan een jaar lang heeft hij de toekomst van Schild & Vrienden-leden kapot proberen te maken.”

Volgens Van Langenhove deelde Schuld & Vrienden onder meer persoonlijke bankgegevens van Schild & Vrienden. Het account beschreef inderdaad hoe overschrijvingen als steun voor Schild & Vrienden passeerden via een rekeningnummer van Van Langenhoves eigen bedrijfje. Maar de gegevens die daarbij gedeeld werden, waren – en zijn nog steeds – publiek beschikbaar op pagina’s van Schild & Vrienden zelf.

‘ATTACK’

Woensdagavond liet de Universiteit Gent in een officiële reactie weten dat er geen aanwijzingen zijn van deontologische fouten door de assistent. “Er is geen enkele aanwijzing dat de meningen/overtuigingen en de verspreide tweets de betrokken assistent beïnvloed hebben in de uitoefening van zijn functie aan de UGent”, klinkt het.

Van Langenhove zegt verder dat zijn vereniging zelf nooit aan online intimidatiepraktijken heeft deelgenomen. Materiaal van Pano bewijst dat dat niet waar is. Zo werd Arthur Joos, voormalig hoofdredacteur van UGent-studentenblad Schamper, lastiggevallen nadat Van Langenhove onder een vals account zijn telefoonnummer verspreidde binnen Schild & Vrienden. Ook de vrouwenstaking van de UGent en de studentenvereniging Comac werden het doel van door Van Langenhove opgezette intimidaties. “Laat jullie gaan vrienden, troll the living shit out of ’em” en “ATTACK”, zo roept hij zijn leden op.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234