Donderdag 13/05/2021

Kritiek op verplichte aankoop geluidsmeters in cafés

null Beeld THINKSTOCK
Beeld THINKSTOCK

Horeca Leuven uit in een open brief felle kritiek op de wijze waarop de stad haar politiereglement wil aanpassen aan de nieuwe geluidsnormen die Vlaams minister Schauvliege vorig jaar uitvaardigde. Vooral de verplichte aankoop van een duur registratietoestel dat de data van geluidsmetingen continu doorstuurt naar lokale politie schiet in het verkeerde keelgat.

In de toelichting bij haar ontwerp-politiereglement wijst Leuven op het feit dat de politie de reglementering in de praktijk onmogelijk kan handhaven. Van zodra een agent in een zaak wordt opgemerkt zet de uitbater vaak de muziek stiller of beginnen feestvierders te roepen. Horecazaken die beschikken over een uitgebreide muziekvergunning - wat betekent dat ze 24 uur per dag muziek mogen maken - zullen in de toekomst een door de stad aangeduid toestel moeten kopen waardoor de politie van op afstand continu het geluidsniveau kan controleren.

Geluidsbegrenzer
Horeca Leuven kan ermee leven, dat wie zich herhaaldelijk en bewust niet houdt aan de normen verplicht een geluidsbegrenzer moet installeren. Dat elke zaak die meer wil zijn dan een praatcafé zonder daarom luide muziek te spelen - in de praktijk gaat het om een 100-tal horecazaken - een duur en door de wetgeving niet gevraagd registratietoestel opgelegd wordt, is niet aanvaardbaar. "Het is alsof alle fietsers of automobilisten een verplichte camera zouden moeten installeren op hun voertuig die elke mogelijke overtreding zou registreren". Een dergelijke toestel zou 2.000 tot 3.000 euro kosten.

Onaanvaardbaar
"Horecazaken beleven al moeilijke tijden. Hen allemaal de aankoop van zo'n dure installatie opleggen gaat een brug te ver. Bovendien lijkt dit sterk op een hoofdstuk uit het boek 1984 van Georges Orwell", aldus gemeenteraadslid en Vlaams parlementslid Tine Eerlingen (N-VA). "Vooraleer iedere stad op basis van de nieuwe Vlaamse reglementering een eigen reglement gaat opmaken, en een eigen eisenpakket oplegt, lijkt het me beter op de evaluatie op Vlaams niveau te wachten die Schauvliege in het parlement in het vooruitzicht stelde", aldus Eerlingen.

Onredelijk
Ook Open Vld/Leuven+ is niet te spreken over het reglement "dat veel strenger is dan de regels die in de wet-Schauvliege worden vooropgesteld". Het voorstel om een registratietoestel op te leggen gaat volgens de partij "volledig in tegen de wet op de privacy en alle normen van redelijkheid". De partij is ook niet te spreken over het ontbreken vanstatistieken die aantonen dat de Leuvense horecasector daadwerkelijk oorzaak van geluidsoverlast is. Ook Vlaams Belang is van oordeel dat "de bemoeizucht en overreglementering van het stadbestuur" veel te ver gaat.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234