Zondag 04/12/2022

Kritiek op polis voor borstkanker

Voor het eerst kunnen vrouwen in ons land intekenen op een polis voor borstkanker. Het initiatief kan echter op weinig bijval rekenen. 'Een goede, algemene dekking lijkt me essentiëler', zegt Ilse Weeghmans van het Vlaams Patiëntenplatform.

Voor 4 tot 24 euro per maand kun je je met de Feminaverzekering van AG Insurance verzekeren tegen allerlei typisch vrouwelijke kankers. Wie de diagnose krijgt, ontvang daarna een uitkering van 5.000 tot 10.000 euro, die ze naar eigen goeddunken kan besteden. Wie ouder is dan vijftig of ooit eerder kanker had, maakt geen aanspraak op de verzekering.

"We merken dat klanten echt vragende partij zijn voor zo'n verzekering", zegt Gerrit Feyaerts, woordvoerder van AG Insurance. "Bovendien gaat het om een lage premie, waardoor ook minder gegoede doelgroepen er kunnen op intekenen."

Toch ligt AG Insurance onder vuur. De uitsluiting van vrouwen ouder dan vijftig stuit op kritiek, vooral omdat net die bevolkingsgroep het meest risico loopt op borstkanker. "Het is een keuze die we moeten maken", stelt Feyaerts. Willen we die groep erbij nemen, dan wordt het risico en de totale schadelast groter en moet je de premies verhogen. We willen het zo democratisch mogelijk houden. Let wel, vrouwen die intekenen vóór hun vijftigste, zijn na hun vijftigste nog steeds beschermd."

Reden tot uitsluiten

Een redenering die niet iedereen lijkt te volgen. Zo heeft Think-Pink, de vzw die strijdt tegen borstkanker, het over 'Amerikaanse toestanden' en hekelen ze de uitsluitingscriteria. Vicepremier en minister van Economie en Werk Kris Peeters (CD&V) heeft zijn adviseurs alvast over de kwestie geconsulteerd.

Toch is er volgens Assuralia, de Belgische beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen, geen sprake van discriminatie. "Compleet wettelijk", zegt Wauthier Robyns. "Verzekeraars mogen mensen uitsluiten, mits daar ook een wetenschappelijk onderbouwde reden toe is."

Op basis van horoscopen bijvoorbeeld mag je niemand een polis weigeren. Maar vrouwen boven de vijftig, die volgens de statistieken ook vaker te maken krijgen met borstkanker, dus wel. "Ook op basis van geloofsovertuiging, huidskleur enzovoort mag je geen onderscheid maken", stelt Robyns. "Ook moeten we gelijke verzekeringen aanbieden voor mannen en vrouwen, zelfs als wetenschappelijk zou blijken dat mannen bijvoorbeeld een hoger risico lopen. Denk maar aan ongevalverzekeringen."

Mannen die de Feminaverzekering willen, zouden die in principe dus ook moeten krijgen. "Maar je marketing mag je specifiek richten op bepaalde doelgroepen", legt de woordvoerder van Assuralia uit. Ander belangrijk punt: verzekeraars mogen niemand weigeren op basis van genetische informatie. "Je mag mensen niet afrekenen op de kans dat ze een bepaalde ziekte ooit zouden kunnen krijgen. Dat ligt in de wet zo vast." Vrouwen met het borstkankergen bijvoorbeeld kunnen zich zonder problemen een Feminaverzekering aanschaffen.

Elke ziekte

Ook Robyns gaat ervan uit dat er in de toekomst nog gelijkaardige verzekeringen op ons zullen afkomen. "De sector is op zoek naar vernieuwing. Dit zijn producten die overeenstemmen met de wensen van de klanten." Bij AG Insurance klinkt het dat een 'prostaatverzekering' voor mannen in de toekomst zeker een mogelijkheid is.

Ilse Weeghmans van het Vlaams Patiëntenplatform trekt het nut van die polissen in twijfel. Zij krijgt regelmatig te maken met patiënten die om allerlei redenen geen aanvullende verzekering kunnen krijgen. "Ik vraag me af of dit de juiste methode is. Op den duur kun je je tegen elke ziekte verzekeren. Maar stel, dan ben je verzekerd tegen borstkanker, krijg je MS of diabetes. Een goede, algemene dekking lijkt me essentiëler."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234