Woensdag 22/01/2020

Mediastorm

Kritiek op transgender Bo Van Spilbeeck: "Tegenreacties zijn teken van vooruitgang"

Bo Van Spilbeeck. Beeld RV VTM

'Geslachtsverandering is een overgave aan het absurde.' Met een vlammende brief over de media-aandacht voor Bo Van Spilbeeck heeft studentenvereniging KVHV Antwerpen een storm van protest ontketend. "Tegenreacties zijn een teken van vooruitgang."

"Uw geslacht veranderen is geen moedige beslissing, maar een overgave aan het absurde", schrijft KVHV Antwerpen-praeses Filip Brusselmans op Tegenstroom, 'het tijdschrift voor de tegendraadse student'. "Iets wat tot voor kort nog als mentale stoornis werd omschreven in het DSM (handboek psychische stoornissen, red.), wordt prompt gebombardeerd tot een rolmodel in deze 21ste eeuw. De berichtgeving is eenzijdig en de mate van aandacht verontrustend."

Op sociale media krijgt de 'oudste studentenvereniging van het land' bakken kritiek. Politici als Sammy Mahdi (CD&V) en Piet De Bruyn (N-VA) hekelen de brief, net als een rist publieke figuren zoals radiopresentator Sven Ornelis.

Het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond is met deze controverse niet aan zijn proefstuk toe. Politicoloog Bart Maddens (KU Leuven), oud-lid van KVHV Leuven: "De vereniging fluctueert tussen loutere Vlaamsgezindheid en een meer ideologisch katholiek-conservatisme. Afhankelijk van de leden is het bestuur het ene jaar conservatiever dan het andere. De Antwerpse afdeling zit kennelijk in een conservatievere periode."

In 2014 kwam KVHV Gent in een mediastorm terecht nadat leden tijdens een feestje in de Gentse Handelsbeurs 'cyaankali voor het FDF'-slogans hadden gescandeerd, en in datzelfde jaar was er ook de kritiek op het pleidooi van toenmalig KVHV Antwerpen-praeses Wouter Jambon, zoon van, tegen "de massificatie van het onderwijs".

Het KVHV wordt vaak genoemd als kweekvijver voor politieke partijen. CD&V-er Pieter De Crem en Vlaams Belang-kopstuk Gerolf Annemans zijn oud-leden, alsook N-VA-politici Bart De Wever, Liesbeth Homans en Jan Jambon. Die laatste is zelfs erelid. "Het overgrote deel zit bij N-VA", zegt Maddens. "Maar dat ultrakatholieke sentiment zoals KVHV Antwerpen het nu vertolkt, zie je niet in de partij. Geen enkele partij capteert dat, zelfs Vlaams Belang niet. Waarschijnlijk voelt men aan dat dat vrij marginaal is."

Geen van de politici wil het opnemen voor KVHV. Op de vraag of Jambon nu afstand gaat doen van zijn erelidmaatschap antwoordt zijn woordvoerder: "Een vicepremier is echt niet bezig met de uitspraken van een studentenclub. Het onderwerp van de discussie, transgenderisme, vindt hij wel belangrijk."

In een reactie aan De Morgen betreurt KVHV Antwerpen de commotie "omdat de intentie van de brief verloren is gegaan". "Wij willen een andere stem laten horen", klinkt het. "Wat iemand individueel als mevrouw Van Spilbeeck beslist, is haar zaak. Het gaat om de disproportionele media-aandacht voor een persoonlijke kwestie. Ze was gisteren op VTM NIEUWS, Het journaal, alle radiozenders, tot in het buitenland toe. In de politiek is geen enkel tegengeluid over transgenderisme te horen. Er is gewoon geen debat."

Bo Van Spilbeeck. Beeld RV VTM

"We kunnen niet in de gedachten van de modale Vlaming kijken, maar we denken dat er een grote discrepantie is met wie in het parlement zetelt. Voor ons is het duidelijk: het blijft een anomalie."

"De jongens en meisjes van het KVHV weten niet waarover ze spreken", reageert dokter Griet De Cuypere (UZ Gent), een autoriteit op het vlak van transgenders in ons land. "Het recht op een genderidentiteit is een universeel mensenrecht. Je moet het gender van iemand respecteren. Als iemand als Bo zich vrouw voelt, conformeert de chirurgie haar lichaam aan haar gender. Het draait niet om 'het veranderen van geslacht', maar om 'het bevestigen van gender'."

Volgens De Cuypere wijzen de tegenreacties ook op een positieve tendens. "Dertig jaar geleden was er een ernstig taboe op transgenderisme, er was geen maatschappelijk debat. Nu het taboe wordt doorbroken, zijn er natuurlijk mensen die zich daartegen verzetten. Het is een teken van vooruitgang."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234