Maandag 20/09/2021

Alcohol

Kritiek op voorstel De Block: "Spreekt hier een minister van Volksgezondheid of van Economie?"

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). Beeld BELGA
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).Beeld BELGA

CM-voorzitter Luc Van Gorp reageert kritisch op het voorstel van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) om de leeftijdsgrens voor het drinken van alcohol duidelijker vast te leggen, maar niet te verhogen. Volgens Van Gorp zou die grens op minstens 18 jaar moeten liggen. Ook de sector reageert verdeeld.

"Hoe vaak is het al in het nieuws geweest dat zogezegd een stap vooruit wordt gezet, terwijl de minister adviezen blijft negeren?", vraagt Van Gorp zich af. De Christelijke Mutualiteit vraagt de leeftijdsgrens voor de consumptie van alcohol vast te leggen op 18 jaar.

Het argument van minister De Block, dat alcohol te aantrekkelijk zou worden bij een verbod, vindt Van Gorp “een minister van Volksgezondheid onwaardig”. En dat jongeren bij een verbod vanaf 18 jaar de remmen zouden losgooien, is volgens hem een ‘nepargument’.

CM-voorzitter Luc Van Gorp. Beeld Photo News
CM-voorzitter Luc Van Gorp.Beeld Photo News

Van Gorp noemt de aanpak van De Block ‘corporatistisch’, terwijl ze volgens hem beter de wetenschappelijke argumenten zou volgen.

De CM-voorzitter wijst er nog op dat het verhaal ook economisch niet klopt. “Jaarlijks kosten ziekten en ongevallen door alcoholconsumptie 5 tot 6 miljard euro, terwijl de inkomsten van de taksen op alcohol 3 miljard bedragen”, zegt hij.

"Uit internationaal onderzoek blijkt dat alcohol drinken slecht is voor de ontwikkeling, en op 16 jaar is die ontwikkeling nog niet gedaan." Daarnaast wijst de voorzitter erop dat het gebruik van alcohol wordt gelinkt aan de ontwikkeling van kankers. Hij stelt ook dat 16-jarigen zich nog erg laten beïnvloeden door hun omgeving, terwijl dat ze dat twee jaar later al veel minder doen.

Sector reageert verdeeld

Sectorfederatie Horeca Vlaanderen reageert dan weer tevreden op de plannen van De Block. “De sectororganisatie is al jarenlang pleitbezorger om verantwoord om te gaan met alcohol, maar geloofde nooit in een algemeen verbod van verkopen, schenken of aanbieden van alcoholische dranken aan jongeren jonger dan 18 jaar”, klinkt het in een persbericht.

“Het getuigt van redelijkheid van minister De Block om bier en wijn toe te laten vanaf 16 jaar als uitzondering. Hier zijn we bijzonder blij mee. Een totaalverbod tot 18 jaar werkt averechts. Jongeren tussen de 16 en 18 zouden toch aan alcohol geraken en deze consumeren in oncontroleerbare omgevingen”, zegt CEO Matthias De Caluwe.

Bij caféfederatie FedCaf is men minder enthousiast. Voorzitter Diane Delen spreekt van een “halve maatregel”. “Als het van mij afhangt, zou men onder de 18 jaar geen alcohol mogen schenken”, zegt Delen, die naar eigen zeggen “als een moeder” spreekt.

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen wil dat jongeren worden aangemoedigd om hun verantwoordelijkheid te nemen. Daarom raadt de ondernemersorganisatie aan om de jongere zelf te beboeten als hij of zij de wetgeving niet respecteert. Daarnaast wil het NSZ dat de overheid meer investeert in sensibilisering en preventie van verslavingsproblematieken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234