Zondag 05/12/2021

Wapenhandel

Kritiek op uitspraken Magnette over wapenverkoop aan Saoedi-Arabië

Waals minister-president Paul Magnette (PS). Beeld BELGA
Waals minister-president Paul Magnette (PS).Beeld BELGA

Kamerlid Dirk Van der Maelen (sp.a) is het "voor 500 procent" oneens met Waals minister-president Paul Magnette, die eerder op de dag het principe van wapenverkoop aan Saoedi-Arabië verdedigde. De Vlaamse socialist roept op overleg te starten met de gewesten over wapenhandel met Saoedi-Arabië.

"Zweden en Duitsland hebben intussen wel al een embargo op wapenleveringen aan Saoedi-Arabië opgelegd. Ons land zou een voorbeeld aan hen moeten nemen", vindt Van der Maelen. Ook Ecolo-Groen vraagt opnieuw dat de wapenexport naar het land wordt stopgezet.

In een interview benadrukte PS'er Magnette achter de Waalse wapenverkopen te staan. Hij wees er op dat die onder erg strenge procedures gebeuren en stipte ook de duizenden jobs en de Waalse expertise ter zake aan. Volgens Magnette zijn de leveringen bovendien bestemd voor het Saoedische leger en de politie.

Van der Maelen is het volstrekt oneens met de Waalse regeringsleider. De rol van Saoedi-Arabië in extremisme bij ons, hun relaties met bedenkelijke groeperingen in Syrië en de mensenrechtenschendingen maken het voor de sp.a'er onaanvaardbaar dat ons land wapens levert aan het land. "We mogen geen handel drijven met landen die in oorlog zijn of die een duidelijk faciliterende rol spelen in een conflict, noch aan landen die de mensenrechten systematisch schenden", luidt het.

Geen garanties

Volgens het Kamerlid bestaan er overigens geen garanties dat de wapens enkel naar de politie en het leger gaan. "Er worden zoveel wapens ingevoerd dat het zeer twijfelachtig is dat ze enkel door leger en politie worden gebruikt. Bovendien bestaat het vermoeden dat oude stocks aan wapens worden doorgevoerd naar bedenkelijke groeperingen in Syrië en dat de munitie gebruikt wordt in Jemen", aldus Van der Maelen.

Ook Ecolo-Groen verwerpt de uitspraken van Magnette. "Opvallend dat PS en N-VA op dit vlak op dezelfde lijn zitten. Beide partijen gebruiken economische argumenten om de banden met deze schurkenstaat ongewijzigd te houden. Mensenrechten zijn blijkbaar van ondergeschikt belang voor dit Saoedi-Arabisch front", laakt Kamerlid Wouter De Vriendt.

Volgens De Vriendt was 37 procent van de exportvergunningen uit FN Herstal en andere Waalse fabrieken in 2014 bestemd voor Saoedi-Arabië. "De Golfstaat is daarmee de grootste afnemer van Waalse wapens", luidt het. Ook voor De Vriendt blijft het onduidelijk waar wapens uiteindelijk terecht komen, en of ze al dan niet door terroristische organisaties in Syrië en Irak worden gebruikt. "Zolang dat onduidelijk is, moet onze wapenexport naar Saoedi-Arabië worden opgeschort", aldus De Vriendt.

Ecolo-Groen dient in de Kamer eerstdaags een resolutie in om de diplomatieke relaties met Saoedi-Arabië te herzien.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234